R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przepisy na potrawy postne
2020-02-26 08:33:20 Artykuł czytany 2842 razy


Dziś zachęcamy do zapoznania się z przepisami na dania bezmięsne, które każdy z was będzie mógł przygotować bez większego trudu we własnej kuchni.


 Pasta z makreli - na kanapki
Składniki
1-2 makrele wędzone
1 cebula
5-6 ogórków korniszonów
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu
PRZYGOTOWANIE
Makrelę obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej ości. Następnie rybę rozdrabniamy przy użyciu widelca lub innego sprzętu kuchennego.
Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, lekko odcedzamy i wrzucamy do ryby. Cebulkę kroimy również w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby pasta łatwiej się rozsmarowywała na kanapkach możemy do niej dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego lub majonezu.
Pasta doskonale smakuje z pieczywem razowym i chrupkim.

„Parowańce”- czyli bułeczki na parze
Składniki
3,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki drożdży (w proszku)
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na 10 min.  Wlać rozczyn (drożdży z wodą) do mąki (3 szklanki) wymieszanej z solą, powoli wlewać wodę mieszając, powstanie ciasto jak na pierogi.
Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut., następnie trzeba  dosypując resztę mąki – ciasto powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Następnie ciasto należy wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm, szklanką  wycinamy krążki, które odkładamy na ściereczkę, tak aby aby ponownie trochę wyrosły.
Bułeczki układamy w parowarze, nie za gęsto, bo bardzo rosną i mogą się posklejać.
Gotować na parze ok. 25 min. Parowańce można też przygotować tak jak robiły to kiedyś nasze mamy i babcie. Na garnku z woda należy rozciągnąć płócienną ściereczkę i przywiązać ją gumką lub sznurkiem do garnka, tak aby nad wrzącą woda utworzyła się niecka ze ściereczki. Parowańce układamy wówczas na ściereczce i przykrywamy wypukłą pokrywką.
Parowańce można podawać np. z dżemem, sosem grzybowym lub śmietaną.

Ryba po grecku -  pieczona
Składniki
60-70 dag ryby (np. dorsz, morszczuk, lub inna ryba bez skóry i ości)
dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (ważne, aby był dobre jakości, czyli min. 30%)
jeden dojrzały pomidor
dwie marchewki
pół selera
jedna, duża cebula
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kostka bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól, pieprz
przyprawa do ryb
PRZYGOTOWANIE:
Rybę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb, włożyć do rękawa, zawiązać jego końce, całość włożyć do blaszki i piec w 180 stopniach 50 minut a następnie wystudzić. W tym czasie zetrzeć do miseczki marchewkę i selera na grubych oczkach tarki do jarzyn. Cebulę pokroić na cieniutkie półplasterki i delikatnie obsmażyć na łyżce oleju rozgrzanego w garnku, gdy cebula lekko się zezłoci dodać do niej marchewkę i selera i całość przesmażyć aż odparuje woda i warzywa zrobią się delikatnie ciemniejsze - ok. 3-4 minuty dodać do warzyw szklankę wody, kostkę rosołową, liść laurowy, zielę angielskie i dusić aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut.
Gdy woda w garnku z warzywami odparuje, dodać przecier pomidorowy i pomidora startego na tarce (pomidora podzielić na cztery cząstki, wydrążyć pestki a miąższ zetrzeć na tarce o małych oczkach, wyrzucając skórę, do warzyw dodać sól i pieprz, warzywa wystudzić i polać nimi wystudzoną i pokrojoną na kawałki rybę. Całość włożyć  do lodówki i schłodzić przez min. kilka godzin, podawać z pieczywem.

Śledzie po kaszubsku (przepis Moniki)
Składniki
1 kg, śledziowych filetów solonych
3/4 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
sól i vegeta do smaku
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
Śledzie należy wymoczyć w wodzie, tak aby stały się nieco mniej słone, następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę należy zeszklić na oleju, dzięki temu będzie miękka. Pozostałe składniki (wodę, ocet, olej, cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy) należy ze sobą połączyć i zagotować, a po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy cebulkę. Gdy sos przestygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia.
Sałatka postna
Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet
Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie. Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

Transmisje Duchowej Pielgrzymki na antenie Radia Podlasie
2020-07-30 12:04:17 Kategoria:

Od 2 do 13 sierpnia w ramach 40. Pieszej Pielgrzymki Podlaskiej na Jasną Górę Katolickie Radio Podlasie będzie transmitować nabożeństwa i konferencje Duchowej...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoSierpień 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

ŁUKÓW, 01.08

„Powstanie Warszawskie” w łukowskim amfiteatrze

więcej »

ŁUKÓW, 01.08

Łuków: obchody 76. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

GARWOLIN, 01.08

Garwolin: oddadzą hołd powstańcom

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.08

Festiwal Baniek Mydlanych w Łukowie

więcej »

ŁUKÓW, 02.08

Łukowska giełda kolekcjonerów

więcej »

DROHICZYN, 02.08

Msza Św. trydencka w Drohiczynie

więcej »
3 4

GARWOLIN, 04.08

Pierwsze z cyklu spotkanie historyczne w Miętnem

więcej »
5 6 7

RADZYŃ, 07.08

Kino na leżakach w Ulanie - Majoracie

więcej »

ŁOSICE, 07.08

Nadbużański Festiwal Teatrów Dziecięcych GADUCHA

więcej »
8

ŁOSICE, 08.08

Nadbużański Festiwal Teatrów Dziecięcych GADUCHA

więcej »
9

ŁOSICE, 09.08

Nadbużański Festiwal Teatrów Dziecięcych GADUCHA

więcej »

RADZYŃ, 09.08

Powstała wyjątkowa publikacja o Lisiowólce

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 09.08

XIV Mazowiecki Festiwal Kapel Ludowych - Pod Siedlcami w Wiśniewie

więcej »

ŁUKÓW, 09.08

Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 09.08

Uroczystość odpustowa w Budzieszynie

więcej »
10 11 12 13 14 15 16

SIEMIATYCZE, 16.08

Siemiatycka Wieczorna Dycha – nowy termin

więcej »
17 18 19 20 21 22 23

POWIAT BIALSKI, 23.08

19 lipca i 23 sierpnia na Placu Partyzantów w Janowie Podlaskim odbędzie się Pchli Targ

więcej »
24 25 26 27 28 29 30
31
foto

Tani kredyt konsolidacyjny - jak szukać?
2020-08-04 08:18:04 Kategoria:

Zobowiązanie kredytowe posiada już co drugi dorosły Polak. Okazuje się, że kredyty różnego rodzaju są wręcz powszechne. Wszystko za sprawą coraz lepszych ofert...

więcej »
foto

NEONET otwiera nowy sklep w Siemiatyczach – dla...
2020-07-31 16:49:52 Kategoria:

W czwartek, 6 sierpnia od godziny 9 rano rozpoczyna się w Siemiatyczach wielkie otwarcie nowego salonu NEONET. Sklep zlokalizowany jest przy ulicy Kościuszki 2, a dla...

więcej »

Najnowsze Informacje