R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy na Wielkanoc: mięsa i sałatki
2019-04-18 12:01:49 Artykuł czytany 1708 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”.


Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.

Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!

Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!


Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.
Smacznego!


Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!



Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W tym czasie, gdy kurczak się gotuje gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po półtora łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko tez można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:


5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.

[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoPaźdzernik 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.10

Jubileuszowy benefis Eugeniusza Kasjanowicza w warszawskim Domu Literatury

więcej »

ŁUKÓW, 01.10

Pieniądze na tomograf i mammograf dla łukowskiego szpitala

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.10

Obraz MB Różańcowej w parafii św. Jana Pała II w Siedlcach

więcej »

WŁODAWA, 01.10

80. rocznica Bitwy pod Wytycznem

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.10

Porozmawiajmy o Łukowie

więcej »
3

POWIAT BIALSKI, 03.10

Gmina Łomazy: wizyta wiceministra i nowy sprzęt dla strażaków

więcej »

GARWOLIN, 03.10

Debata z Janem Pospieszalskim

więcej »

BIELSK PODL., 03.10

Zaduszki Kombatanckie w bielskiej parafii

więcej »
4

PARCZEW, 04.10

Weekendowe rekolekcje

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.10

Siedlecka Fala Bluesa

więcej »

GARWOLIN, 04.10

Żelechów: XXXVI Międzynarodowe Sympozjum Kościuszkowskie

więcej »

ŁUKÓW, 04.10

Gmina Adamów: 80. rocznica ostatniej bitwy Kampanii Wrześniowej

więcej »

ŁUKÓW, 04.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 04.10

Wystawa Bogny Gniazdowskiej

więcej »

MIĘDZYRZEC, 04.10

Nowa hala na stulecie szkoły w Rogoźnicy

więcej »
5

ŁUKÓW, 05.10

Łuków: Noc Bibliotek

więcej »

LUBARTÓW, 05.10

Obchody 80. rocznicy Bitwy pod Kockiem

więcej »

KRAJ, 05.10

40. Ogólnopolska Pielgrzymka Prawników na Jasną Górę

więcej »

ŁUKÓW, 05.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

SIEMIATYCZE, 05.10

26. Festiwalu Piosenki Religijnej i Patriotycznej „Śpiewajmy Panu” Podlasie 2019

więcej »

GARWOLIN, 05.10

Dwa jubileusze w miętneńskim Zespole Szkół

więcej »

ŁUKÓW, 05.10

Gmina Łuków: szachowy turniej o puchar dyrektora

więcej »

SIEMIATYCZE, 05.10

II Extremalna Piątka w gminie Siemiatycze

więcej »

KRAJ, 05.10

40. Ogólnopolska Pielgrzymka Prawników na Jasną Górę

więcej »

PARCZEW, 05.10 18:00

Uwielbienie w Parczewskiej Bazylice

więcej »

RADZYŃ, 05.10 18:00

Spotkanie z poetą Adrianem Szarym w Radzyniu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.10 19:00

Noc Bibliotek z Jędrzejem Majką

więcej »

RADZYŃ, 05.10 19:00

Miejska Biblioteka Publiczna w Radzyniu włącza się w akcję „Noc Bibliotek”

więcej »
6

ŁOSICE, 06.10

II Cross Nadbużański

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.10

Wręczenie nagród w Konkursie na Najlepiej Zachowany Zabytek Wiejskiego Budownictwa Drewnianego w Województwie Podlaskim

więcej »

GARWOLIN, 06.10

Żelechów: powiatowe zmagania strażaków

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.10

Zwierzątkowo. Koncert z cyklu „Smykofonia na Mazowszu”

więcej »

RYKI, 06.10

Przygotowania do konsekracji kościoła w parafii Chrystusa Miłosiernego w Dęblinie

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Łuków: półmaraton Jata 21 Serc

więcej »

RADZYŃ, 06.10

Wkrótce V Radzyńska Paraolimpiada

więcej »

WĘGRÓW, 06.10

Filharmonia w Węgrowie

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Łuków: jak wygrać szczęście w małżeństwie?

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.10

Motocyklami do Pratulina

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.10 09:30

9. Pielgrzymka Mężczyzn do Pratulina

więcej »

GARWOLIN, 06.10 10:00

Dla uczczenia pamięci Piotra Ekierta

więcej »

RYKI, 06.10 14:00

Gmina Kłoczew świętować będzie Dzień Seniora

więcej »

RADZYŃ, 06.10 15:00

Wspomną zamordowanych mieszkańców Tchórzewa

więcej »

ŁOSICE, 06.10 15:30

Wojciech Sumliński przyjedzie do Łosic

więcej »
7

ŁOSICE, 07.10 17:30

Spotkanie z Haliną Grochowską

więcej »
8

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.10

Muzyczne spotkanie „przy winylu”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.10

Pracownia Rysunku i Malarstwa SUTW. Otwarcie dorocznej wystawy

więcej »

WĘGRÓW, 08.10 18:00

Węgrów: Koncert Patriotyczny Fundacji TAK DLA RODZINY /ZAPOWIEDŹ/

więcej »
9

RADZYŃ, 09.10

Warsztaty fotograficzne dla dzieci i młodzieży

więcej »

Kierowcy, 09.10

Ogólnopolskie działania kontrolno-prewencyjne „SMOG”

więcej »

ŁUKÓW, 09.10

Spotkanie dla rodziców z katolicką dziennikarką Małgorzatą Nawrocką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.10 11:00

Inauguracja roku akademickiego SUTW z Arturem Barcisiem i Cezarym Żakiem

więcej »

ŁUKÓW, 09.10 18:00

Łuków: Msza Święta i modlitwa o uzdrowienie

więcej »
10

SOKOŁÓW, 10.10

Parasite w DKF Zbyszek

więcej »

RADZYŃ, 10.10

Znany pianista Mariusz Drzewicki wystąpi w Radzyniu w ramach XXXVI Dni Karola Lipińskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.10

Dzień Spirometrii 2019 w bialskim szpitalu

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.10

Inauguracja Roku Akademickiego w WSD

więcej »

GARWOLIN, 10.10 17:00

Maciejowice: pamiętają o Naczelniku i jego kosynierach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.10 19:00

Czwartek kapłański w WSD

więcej »
11

ŁUKÓW, 11.10

Stoczek Łukowski: Świętochowski znany i nieznany

więcej »

ŁUKÓW, 11.10

Łuków: obchody Dnia Edukacji Narodowej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.10 13:30

Pierwsze mLegitymacje studenckie w Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym

więcej »

PARCZEW, 11.10 17:00

„Ostatni rozkaz” w Parczewie

więcej »

SOKOŁÓW, 11.10 18:00

Maleo Reggae Rockers w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 11.10 21:00

98. Nocne Czuwanie Młodych w Kodniu

więcej »
12

MIĘDZYRZEC, 12.10

Uczniowie szkoły muzycznej zagrają w Parku Potockich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.10

KPS powalczy z zespołem z Lublina

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.10

Sobota z rugby

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 12.10

Kolejny mecz bialskich szczypiornistów

więcej »

MIĘDZYRZEC, 12.10

Pierwszy mecz przed własną publicznością

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.10

Dzień Papieski w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 13.10

Gmina Łuków: Festiwal Papieski „Barka”

więcej »

GARWOLIN, 13.10

Wielki finał biegowych zmagań

więcej »

POWIAT BIALSKI, 13.10 14:00

Śpiewnik domowy na Lubelszczyźnie

więcej »

GARWOLIN, 13.10 15:00

Koncert i film na XIX Dzień Papieski

więcej »

LUBARTÓW, 13.10 16:00

VII Festiwal Muzyki Kameralnej SEMPRE

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.10 17:00

Moniuszko kameralnie - koncert Eweliny Sielskiej-Badurek i Emilii Sitarz

więcej »
14

POWIAT SIEDLECKI, 14.10 15:30

Dzień Edukacji Narodowej w Gminie Wodynie

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.10

Siedlce: Konferencja na temat zatrudnienia

więcej »

ŁUKÓW, 15.10 11:00

Powiat łukowski: sesja Rady Powiatu

więcej »

ŁUKÓW, 15.10 17:20

Dzień Dziecka Utraconego w łukowskiej Kolegiacie

więcej »
16

MIĘDZYRZEC, 16.10

Spotkanie z pisarzem Jakubem Małeckim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.10

Jubileusz o. Leona Knabita w WSD w Nowym Opolu

więcej »

KRAJ, 16.10

10. Forum Rozwoju Mazowsza

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 16.10 12:00

Rusza UTW w Zbuczynie

więcej »

SOKOŁÓW, 16.10 18:00

Warszawska Orkiestra Sentymentalna w Sokołowie Podlaskim

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.10

Rusza rekrutacja do Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego

więcej »

ŁUKÓW, 17.10

ŁOK: W podróży

więcej »

WĘGRÓW, 17.10

Spotkanie autorskie z Wojciechem Kempą

więcej »

KRAJ, 17.10

10. Forum Rozwoju Mazowsza

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10

Dzień Papieski i III Piesza Pielgrzymka Szkolna z siedlecką „Kolejówką”

więcej »

ŁOSICE, 17.10 14:00

Seniorzy wracają do nauki

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10 18:00

Otwarcie wystawy fotografii Jerzego Chaberka

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10 18:00

Wernisaż wystawy malarstwa Magdaleny Hinz-Wójcickiej

więcej »
18

RADZYŃ, 18.10

Radzyński Klub Rękodzieła

więcej »

ŁUKÓW, 18.10

„Boże Ciało” i „Mowa ptaków” w Kinie Łuków

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.10

Poplenerowa wystawa fotografii w Siemiatyckim Ośrodku Kultury

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

KRAJ, 18.10

III Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej w Warszawie (18-19 października)

więcej »

KRAJ, 18.10 16:00

100 lat LO w Grajewie

więcej »

KRAJ, 18.10 16:00

100 lat LO w Grajewie

więcej »

WŁODAWA, 18.10 17:00

Wystawa malarstwa Jarosława Struka

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.10 18:30

Polska i Ukraina takie same hołubce wycina

więcej »
19

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.10

XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

ŁUKÓW, 19.10

„Boże Ciało” i „Mowa ptaków” w Kinie Łuków

więcej »

KRAJ, 19.10

III Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej w Warszawie (18-19 października)

więcej »

ŁUKÓW, 19.10

Łuków: turniej szachowy

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.10

Sympozjum w WSD - Mistyczka z Ziemi Siedleckiej

więcej »

DROHICZYN, 19.10

Drohiczyn zaprasza na Dzień Seniora

więcej »

DROHICZYN, 19.10

Diecezjalny Dzień Wspólnoty Ruchu Światło-Życie diecezji drohiczyńskiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.10

Biała Podlaska: XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

RADZYŃ, 19.10

Koncert jazzowy w ramach XXXVI Dni Karola Lipińskiego

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10

Pokaz Ogniowy na Skwerze

więcej »

RADZYŃ, 19.10 10:00

Wielkie Warsztaty Fotograficzne w Radzyniu Podlaskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10 16:00

DKF Kameleon - Dyskusyjny Klub Filmowy

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.10 18:00

Biesiadnie w Mordach

więcej »
20

WĘGRÓW, 20.10

XI Hubertus Węgrowski w Łochowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.10

Biała Podlaska: XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

KRAJ, 20.10

Zmiany w rozkładzie jazdy pociągów od 20 października

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.10

XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

KRAJ, 20.10

20 października – korekta rozkładu jazdy na kolei

więcej »

POWIAT BIALSKI, 20.10

IX Szachowe Grand Prix Terespola

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.10

12. Spotkania Kresowa – zawody wędkarskie nad Bugiem

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

SOKOŁÓW, 20.10 10:00

Turniej Smaków – Jesień Na Wielkim Gościńcu Litewskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.10 17:00

Bułat Okudżawa – najpiękniejsze pieśni i ballady

więcej »

LUBARTÓW, 20.10 17:30

Lubartów: Koncert Piosenki Autorskiej im. Agaty Budzyńskiej

więcej »
21 22

RADZYŃ, 22.10

Parafia Borki: uroczystości ku czci św. Rity

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.10

Malarstwo Mariusza Żebrowskiego w siemiatyckiej bibliotece

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.10

Grupa Full Power Spirit wystąpi w Siemiatyczach

więcej »

ŁUKÓW, 22.10

Łuków: Na skrzydłach amora

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 22.10 17:00

Spotkanie z twórczością Franciszki Urszuli Radziwiłłowej z Wiśniowieckich

więcej »

SOKOŁÓW, 22.10 18:00

„Przestrzeń bez lawendy” – wystawa Olgi Langowskiej

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »

SOKOŁÓW, 23.10

26. Muzyczne Spotkania z Poezją Skarabeusz

więcej »

POWIAT BIALSKI, 23.10

Pratulińska Szkoła Wiary

więcej »
24

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 24.10

Caritas: Niepełnosprawni też mają pasje!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

Spotkania z muzyką. Małe Filharmonie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

SOKOŁÓW, 24.10

Promocja książki Anny Lisieckiej

więcej »

ŁUKÓW, 24.10

Łuków: porozmawiajmy o profilaktyce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

Wojskowi włączą syreny alarmowe

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »
25

MIĘDZYRZEC, 25.10

100 lat „Jedynki”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

Siedlecki Dzień Seniora

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »

ŁUKÓW, 25.10

Łuków: Przeboje XX wieku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

Nowe obiekty sportowe i plac zabaw przy SP2

więcej »

ŁUKÓW, 25.10

Ach! Co to był za ślub...

więcej »

LUBARTÓW, 25.10 16:00

Turniej Mistrza Gier Planszowych w Lubartowie

więcej »
26

RADZYŃ, 26.10

Spotkanie u Hrabiego

więcej »

ŁUKÓW, 26.10

Kino Łuków: Maraton Absurdalnych Horrorów

więcej »

ŁUKÓW, 26.10

Zapasy w Starych Kobiałkach

więcej »
27

SIEMIATYCZE, 27.10

Malarstwo Sylwia Lenart-Kalinowska

więcej »

WĘGRÓW, 27.10

113-lecie Orkiestry Dętej OSP w Liwie

więcej »

GARWOLIN, 27.10

Bezpłatne warsztaty wokalne w Żelechowie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 27.10 10:30

„Love to dance” w Terespolu

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 27.10 11:00

„Dzieje wsi Stok Lacki od 1471 roku”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.10 14:00

XXXVI Pokutny Marsz Różańcowy w intencji Ojczyzny

więcej »
28

RADZYŃ, 28.10 17:00

Promocja książki Laury Barszczewicz w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Radzyniu Podlaskim

więcej »
29

SIEMIATYCZE, 29.10 17:30

Msza św. z modlitwą o uzdrowienie w parafii pw. Wniebowzięcia NMP w Siemiatyczach

więcej »
30

ŁUKÓW, 30.10

Rubinowe Gody

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.10

Polskie DNA – wolność tańcem malowana

więcej »
31

ŁUKÓW, 31.10

Ruszają zapisy na łukowskie Biegi Niepodległości

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 31.10

Siedlecki Marsz Świętych

więcej »

RADZYŃ, 31.10

Syn Garego Moore`a w Radzyniu!!!

więcej »
foto

Odkryj wyciskarkę firmy Midea
2019-10-21 09:58:00 Kategoria:

Sprzęt firmy Midea rekomendują Koła Gospodyń Wiejskich. Panie z KGW Uninianki przetestowały wyciskarkę wolnoobrotową do soków, którą otrzymały jako nagrodę w...

więcej »
foto

Pizza rodem z włoskiej restauracji. Zdradzamy recepturę...
2019-10-18 10:52:22 Kategoria:

Nikt nie robi lepszej pizzy niż Włosi! Prawdziwa włoska pizza jest sprężysta, aromatyczna i nie zapycha. Ciasto powinno być cienkie oraz nie przytłaczać swoim smakiem...

więcej »
foto

Skoda - upusty do 14000 na wybrane modele
2019-10-18 09:50:30 Kategoria:

Dni Otwarte w salonach SKODA CARSED 25-27 października. Sprawdź szczegóły.

więcej »

Najnowsze Informacje