Uczniowie z Technikum Żywienia zdobywają wiedzę w restauracji La Nave, La Chiacchiera i Hotelu Canasta. Uczą się m. in. przygotowywać makarony, ciastka, kawę i pizzę. Wszystko z typowej kuchni regionu gdzie przebywają czyli prowincji Riminii w regionie Emilia – Romania nad Morzem Adriatyckim.
Uczniowie z Technikum Hotelarstwa staż odbywają w Hotelu Canasta i Hotelu Principe. W pierwszych dniach zapoznali się z zasadami obowiązującymi w recepcji oraz rejestracją gości. Każdego dnia przygotowują inny rodzaj włoskiej kawy oraz dokonują degustacji. Popołudniami odbywa się nauka języka angielskiego i włoskiego, uczniowie zwiedzają Riminii oraz spacerują po plaży. W planach są jeszcze wycieczki do San Marino, Wenecji oraz okolicznych zabytkowych miejscowości.
Projekt m.in. zakłada zdobycie nowych umiejętności zawodowych, kształtowanie umiejętności posługiwania się językiem obcym, nawiązanie kontaktów zawodowych i osobistych przez uczestników, przybliżenie wiedzy na temat kultury i gospodarki Włoch, nawiązywanie kontaktów międzynarodowych i wielokulturowych oraz udział w wymianie doświadczeń. Uczniowie po zakończeniu stażu otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w projekcie.
Staże odbywają się w ramach projektu „Staże zawodowe uczniów ZSP Żelechów” finansowanego z projektu Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego, realizowanego ze środków PO WER na zasadach programu ERASMUS+ sektor Kształcenie i Szkolenie Zawodowe.
To już kolejny projekt realizowany w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie. Jednak pierwszy dający możliwość wyjazdu za granicę i odbywania tam stażu. Projekt przygotował pedagog szkolny Krystyna Wieczorkiewicz i dyrektor Grzegorz Szymczak. Warto wspomnieć, że jest to już dziesiąty projekt dzięki, któremu oferta szkoły z Żelechowa jest bardzo bogata i przyjazna dla uczniów.
inf. pras.
WJ/Garwolin