Składniki :
BISZKOPT:
-4 jajka
-65 g mąki pszennej
-85 g mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżki wody
- 3/4 szk. cukru
MASA SEROWA:
-0,5 kg twarogu
-2 jajka
-0,5 szklanki mleka 2%
-1 budyń śmietankowy(65g)
-100 g masła
-3/4 szklanki cukru
TRUSKAWKOWO-MAŚLANA PIANKA:
-450 g truskawek
-125 g masła
-1 i 1/3 truskawkowej galaretki
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki drobno posiekanej mięty
PONADTO:
-1 truskawkowa galaretka
-bita śmietana,czekoladowe wiórki do dekoracji
-czekoladowo-miętowy likier do nasączenia
Sposób przygotowania
BISZKOPT:

1. Mąkę pszenną ,ziemniaczaną i kakao wymieszać a następnie przesiać. Jajka umyć. Żółtka oddzielić od białek.
2.Białka ubić, utrwalić cukrem.
3. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
4. Ubijac do momentu połączenia składników.
5.Do masy jajecznej dodać przesiana mąkę oraz wodę.
6. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką.
7. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 25 minut.
8. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.
MASA SEROWA:

1.Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Dodać jajka i cukier .
2 . Postawić na ogniu. Zagotować.
3. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera.
4.Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut.
5.Ciepłą masę wylać na pierwszą część biszkopta.(Ważne jest aby biszkopt umieszczony był w formie, w której go pieklismy w przeciwnym razie masa nam wypłynie).
6. Nakryć drugim biszkoptem.
Rada: Do masy serowej możemy dodać około 8 sztuk miętowych pastylek w czekoladzie podkreśli to smak serowej masy. Pastylki należy wtedy zmielić razem z serem i masłem.
TRUSKAWKOWO-MAŚLANA PIANKA:

1. Masło utrzeć z cukrem na puch.
2. Truskawki dokładnie zmiksować .Dodać utarte masło i miętę.
3. Miksować w blenderze do uzyskania gładkiej masy.
4. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretka poprzednio rozpuszczonej w szklance wody.
5.Masę wyłożyć na nasaczony biszkopt.Pozostawić na kilka godzin do calkowitego stężenia.
6.Galaretkę przygotować według przepisu. Teżejącą wylać na masę truskawkową.Pozostawic na kilka godzin w lodówce.




Smacznego!