Składniki
2-3 małe cukinie lub 1 duża
2- 3 jajka
3-4 łyżki mleka
4 – 5 łyżek mąki
sól, pieprz, (mogą też być inne ulubione przyprawy)
ewentualnie odrobina tartego żółtego sera lub sera typu feta pokrojonego w bardzo drobną kostkę
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Jeśli cukinia jest duża i ma w środku pestki należy ją obrać ze skórki i wydrążyć część z pestkami, małe cukinie możemy wykorzystać w całości do zrobienia naszych placków. Kawałki cukinii ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do durszlaka i posypujemy lekko solą, mieszamy. Tak przygotowaną cukinię zostawiamy na około 20 minut, tak aby puściła sok, następnie odciskamy jeszcze naszą cukiniową masę i przekładamy do miseczki. Dodajemy mąkę, przyprawy, jajka i mieszamy, następnie dodajemy mleko.
Nasza cukiniowa masa powinna być dość gęsta, tak aby można było łyżką przekładać ją na patelnię.
Do placków możemy również dodać tarty żółty ser lub drobno pokrojony ser typu feta - wtedy placki będą miały bardziej intensywny smak.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor (podobnie jak placki ziemniaczane). Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki doskonale smakują jako samodzielne danie, świetnie smakują też np. z sosem czosnkowym.
SOS z cukinii do makaronu /NA ZIMĘ/
Składniki
5 kg dojrzałych pomidorów
2 średniej wielkości cukinie
5 marchewek
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
ziele angielskie (mielone)
2-3 łyżeczki słodkiej papryki ewentualnie 1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2-3 łyżeczki cukru
Można też dodać 2-3 łyżeczki przyprawy curry, jeśli lubimy ostrzejszy sos.
Przygotowanie
Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Cukinie obieramy i kroimy na kostkę o średnicy około 1 cm. Cebulę, marchew i pietruszkę oraz cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy łyżkę cukru (resztę cukru dodać później). Następnie dodajemy pomidory, chwilę gotujemy.
Pomidory rozdrabniamy blenderem, ale nie na papkę – kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne w naszym sosie. Następnie dodajemy resztę warzyw przyprawy ( poza bazylią i zielem angielskim) i gotujemy do miękkości warzyw ( około godziny). Na końcu dodajemy bazylię i ziele angielskie
Gorący sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 minut.
[Msz]
Podlasie24.pl również na Facebooku- kliknij Lubię to!