Wszystko zaczęło się w 2013 roku, kiedy 8 uczniów technikum budownictwa i technikum żywienia wyjechało na praktyki do Niemiec. - W projekcie „Erasmus+” wzięło udział 35 osób. Uczniowie z technikum żywienia pracowali w hotelach jako kelnerzy bądź kucharze, a technikum budownictwa przy pracach wykończeniowych budynków szkół lub innych obiektów użyteczności publicznej- kontynuuje Adam Wyskwar, wicedyrektor Zespołu. - Dla mnie było to niesamowite przeżycie. Nauczyłem się wiele o kuchni niemieckiej i nie tylko niemieckiej, bo są tam nawiązania do kuchni francuskiej, hiszpańskiej - wspomina Łukasz Makulec. Monika i Paulina ciężko pracowały na budowach. - Przede wszystkim uświadomiłam sobie, co tak naprawdę mogę a czego nie mogę, zobaczyłam, jakie mam cechy charakteru, w czym jestem mocna a w czym słaba - mówi Monika Kosmala. - Zobaczyłyśmy, co to znaczy ciężka praca, bo pojechałyśmy uczyć się i poznawać nowe rzeczy- artykułuje Paulina Brych.
W tym roku szkolnym placówka przystąpiła do kolejnego unijnego projektu Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W jego ramach do Niemiec wyjadą trzy grup młodzieży. W sumie to 46 uczniów technikum budowlanego, żywienia oraz, po raz pierwszy, zasadniczej szkoły zawodowej.
W wydarzeniu udział wzięli wiceprzewodniczący Rady Powiatu Marcin Kobus i dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego Jerzy Duchna.
Relacja Waldemara Jaronia:
WJ/Garwolin/DJ