Czytelnia

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”
2017-02-08 11:32:09 Artykuł czytany 840 razy


Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce! Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden.


Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”

Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych, zdrowych i smacznych przepisów uzupełnionych o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach sezonowych.

Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu, imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.

To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów. Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A „kluczowymi słowami – jak mówi sam autor – są tu »przyjemność« i »zadowolenie«”.

Autorzy: Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat

Alain Ducasse

Z restauracją Louis XV w Monte Carlo, otrzymał po raz pierwszy na świecie trzy gwiazdki Michelin. W 2004 został odznaczony Legią Honorową. Jest właścicielem licznych restauracji i szkół dla kucharzy oraz autorem licznych książek o gotowaniu. Zajmuje 94. miejsce na liście 100 najbardziej wpływowych osób na świecie magazynu „Forbes”.

Christophe Saintagne

Normandczyk. Zawodu uczył się w Auberge du Vieux Logis w Conteville u boku Guillaume’a Loueta, następnie w 1998 roku doskonalił swoje zdolności u Philippe’a Groulta w paryskiej restauracji Amphyclès. W 1999 roku odbył służbę wojskową w Pałacu Elizejskim, a potem dołączył do ekipy Alaina Ducasse’a, najpierw przy Avenue Poincaré 59, później w Plaza Athénée. W 2002 roku został szefem kuchni paryskiej restauracji Aux Lyonnais. Od 2005 do 2008 był zastępcą szefa kuchni w Hôtel de Crillon u boku Jeana-François Piège’a. Do Alaina Ducasse’a wrócił w 2009 roku jako główny szef kuchni. Od 2010 do 2013 był szefem kuchni w Plaza Athénée, następnie został dyrektorem kuchni hotelu Meurice. Od 2015 roku ma własną restaurację.

Paule Neyrat

Wnuczka kucharza i dietetyczki, gotowaniem i teorią odżywiania zajmuje się w zasadzie od zawsze. Twórczyni Stages Escoffier, kursów doskonalenia zawodowego dla kucharzy. Od dwóch dziesięcioleci współpracuje z najlepszymi szefami kuchni. Dziennikarka i autorka kulinarna, stała współpracowniczka Alaina Ducasse’a.

Fotografie: Pierre Monetta
Tłumaczenie: Elżbieta Derelkowska

Wydawnictwo Dwie Siostry



DJ
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

A U T O P R O M O C J A



Siedlecka Manufaktura Kawy i Wydawnictwo Diecezji Siedleckiej UNITAS od wielu miesięcy prowadzą wspólna akcję promocji czytelnictwa „Dobra książka z dobra kawą zawsze sobie dobrze radzą”.
W tę akcje wpisują się radiowe niedziele, które na przełomie stycznia i lutego odbywają się w siedleckich parafiach. Za każdą zakupiona książkę można otrzymać puszkę aromatycznej kawy i „kawowe” kolorowanki.

Również w audycji  EXLIBRIS  od czasu do czasu będziemy mięli  dla Państwa książkę i puszkę kawy. Proszę zatem nas słuchać od poniedziałku do piątku o. 13.10. Na audycję zapraszają Joanna Kuczborska i Agnieszka Osmólska-Ilczuk.



foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje