R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy na Wielkanoc: sałatki, przystawki, mięsa i zupy
2015-04-01 14:13:07 Artykuł czytany 6477 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”.


Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 opakowania żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
:
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak, by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W czasie, gdy kurczak się gotuje, gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po 1,5 łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko też można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!


Pasztet

Składniki:

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.

Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki:
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE:

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.

•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.

Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!

Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.


Sałatka brokułowo-jajeczna

Składniki:
kwiaty małego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się 'al dente' lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż 'al dente'. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.
Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.
Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki:
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:

5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyc łososia i całość udekorować.


Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo
5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.



[MSz]

wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoStyczeń 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

POWIAT BIALSKI, 01.01

Noworoczna Piątka w Strzyńcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.01

Noworoczne rugby

więcej »
2 3 4

RADZYŃ, 04.01

VII Noworoczna Gala Akordeonowa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.01 19:00

Kolędy zabrzmią w parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus

więcej »
5

POWIAT SIEDLECKI, 05.01

III Charytatywny Marszobieg Grupy Biegaczy Skórzec Biega

więcej »

SOKOŁÓW, 05.01

Koncert Noworoczny ze Stanisławą Celińską!

więcej »

DROHICZYN, 05.01

Msza Św. trydencka w Drohiczynie

więcej »

ŁUKÓW, 05.01

Łuków: Noworoczny Koncert Kolęd

więcej »

GARWOLIN, 05.01

Śpiewajcie i grajcie Mu! Wielkie wspólne kolędowanie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 05.01 18:00

Noworoczny Koncert Jazzowy w Białej Podlaskiej

więcej »
6

ŁUKÓW, 06.01

Jedlanka: Międzypokoleniowy Koncert Kolęd

więcej »

RYKI, 06.01

Kłoczew: Charytatywny Koncert Noworoczny – dla Wiktorii

więcej »

GARWOLIN, 06.01

Powiat garwoliński: uliczne jasełka w dziewięciu miejscowościach

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

VI Orszak Trzech Króli w Łukowie

więcej »

DROHICZYN, 06.01 11:00

Charytatywne jasełka w parafii w Łysowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 11:45

Największe jasełka w Siedlcach już 6 stycznia

więcej »

DROHICZYN, 06.01 12:00

Po raz pierwszy Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Drohiczyna

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 06.01 14:15

Orszak Trzech Króli w Białkach /ZAPOWIEDŹ/

więcej »
7 8

MIASTO SIEDLCE, 08.01 11:00

Zmarła siostra służka Teodozja Budziszewska

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.01

Święto Patronów i benefis o. Leona Knabita

więcej »
10

ŁUKÓW, 10.01

Łuków: Hej Kolęda

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.01

Wernisaż malarstwa Henryka Widelskiego

więcej »

LUBARTÓW, 10.01

Wernisaż w Kocku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01 10:00

Szła Kolęda 2020 - przesłuchania konkursowe

więcej »
11

KRAJ, 11.01

XII Patriotyczna Pielgrzymka Kibiców na Jasną Górę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.01

KPS zagra z ZAKSĄ

więcej »

WĘGRÓW, 11.01

Węgrów: sobota z siatkówką

więcej »

BIELSK PODL., 11.01

Piękne kolędy i piękne głosy – Podlaskie Kolędowanie rusza w trasę po regionie!

więcej »

KRAJ, 11.01

Święcenia biskupie ks. Adriana Galbasa SAC

więcej »
12

MIASTO SIEDLCE, 12.01

Charytatywny Koncert Kolęd w siedleckiej katedrze

więcej »

SIEMIATYCZE, 12.01

8. Kolędowy Przegląd Chórów Kościelnych i Zespołów Wokalnych Siemiatycze 2020

więcej »

GARWOLIN, 12.01

Kolędy na chór i kwartet smyczkowy

więcej »

ŁUKÓW, 12.01

„Romeo i Julia” w łukowskim kinie

więcej »

DROHICZYN, 12.01

Wieczór Kolęd Wschodniosłowiańskich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.01 11:00

Srebrny jubileusz siedleckich kolekcjonerów

więcej »
13 14

WĘGRÓW, 14.01

Debata społeczna w Węgrowie

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.01

Siedlce: Koncert Pokoleń w SP2

więcej »
16

WŁODAWA, 16.01

Masz pomysł na biznes? Przyjdź na spotkanie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 16.01

Bal z babcią i dziadkiem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.01

Nove Kino Siedlce: Filmowe Rekolekcje już 14 stycznia

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 16.01 18:00

Spotkanie ze Sławomirem Kordaczukiem

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.01

Gminny Wieczór Kolęd w Mieniku

więcej »

SIEMIATYCZE, 17.01

Epicki Festiwal Podróżniczy – ODYSEJA 2.0

więcej »

ŁUKÓW, 17.01

Łuków: ruszają zapisy na powstańczy rajd

więcej »

SOKOŁÓW, 17.01

Poezja i muzyka w Kosowie Lackim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.01 18:00

Koncert finałowy konkursu SZŁA KOLĘDA 2020

więcej »
18

MIASTO SIEDLCE, 18.01

Ósemka zagra z AZS LSW

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.01

Otwarcie wystawy malarstwa Zbigniewa Karpińskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 18.01

Bialscy siatkarze grają w sobotę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.01 08:00

W Siedlcach w wybrane soboty w roku można oddać krew

więcej »
19

POWIAT BIALSKI, 19.01

Wieczór Kolęd i Pastorałek w Janowie Podlaskim

więcej »

RADZYŃ, 19.01

W niedzielę w Radzyniu wspólne kolędowanie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 19.01

Wspólne kolędowanie w Jaźwinach

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.01

Orkiestra OSP Siemiatycze zaprasza na koncert kolęd

więcej »

POWIAT BIALSKI, 19.01

V Otwarty Turniej Szachowy w Terespolu

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.01

Turniej Szachowy o Puchar Wójta Gminy Wiśniew

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.01 19:00

Koncert jubileuszowy chóru i scholi przy parafii p.w. Bożego Ciała w Siedlcach

więcej »
20 21

SIEMIATYCZE, 21.01

Kolejny wykład na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Siemiatyczach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.01

Czynsze w STBS pod dyskusję

więcej »
22

ŁUKÓW, 22.01

Łukowskie Obchody Wybuchu Powstania Styczniowego

więcej »

SOKOŁÓW, 22.01

„Pan T” w DKF „Zbyszek”

więcej »
23

ŁUKÓW, 23.01

Gmina Adamów: karnawałowy bal

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.01

Pierwszy Bal Charytatywny 18 Dywizji Zmechanizowanej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.01

Msza św. z adoracją Najświętszego Sakramentu i modlitwą o uzdrowienie duszy i ciała

więcej »

SIEMIATYCZE, 24.01

Wyjazd do Parku Trampolin

więcej »
25

POWIAT SIEDLECKI, 25.01

Mokobody: Nocna Pielgrzymka

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.01

Siedlce: Koncert Świąteczno-Noworoczny i zbiórka na rzecz Kacpra Boruty

więcej »

ŁUKÓW, 25.01

Bezalkoholowy bal w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.01

Siatkarze KPS Siedlce podejmą lidera

więcej »

WŁODAWA, 25.01 10:00

XIX Festiwal Kolęd i Szczodrywek we Włodawie

więcej »
26

LUBARTÓW, 26.01

KOCK: KONCERT I POTAŃCÓWKA

więcej »

KRAJ, 26.01

Słowo Boże niesie zbawienie. 26 stycznia – pierwsza Niedziela Słowa Bożego

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 26.01

Skórzec: Koncert Kolęd i Pastorałek

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 26.01

Siedlce: pokutny marsz różańcowy

więcej »

GARWOLIN, 26.01

Pierwszy taki koncert w Wildze

więcej »

SIEMIATYCZE, 26.01

Cresa CUP 2020

więcej »

MIŃSK MAZ., 26.01

Basket Cup w Mińsku Mazowieckim

więcej »

KRAJ, 26.01

Rzecznik Episkopatu: zamieśćmy w Internecie ulubione cytaty z Biblii

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 26.01

Bal charytatywny na rzecz Lenki Jażdżewskiej

więcej »

WĘGRÓW, 26.01

Z kolędą przez Mazowsze

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 26.01 11:00

XI Międzynarodowy Festiwal Kolęd i Pastorałek „Kolędnicze Serce Polskie”

więcej »
27

ŁUKÓW, 27.01

Odsłonięcie „Mówiącego Kamienia” w łukowskim parku

więcej »

GARWOLIN, 27.01

Garwolin: promocja albumu poświęconego miastu

więcej »
28

MIASTO SIEDLCE, 28.01

Konferencja dla księży

więcej »
29

MIASTO SIEDLCE, 29.01

W VITOexTrEAM o Omanie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 29.01 18:00

Oman z tysiąca i jednej nocy

więcej »
30

MIASTO SIEDLCE, 30.01

ORLEN PRZEDSZKOLIADA TOUR 2020 w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 30.01

Łuków: Tam, gdzie wiatr niesie pokój...

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.01

W VITOexTrEAM o Omanie

więcej »

DROHICZYN, 30.01

Mariologia – w Drohiczynie odbędzie się kolejna katecheza o Maryi

więcej »
31

MIASTO SIEDLCE, 31.01

Wernisaż wystawy - Makatka europejska – vademecum zasad moralnych

więcej »

ŁUKÓW, 31.01

Finał akcji „Aniołkowe Granie” w Łukowie

więcej »
foto

Kredyt gotówkowy konsolidacyjny - jak go szybko zdobyć?
2020-01-27 14:47:04 Kategoria:

Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, czym jest kredyt konsolidacyjny, jak go zdobyć oraz jakie są najlepsze oferty na początku 2020 roku.

więcej »
foto

Narty Head dla każdego – przegląd najpopularniejszych...
2020-01-23 13:25:35 Kategoria:

Jeśli poszukujesz wysokiej jakości sprzętu, warto zwrócić uwagę na narty Head. Marka ma w swojej ofercie modele dla każdego, które zachwycają zarówno w testach, jak i...

więcej »
foto

Sprawdź, w jaki sposób możesz wykonać prezent...
2020-01-23 10:58:53 Kategoria:

Decoupage, scrapbooking, quilling - skądś znasz nazwy technik tworzenia ozdób handmade, ale nie wiesz, czym się różnią? Chcesz spróbować, ale nie wiesz od czego...

więcej »
foto

Monitoring i alarm – skuteczny dozorca w domu
2020-01-22 14:55:31 Kategoria:

Rozwój technologii nie tylko ułatwia życie, ale też poprawia nasze bezpieczeństwo. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się systemy alarmowe i monitoringu, a...

więcej »
foto

Narzędzia ręczne do domu. Jak je wybierać mądrze?
2020-01-22 14:50:25 Kategoria:

Jest mnóstwo przedmiotów, bez których ciężko wyobrazić sobie komfortowe mieszanie w domu. Takimi przedmiotami są miedzy innymi narzędzia ręczne. To przydatne...

więcej »
foto

Krótka historia rumieńców
2020-01-22 13:38:24 Kategoria:

Skąd w ogóle koncept, żeby się rumienić? Czy twarz bez charakterystycznej plamy koloru wygląda źle? Okazuje się, że na pomysł dodania sobie w ten sposób powabu...

więcej »

Najnowsze Informacje