Kulinaria
Przepisy na potrawy postne
2017-03-01 07:12:00 Artykuł czytany 9652 razy
Dziś zachęcamy do zapoznania się z przepisami na dania bezmięsne, które każdy z was będzie mógł przygotować bez większego trudu we własnej kuchni.
Składniki
1-2 makrele wędzone
1 cebula
5-6 ogórków korniszonów
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu
PRZYGOTOWANIE
Makrelę obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej ości. Następnie rybę rozdrabniamy przy użyciu widelca lub innego sprzętu kuchennego.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, lekko odcedzamy i wrzucamy do ryby. Cebulkę kroimy również w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby pasta łatwiej się rozsmarowywała na kanapkach możemy do niej dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu.
Pasta doskonale smakuje z pieczywem razowym i chrupkim.
„Parowańce”- czyli bułeczki na parze
Składniki
3,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki drożdży (w proszku)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na 10 min. Wlać rozczyn (drożdży z wodą) do mąki (3 szklanki) wymieszanej z solą, powoli wlewać wodę mieszając, powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut., następnie trzeba dosypując resztę mąki – ciasto powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Następnie ciasto należy wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm, szklanką wycinamy krążki, które odkładamy na ściereczkę, tak aby aby ponownie trochę wyrosły.
Bułeczki układamy w parowarze, nie za gęsto, bo bardzo rosną i mogą się posklejać.
Gotować na parze ok. 25 min. Parowańce można też przygotować tak jak robiły to kiedyś nasze mamy i babcie. Na garnku z woda należy rozciągnąć płócienną ściereczkę i przywiązać ją gumką lub sznurkiem do garnka, tak aby nad wrzącą woda utworzyła się niecka ze ściereczki. Parowańce układamy wówczas na ściereczce i przykrywamy wypukłą pokrywką.
Parowańce można podawać np. z dżemem, sosem grzybowym lub śmietaną.
Ryba po grecku - pieczona
Składniki
60-70 dag ryby (np. dorsz, morszczuk, lub inna ryba bez skóry i ości)
dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (ważne, aby był dobre jakości, czyli min. 30%)
jeden dojrzały pomidor
dwie marchewki
pół selera
jedna, duża cebula
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kostka bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól, pieprz
przyprawa do ryb
PRZYGOTOWANIE:
Rybę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, włożyć do rękawa, zawiązać jego końce, całość włożyć do blaszki i piec w 180 stopniach 50 minut a następnie wystudzić. W tym czasie zetrzeć do miseczki marchewkę i selera na grubych oczkach tarki do jarzyn. Cebulę pokroić na cieniutkie półplasterki i delikatnie obsmażyć na łyżce oleju rozgrzanego w garnku, gdy cebula lekko się zezłoci dodać do niej marchewkę i selera i całość przesmażyć aż odparuje woda i warzywa zrobią się delikatnie ciemniejsze - ok. 3-4 minuty dodać do warzyw szklankę wody, kostkę rosołową, liść laurowy, zielę angielskie i dusić aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut.
Gdy woda w garnku z warzywami odparuje, dodać przecier pomidorowy i pomidora startego na tarce (pomidora podzielić na cztery cząstki, wydrążyć pestki a miąższ zetrzeć na tarce o małych oczkach, wyrzucając skórę, do warzyw dodać sól i pieprz, warzywa wystudzić i polać nimi wystudzoną i pokrojoną na kawałki rybę. Całość włożyć do lodówki i schłodzić przez min. kilka godzin, podawać z pieczywem.
Śledzie po kaszubsku (przepis Moniki)
Składniki
1 kg, śledziowych filetów solonych
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
sól i vegeta do smaku
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
Śledzie należy wymoczyć w wodzie, tak aby stały się nieco mniej słone, następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę należy zeszklić na oleju, dzięki temu będzie miękka. Pozostałe składniki (wodę, ocet, olej, cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy) należy ze sobą połączyć i zagotować, a po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy cebulkę. Gdy sos przestygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.
Sałatka postna
Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet
Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie. Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
[MSz]
Komentarze
-
Ewa z Białej Podl
2017-03-02 18:21:30Czekam na przepis na zapiekankę rybną z dn.02.03.2017 jadłodajni.
-
happy
2017-03-01 12:08:09Bardzo smaczne przepisy. Aż chce się pościć :)
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!