Kulinaria
Ciasto "Biskup" poleca Marlena Protasiuk
2019-02-19 15:36:38 Artykuł czytany 2973 razy
Przepisem na ciasto "Biskup" podzieliła się z nami Marlena Protasiuk, prezeska Koła Przyjaciół KRP w Krynicy.
Biszkopt
• 4 jajka (w temp. pokojowej)
• 3/4 szklanki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka
• 2 opakowania galaretki wiśniowej
• 2 szklanki gorącej wody
• 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Masa budyniowa
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 3 szklanki mleka
• 6 łyżek cukru
• 200 g masła (w temp. pokojowej)
Beza
• 4 białka
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1 szklanka maku
Polewa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 50 ml śmietanki 30%
WYKONANIE
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy do miski. Miksujemy je, następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie powoli dodajemy żółtka, nadal miksując, potem dodajemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 20 – 30 minut w zależności od piekarnika.
W międzyczasie przygotowujemy galaretki. Wsypujemy je do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy do nich dżem z czarnej porzeczki i ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie budyniu
Do miski wlewamy ok. 3/4 szklanki mleka, wsypujemy budynie, cukier i mieszamy. Pozostałe mleko należy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z budyniem i cukrem, i gotujemy, mieszamy, aż do uzyskania gęstego budyniu. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy miękkie masło i przez chwilę miksujemy i dodajemy do niego budyń, powoli łyżka po łyżce, aż do uzyskania gładkiego kremu.
Przygotowanie bezy
Białka wlewany do miski i ubijamy, następnie dodajemy cukier nadal miksujemy aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie do ubitej piany dodajemy powoli łyżką wiórki kokosowe i mak. Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Blachę z bezą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 25 min.
Do prostokątnej blachy wkładamy biszkopt i polewamy go tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wtedy kładziemy na nią masę budyniową i przykrywamy ją bezą kokosowo - makową. Wierzch ciasta polewamy czekoladową polewą. Ciasto dostawimy na 1,5 – 2 h do lodowki.
Js
Komentarze
-
E
2019-02-22 20:07:26Bardzo ładne wygląda i bardzo smaczne
-
Baba Jaga
2019-02-22 15:26:29Do masy budyniowej jeżeli jest taka rzadka jak na obrazku nalez dodac 1 łyzeczkę zelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wody ( gorącej)
-
Wojciech W
2019-02-22 08:31:05Jakoś za smacznie to nie wygląda.
-
P
2019-02-20 17:39:26To taki przekładaniec
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!