Poszukiwanie padłych zwierząt będzie prowadzone przez zespoły, w skład których wejdą przedstawiciele m.in. służb weterynaryjnych, związku łowieckiego oraz żołnierze. Całością sił i środków wojska dowodził będzie Dowódca Operacyjny Rodzajów Sił Zbrojnych.
5 września 2016 r. Zdzisław Sipiera, Wojewoda Mazowiecki podczas posiedzenia Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego podsumował działania podjęte w ramach przeciwdziałania Afrykańskiemu Pomorowi Świń. Podkreślił wówczas, że kluczem do zatrzymania rozprzestrzeniania się wirusa jest przestrzeganie zasad bioasekuracji.
W przypadku wykrycia ogniska ASF wszystkie świnie muszą zostać humanitarnie uśmiercone i zutylizowane, materiały biologiczne (w tym mięso i pasza) zniszczone, a sprzęt, pomieszczenia oraz środki transportu – odkażone. Wirus nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Przeżywalność wirusa ASF wynosi od 30 do nawet 1000 dni (w mięsie mrożonym). Ginie w wyniku obróbki cieplnej, więc spożycie zakażonej wieprzowiny nie jest groźne. Od 2007 roku, kiedy wirus trafił do Europy, najwięcej ognisk choroby odnotowano w Rosji, Gruzji oraz w Azerbejdżanie, Armenii i na Ukrainie.
Ewa Filipowicz
Rzecznik Prasowy Wojewody Mazowieckiego
fot. Archiwum
[MSz]