R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przetwory z ogórków
2019-07-19 14:17:03 Artykuł czytany 3638 razy


Jako, że „sezon ogórkowy’ jest w pełni przedstawiamy kilka fantastycznych przepisów na przetwory z tych pysznych warzyw. Latem cieszymy się smakiem świeżych ogórków w mizerii, a zimą nasze podniebienia z pewnością ucieszy smak ogórków w zalewie octowej lub przepysznych sałatek z ogórkami.


Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory, które z pewnością będą smakowały nawet najbardziej wybrednym miłośnikom przetworów z ogórków.


Ogórki w zalewie musztardowej


Składniki:

3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy

Przyprawy:

ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka

Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.


Ogórki małosolne

Składniki
2 kg. ogórków gruntowych

3 litry wody

6 łyżek soli

3 łyżki cukru

duża główka czosnku

koper do kiszenia

3-4 kawałki chrzanu

2 papryczki chili

ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca


Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".


Ogórki kiszone- sprawdzony przepis

Składniki
ogórki -do woli
mały kawałek korzenia chszanu-na jeden słój na dno sołoika
ząbek czosnku-na jeden słoj na dno słoika
gałązka kopru-na jeden słój na wierzch słoika
zalewa:
na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.


Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok


Ogórki konserwowe

Składniki zalewy:

- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula

Do słoików:

- gorczyca
- marchew
- koper

Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.


Ogórki na zupę

Składniki
5 kg ogórków raczej większych
koper
czosnek
sól

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, powierzając ten trud malakserowi, włożyć do kamionki, przesypać solą, odstawić na dobę bądź dwie, aby puściły sok. Przygotować słoiki, najlepiej małe "dżemowe", na dno włożyć baldach kopru i ząb solidny czosnku. Nakładać ogórkową "sieczkę", lekko ugniatając. Zakręcić słoiczek, odstawić w chłodne miejsce.
Podana ilość wystarcza na 17 słoików.


Ogórki królewskie

Składniki
2 kg ogórków  
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca

Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :

OGÓRKI w zalewie z sosu sojowego /pikantne/


Składniki
•    3 ogórki gruntowe
•    1 i 1/2 szklanki wody
•    1/2 szklanki octu 10%
•    1/2 łyżki soli
•    6 łyżek cukru
•    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
•    1/2 łyżeczki
•    papryki chili w proszku
•    ogórki obrać i pokroić w grube plastry
•    ułożyć w słoikach
•    zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
•    zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min


Ogórki z papryką i selerem na zimę

Składniki
4 kg ogórków
4 szt papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
1 duży seler

zalewa:
6 szklanek wody
3 1/2 szklanki cukru
3 szklanki octu

Ogórki ze skórką ( dlatego nie mogą być za duże) pokroić wzdłuż i na pół czyli w słupki.
paprykę też w słupki. cebulę w półplasterki. seler obrać i też w słupki. warzywa przełożyć do miski i zalać zalewą, która ma na celu zmożyć te warzywa tj 9 szklanek zimnej wody i 1 szklankę soli i to pozostawić na 3 godziny.W przygotowane słoiki nasypać gorczycy, włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą tj.6 szklanek wody, 3 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki octu i to zagotować.Zalać słoiki zalewą i zakręcić. gotować 3 minuty i odstawić z ognia zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia.


Życzymy smacznego!

[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

1 czerwca - specjalny program na antenie Katolickiego...
2020-05-29 18:45:00 Kategoria:

W święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła, 1 czerwca o godz. 11.00, w katedrze siedleckiej będą miały miejsce święcenia biskupie ks. Grzegorza Suchodolskiego....

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoCzerwiec 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

ŁUKÓW, 01.06

Ł'OK LIVE: spektakl z okazji Dnia Dziecka

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.06

Rusza plenerowe kino w łukowskim amfiteatrze

więcej »
3

MIASTO SIEDLCE, 03.06

Spotkanie kapłanów posługujących w Pieszej Pielgrzymce Podlaskiej na Jasną Górę

więcej »
4 5

MIASTO SIEDLCE, 05.06

Moralność Pani Dulskiej - online

więcej »

ŁUKÓW, 05.06

Łuków: różne oblicze piękna

więcej »
6

MIASTO SIEDLCE, 06.06

Moralność Pani Dulskiej - online

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.06

Promenada w Mrozach - koncert plenerowy 6 czerwca

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.06

Oscarowa sobota w kinie Mikroklimat

więcej »

ŁUKÓW, 06.06

Dzień Dziecka w Łukowie

więcej »
7
8 9 10 11 12

MIASTO SIEDLCE, 12.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

Oprocentowanie lokat w bankach - kluczowe informacje w...
2020-06-01 13:54:23 Kategoria:

Cel zakładania lokat oszczędnościowych jest różny, dlatego nie ma jednej najlepszej oferty, która w 100% odpowiadałaby każdemu. Niektóre osoby chcą ochronić swoje...

więcej »
foto

REKRUTACJA DO STO NADAL TRWA!
2020-05-30 07:38:40 Kategoria:

Społeczna Szkoła Podstawowa Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Siedlcach istnieje od ponad 25 lat. Założona została w 1991 roku jako pierwsza niepubliczna szkoła na...

więcej »
foto

Idealne firany do salonu nowoczesnego. Jakie wybrać?
2020-05-28 12:40:41 Kategoria:

Firany to niezwykłe ozdoby i praktyczne rozwiązania, które sprawdzają się w każdym domu i mieszkaniu. Pozwalają w prosty sposób odmienić wnętrze i sprawić, że...

więcej »
foto

Projekt „Wsparcie samodzielności społecznej osób z...
2020-05-28 11:15:05 Kategoria:

Czas pandemii koronawirusa SARS-Cov-2 stanowi duże wyzwanie dla naszego zdrowia psychicznego. Osoby chorujące na różne schorzenia często bywają poddawane stygmatyzacji i...

więcej »
foto

Fotowoltaika dla mieszkańców Białegostoku
2020-05-28 08:40:46 Kategoria:

Zainteresowanie odnawialnymi źródłami energii (OZE) w naszym kraju rośnie wprost proporcjonalnie do ilości nowych kanałów dofinansowań o charakterze ogólnopolskim, jak...

więcej »

Najnowsze Informacje