Ogórki małosolne – tak robiła mama
lip 2023
Zaczynamy od ogórków – najlepiej gdy będą z własnego ogrodu, jeśli takich nie mamy warto kupić u sprawdzonego dostawcy, ze sprawdzonego źródła, uprawiane bez chemii.
Ogórki dobrze jest wymoczyć (około pół godzinki) w zimnej wodzie, można też odciąć końcówki, żeby szybciej nabrały smaku.Do naczynia (może być szklane, gliniane lub emaliowane) wkładamy:
- koper,
- chrzan,
- czosnek,
- możemy też dodać: gorczycę, liście wiśni, liście czarnej porzeczki, liście dębu.
Przygotowujemy zalewę biorąc na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej. W naczyniu gdzie mamy nasze przyprawy układamy ogórki i zalewany zalewą, jeśli ogórków mamy więcej przygotowujemy odpowiednio więcej zalewy trzymając się wskazanych proporcji. Całość przykrywany np. talerzykiem, można to czymś dodatkowo obciążyć (choćby niewielkim kamieniem), by wszystkie ogórki były pod wodą.
Odstawiany w zacienione miejsce i czekamy. Jeśli ogórki nie są duże można je konsumować już następnego dnia.
Smacznego!
0 komentarze