R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przepisy na potrawy postne
2020-02-26 08:33:20 Artykuł czytany 2773 razy


Dziś zachęcamy do zapoznania się z przepisami na dania bezmięsne, które każdy z was będzie mógł przygotować bez większego trudu we własnej kuchni.


 Pasta z makreli - na kanapki
Składniki
1-2 makrele wędzone
1 cebula
5-6 ogórków korniszonów
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu
PRZYGOTOWANIE
Makrelę obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej ości. Następnie rybę rozdrabniamy przy użyciu widelca lub innego sprzętu kuchennego.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, lekko odcedzamy i wrzucamy do ryby. Cebulkę kroimy również w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby pasta łatwiej się rozsmarowywała na kanapkach możemy do niej dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu.
Pasta doskonale smakuje z pieczywem razowym i chrupkim.

„Parowańce”- czyli bułeczki na parze
Składniki
3,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki drożdży (w proszku)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.  Wlać rozczyn (drożdży z wodą) do mąki (3 szklanki) wymieszanej z solą, powoli wlewać wodę mieszając, powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut., następnie trzeba  dosypując resztę mąki – ciasto powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Następnie ciasto należy wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm, szklanką  wycinamy krążki, które odkładamy na ściereczkę, tak aby aby ponownie trochę wyrosły.
Bułeczki układamy w parowarze, nie za gęsto, bo bardzo rosną i mogą się posklejać.
Gotować na parze ok. 25 min. Parowańce można też przygotować tak jak robiły to kiedyś nasze mamy i babcie. Na garnku z woda należy rozciągnąć płócienną ściereczkę i przywiązać ją gumką lub sznurkiem do garnka, tak aby nad wrzącą woda utworzyła się niecka ze ściereczki. Parowańce układamy wówczas na ściereczce i przykrywamy wypukłą pokrywką.
Parowańce można podawać np. z dżemem, sosem grzybowym lub śmietaną.

Ryba po grecku -  pieczona
Składniki
60-70 dag ryby (np. dorsz, morszczuk, lub inna ryba bez skóry i ości)
dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (ważne, aby był dobre jakości, czyli min. 30%)
jeden dojrzały pomidor
dwie marchewki
pół selera
jedna, duża cebula
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kostka bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól, pieprz
przyprawa do ryb
PRZYGOTOWANIE:
Rybę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, włożyć do rękawa, zawiązać jego końce, całość włożyć do blaszki i piec w 180 stopniach 50 minut a następnie wystudzić. W tym czasie zetrzeć do miseczki marchewkę i selera na grubych oczkach tarki do jarzyn. Cebulę pokroić na cieniutkie półplasterki i delikatnie obsmażyć na łyżce oleju rozgrzanego w garnku, gdy cebula lekko się zezłoci dodać do niej marchewkę i selera i całość przesmażyć aż odparuje woda i warzywa zrobią się delikatnie ciemniejsze - ok. 3-4 minuty dodać do warzyw szklankę wody, kostkę rosołową, liść laurowy, zielę angielskie i dusić aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut.
Gdy woda w garnku z warzywami odparuje, dodać przecier pomidorowy i pomidora startego na tarce (pomidora podzielić na cztery cząstki, wydrążyć pestki a miąższ zetrzeć na tarce o małych oczkach, wyrzucając skórę, do warzyw dodać sól i pieprz, warzywa wystudzić i polać nimi wystudzoną i pokrojoną na kawałki rybę. Całość włożyć  do lodówki i schłodzić przez min. kilka godzin, podawać z pieczywem.

Śledzie po kaszubsku (przepis Moniki)
Składniki
1 kg, śledziowych filetów solonych
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
sól i vegeta do smaku
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
Śledzie należy wymoczyć w wodzie, tak aby stały się nieco mniej słone, następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę należy zeszklić na oleju, dzięki temu będzie miękka. Pozostałe składniki (wodę, ocet, olej, cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy) należy ze sobą połączyć i zagotować, a po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy cebulkę. Gdy sos przestygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.
Sałatka postna
Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet
Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie. Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

1 czerwca - specjalny program na antenie Katolickiego...
2020-05-29 18:45:00 Kategoria:

W święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła, 1 czerwca o godz. 11.00, w katedrze siedleckiej będą miały miejsce święcenia biskupie ks. Grzegorza Suchodolskiego....

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoCzerwiec 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2

ŁUKÓW, 02.06

Rusza plenerowe kino w łukowskim amfiteatrze

więcej »
3

MIASTO SIEDLCE, 03.06

Spotkanie kapłanów posługujących w Pieszej Pielgrzymce Podlaskiej na Jasną Górę

więcej »
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

REKRUTACJA DO STO NADAL TRWA!
2020-05-30 07:38:40 Kategoria:

Społeczna Szkoła Podstawowa Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Siedlcach istnieje od ponad 25 lat. Założona została w 1991 roku jako pierwsza niepubliczna szkoła na...

więcej »
foto

Idealne firany do salonu nowoczesnego. Jakie wybrać?
2020-05-28 12:40:41 Kategoria:

Firany to niezwykłe ozdoby i praktyczne rozwiązania, które sprawdzają się w każdym domu i mieszkaniu. Pozwalają w prosty sposób odmienić wnętrze i sprawić, że...

więcej »
foto

Projekt „Wsparcie samodzielności społecznej osób z...
2020-05-28 11:15:05 Kategoria:

Czas pandemii koronawirusa SARS-Cov-2 stanowi duże wyzwanie dla naszego zdrowia psychicznego. Osoby chorujące na różne schorzenia często bywają poddawane stygmatyzacji i...

więcej »
foto

Fotowoltaika dla mieszkańców Białegostoku
2020-05-28 08:40:46 Kategoria:

Zainteresowanie odnawialnymi źródłami energii (OZE) w naszym kraju rośnie wprost proporcjonalnie do ilości nowych kanałów dofinansowań o charakterze ogólnopolskim, jak...

więcej »
foto

Ubezpieczenie na życie a niezdolność do pracy
2020-05-25 21:26:57 Kategoria:

Ubezpieczenie na życie zapewnia wsparcie finansowe dla rodziny na wypadek śmierci osoby ubezpieczonej. Polisa ma jeszcze inną zaletę – gwarantuje Ci pomoc, jeśli stracisz...

więcej »
foto

Hilding to lider w produkcji materacy w Polsce. Sprawdź,...
2020-05-25 13:18:21 Kategoria:

W ofercie Hilding znajdziemy udoskonalone materace sprężynowe, wkłady piankowe o rewolucyjnych właściwościach i luksusowe rozwiązania hybrydowe. Jak, spośród tylu...

więcej »

Najnowsze Informacje