R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Wielkanocne przepisy: ciasta i desery
2019-04-18 11:53:26 Artykuł czytany 1920 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne słodkości, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre ciasta znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo przepisy tradycyjne mazurki, babki i serniki, ale są również przepisy na ciasta mniej znane, a bardzo smaczne i dekoracyjne.


Baba wielkanocna pyszna


Składniki:

Ciasto:

20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej  margaryny
20 dag  cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( może być tylko skórka pomarańczowa)


Lukier:


20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyżki spirytusu (moczyć 30 minut).

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem, po czym kolejno dodawać jajka, ciągle ubijając.

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej (mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast).

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki (bez wody, w której się moczyły).

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną, wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.

Lukier:

Cukier puder przesiać, pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszając , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewać lukrem. Poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babkę jeszcze raz, po czym posypać babkę skórką pomarańczową. Jeśli lukier zgęstnieje, można go ponownie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.


Mazurek orzechowy przekładany


Składniki:

Ciasto:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 margaryny
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
- 7 białek ( 6 od ciasta + 1 od masy )
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 3 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 20 dag posiekanych orzechów

Masa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 masło
- 1 żółtko
- sok z cytryny + alkohol do smaku

Uwaga: jesli chcemy mieć masę mniej słodką, wówczas używamy 1 puszkę mleka i 2 kostki masła.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę z margaryną posiekać na stolnicy, dodać żółtka, proszek i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część piec osobno, smarując wcześniej każdy placek pianą.

Piana:
białka ubić na sztywno, wsypywać powoli cukier, nadal ubijając, cukry waniliowe, orzechy i wlać ocet.

Masa:
mleka w puszce gotować przez dwie godziny, pamiętając aby puszki były cały czas przykryte wodą. Ostudzić ( można zagotować mleko dzień wcześniej ) , rozetrzeć z masłem, dodać żółtko, sok i alkohol. wymieszać.

Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu.


Babka herbaciana


Składniki:

25 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1 szkl mocnej herbaty
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy

Polewa czekoladowa lub inna

Przygotowanie:
Rodzynki przepłukać, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i kilka kropli olejku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodawać stopniowo na przemian z herbatą. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą (nie mikserem). Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej krupczatką formy, piec 50-60 min. w temp. 180 st.
Pokryć ulubioną polewą.
Te proporcje wystarczają na małą foremkę babkową o śr. 17cm.


Bardzo puszysty sernik

Składniki:

Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru - 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę.
Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie - przed kremówką.
Piec godzinę w 180 st.



Babka z serków waniliowych


Nie wymaga pieczenia, prezentowana babka swoim smakiem nawiązuje do sernika na zimno.

Składniki:
3 serki waniliowe
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
3 łyżki soku owocowego (malinowy, truskawkowy, lub wiśniowy)
2 banany
sok z 1 cytryny
cukier puder

Sos czekoladowy:
1 tabliczka czekolady (gorzka, lub mleczna)
2 łyżki rumu

Sposób przyrządzenia:

Babka: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i mieszamy z serkami waniliowymi. Okrągłą, niedużą foremkę do babek płuczemy zimną wodą, napełniamy przyrządzoną masą, a następnie schładzamy w lodówce. Na mały talerzyk wlewamy sok owocowy, babkę wyjmujemy z formy. Układamy na talerzu.

Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy rum, dokładnie mieszamy i polewamy babkę. Banana obieramy, kroimy w krążki, układamy na powierzchni babki, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.



Wielkanocna babka sękaczowa

Warstwowa babka nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, bardzo dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole swoim wyglądem przypomina tradycyjny sękacz  i jest wyśmienita w smaku.

Składniki:
¾  szklanki mąki krupczatki
½  szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 dag startych migdałów
1 łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego
aromat waniliowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch (można mikserem). Nadal ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy i mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.

Na dnie wysmarowanej masłem formy do pieczenia bab rozprowadzamy cieniutką warstwą niewielką porcję ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy, aż lekko się zrumieni. Następnie na upieczonym spodzie znów rozprowadzamy trochę ciasta i pieczemy je do zrumienienia. Powtarzamy całą procedurę aż do wyczerpania się ciasta. Upieczoną i wystudzoną babę posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem, albo polewą czekoladową.


Drożdżowa baba


Świąteczny stół nie może się bez takiego wypieku obejść, to pozycja obowiązkowa na liście potraw wielkanocnych! :)

Składniki:
½ kg mąki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
skórka z cytryny
tłuszcz do blachy
lukier do polania babki

Przygotowanie:

Przyrządzamy rozczyn: w letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy pół szklanki mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem na „biały puch”, dodając na końcu startą skórkę z cytryny. W dalszej kolejności dodajemy drobno posiekane migdały i sól, całość łączymy z rozczynem. Dodajemy pozostałą część mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i znowu wyrabiamy aż zacznie „odchodzić” od ręki..

Blachę smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem do połowy, pieczemy piekarniku rozgrzanym do 190°C około 60 minut.  Po wystudzeniu babkę można polać lukrem.
Smacznego!


Mazurek karmelowo-czekoladowy

Idealny mazurek na Święta. Aromatyczny, zniewala smakiem.

Spód (wystarczy do wyłożenia formy 33x26 cm):
150 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru lub 55 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g  mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej

Masa karmelowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła
oraz:
1 szklanka delikatnie posiekanych orzechów włoskich (lekko zrumienionych na suchej patelni)

Polewa:
200 g ciemnej gorzkiej czekolady (może być też deserowa)
100 g masła


Przygotowanie:
Spód: Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę lub wygniatamy ręką łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy. Zdejmujemy górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przekładamy razem z dolnym papierem do formy, przycinamy nożem do wymiarów dna (ewentualne brakujące miejsca doklejamy palcami).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.

Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz. Masa po ostudzeniu dodatkowo zastygnie.

Polewa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Na koniec: Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową, rozkładamy orzechy i polewamy polewą. Po zastygnięciu (około 30 - 60 minut), można kroić. 

Smacznego!


Blok czekoladowy - nowy przepis



Składniki*
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego


Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Ciasto „Pani Walewska” (PYCHOTKA)




Składniki na kruche ciasto:

•    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
•    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół szklanki cukru pudru
•    200 g masła lub margaryny
•    6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

•    6 białek
•    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

•    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
•    120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
•    2 szklanki mleka (500 ml)
•    3 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    2 żółtka
•    3 łyżki cukru
•    16 g cukru migdałowego*
•    200 g masła
•    kilka kropel aromatu migdałowego**

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka , zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.


KARMELOWO- SŁONECZNIKOWA FANTAZJA



Składniki

BISZKOPT

8 jaj
szklanka cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

PLACEK SŁONECZNIKOWY

1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
4 łyżki mleka
15 dag cukru
1 opakowanie słonecznika łuskanego (250- 300 g)

Karmel:

Do zrobienia karmelu najłatwiej jest wykorzystać mleko skondensowane słodzone.  Puszkę z mlekiem należy gotować 3-4 godziny w garnku z wodą, tak aby woda zakrywała puszkę w całości. Po tym czasie należy poczekać, aż puszka i zawartość wystygną i dopiero wtedy otworzyć opakowanie. Można również kupić w sklepie mleko skondensowane gotowane- to znacznie skróci czas przygotowania ciasta.

Masa:
1 kostka masła
1 kostka dobrej margaryny
1- 2 paczki herbatników
alkohol do nasączenia herbatników

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do piany z jaj powoli dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. C.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Placek słonecznikowy

1/2 kostki masła należy rozpuścić w rondelku, następnie dodajemy 4 łyżki mleka, cukier i słonecznik i mieszamy do chwili, gdy cukier zupełnie się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Kiedy placek ostygnie należy go drobno pokruszyć.
.
Masa:

Masło i margarynę ucieramy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel i nadal ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokruszony placek słonecznikowy i mieszamy.

PRZEKŁADANIE

Biszkopt należy przekroić na pół i na jednej części równomiernie rozprowadzić połowę masy karmelowej, na masie układamy nasączone alkoholem herbatniki. Na warstwie z herbatników rozsmarowujemy drugą część masy karmelowo-słonecznikowej, a na masie kładziemy drugą część biszkoptu. Tak przygotowane ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową i drobno posiekanymi orzechami lub prażonym słonecznikiem.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Potrawy na Wielkanoc: sałatki, przystawki, mięsa i zupy


_______________________________________

Poniżej preznetujemy Państwu zbiór innych przepisów na świąteczne wypieki i potrawy:

Tort makowy Pani Haliny

Przekładaniec Pani Alicji 

Maxi King 

Blok czekoladowy

Biały blok z bakaliami i nutką wanilii 

Sernik bez dodatku sera


Wafle z galaretką

Pralinki Pani Eli 

Zakręcony banan 

Sernik przekładany Pani Uli


Murzynek z kremem bananowym 

Ciasto kolorowe Pani Uli


Marcepanowiec 


Krucha orzechowo-kokosowa fantazja

Chałwowiec


Kruchy Marcinek


Tort Fedora 


Ciasto miodowe


Tort Żydowski


Metrowiec 


Orzechowiec


Mazurek ‘Cygan’




[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoSierpień 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.08

MOK: Lato w mieście 2019

więcej »

RADZYŃ, 01.08

Bajka dla dzieci „Mała wielka stopa”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.08

Rajd rowerowy z okazji 75. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

POWIAT BIALSKI, 01.08 16:30

Terespol pamięta! - 75. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

ŁUKÓW, 01.08 17:00

Łukowskie obchody wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.08 17:00

Biała Podlaska: obchody 75. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.08 17:00

Oddadzą cześć Powstańcom

więcej »

GARWOLIN, 01.08 17:00

Garwolin: 75. rocznica Powstania Warszawskiego

więcej »

SOKOŁÓW, 01.08 17:00

Uczczą pamięć Powstańców

więcej »

MIŃSK MAZ., 01.08 18:30

Wernisaż wystawy malarstwa Anny Kurdej

więcej »

SIEMIATYCZE, 01.08 19:00

Siemiatycze: wystawa w bibliotece

więcej »
2

SIEMIATYCZE, 02.08 17:00

Międzynarodowy Festiwal Folkloru zagości w Ciechanowcu

więcej »

ŁUKÓW, 02.08 21:00

Łuków: Jetro Cinema Summer

więcej »
3

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.08

Bezpłatna mammografia w Białej Podlaskiej

więcej »

SIEMIATYCZE, 03.08

Zapowiada się kolejny rekordowy spływ – w sobotę z Drohiczyna wyrusza spływ „500 kajaków”

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.08

„Zielony Korczew” już w ten weekend

więcej »

MIĘDZYRZEC, 03.08

Festyn żeglarski w Międzyrzecu /zapowiedź/

więcej »

SIEMIATYCZE, 03.08 12:00

Muzyczne Dialogi nad Bugiem

więcej »

WĘGRÓW, 03.08 18:00

Koncert „Wokół Fenomenu Pieśni Romantycznej”

więcej »
4

SIEMIATYCZE, 04.08

Niedzielne popołudnie ze sztuką w Perlejewie

więcej »

GARWOLIN, 04.08

Festyn rodzinny w Niesadnej

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 04.08

„Zielony Korczew” już w ten weekend

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.08

Otwarta scena MOK. Summer on the street

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 04.08

Pod Siedlcami w Wiśniewie...

więcej »

POWIAT BIALSKI, 04.08

Dni Wisznic 2019 z Lady Pank i Zenkiem Martyniukiem

więcej »

RADZYŃ, 04.08

W Radzyniu niedziela pełna atrakcji dla dzieci

więcej »

POWIAT BIALSKI, 04.08

Wojewódzka Wystawa Koni Zimnkorwistych

więcej »

ŁUKÓW, 04.08 10:00

Łuków: giełda kolekcjonerów

więcej »

ŁUKÓW, 04.08 12:00

Powiat łukowski: Święto Miodów 2019

więcej »

ŁUKÓW, 04.08 13:00

Łukowski Klub „Ostoja” zaprasza do oddawania krwi

więcej »

MIŃSK MAZ., 04.08 14:00

Czytanie na trawie w Mińsku Mazowieckim

więcej »

SIEMIATYCZE, 04.08 17:00

Dzień Grodziska 2019

więcej »

WĘGRÓW, 04.08 19:00

„Ordonka” - koncert Marleny Uziębło

więcej »
5 6 7 8

RADZYŃ, 08.08

„Gra o wszystko” w wakacyjnym „Kinie pod Chmurką”

więcej »

WŁODAWA, 08.08 14:00

Ludzie słowa: Spotkanie z Grażyną Lutosławską

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.08 19:00

MOK Summer Music Festival - The Best of Queen

więcej »
9

ŁUKÓW, 09.08 21:00

Letnie kino w łukowskim parku

więcej »
10

SIEMIATYCZE, 10.08

Chopin nad Bugiem

więcej »

MIŃSK MAZ., 10.08

I Charytatywny Piknik Rodzinny Mazowsze Bohaterom

więcej »

WĘGRÓW, 10.08

Michał Szpak gwiazdą Dni Węgrowa 2019

więcej »

SOKOŁÓW, 10.08

MISTRZOSTWA POLSKI MASTERS

więcej »

SOKOŁÓW, 10.08

Powiat sokołowski: będą utrudnienia w ruchu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.08 11:00

KsięgoZbiór w Białej Podlaskiej

więcej »

WĘGRÓW, 10.08 11:00

I Węgrowski Zlot Pojazdów Zabytkowych

więcej »

SIEMIATYCZE, 10.08 18:00

Proletaryat wystąpi w sobotę w Siemiatyczach na Blues – Rock Festiwal

więcej »
11

POWIAT BIALSKI, 11.08

Wkrótce wieczór uwielbienia w Wisznicach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 11.08

Zbuczyn: piknik rodzinny i spotkanie z Jarosławem Kaczyńskim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 11.08

Piknik Strażacki w Skórcu

więcej »

MIŃSK MAZ., 11.08

MĄŻ i ŻONA Aleksandra Fredry w świetlicy wiejskiej w Dąbrowie

więcej »

SOKOŁÓW, 11.08

MISTRZOSTWA POLSKI MASTERS

więcej »

ŁUKÓW, 11.08

Pomnik ostatniego żołnierza wyklętego

więcej »

SOKOŁÓW, 11.08

Powiat sokołowski: będą utrudnienia w ruchu

więcej »

RADZYŃ, 11.08

Piknik u Potockich

więcej »

SIEMIATYCZE, 11.08

Watertag – Bitwa wodna w Siemiatyczach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 11.08 10:00

Piknik Strażacki OSP Skórzec

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 11.08 12:00

Piknik i turniej siatkarski w Kotuniu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 11.08 14:00

Jarmark Rękodzielniczy w Terespolu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.08 19:00

MOK Summer Music Festival - Ballady Leonarda Cohena

więcej »

ŁUKÓW, 11.08 19:00

Łuków: disco w amfiteatrze

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.08

Kino Łuków: „Zatańczymy?”

więcej »

ŁUKÓW, 12.08

Łuków: „Podziemna Historia”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.08

Przed nami - Sprawni Poprzez Sport 2019

więcej »

GARWOLIN, 12.08 17:00

Chodzi mucha po suficie. Koncert duetu muzycznego kontrabas i trąbka

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.08 18:00

Fatum w Siedlcach

więcej »
14

SIEMIATYCZE, 14.08

80 rocznica bitwy pod Olszewem

więcej »

GARWOLIN, 14.08

Maciejowice: pamiętają w Bitwie Warszawskiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.08

Doroczna Wystawa Prac Pracowni Rysunku i Malarstwa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.08

Dwa jubileusze w „Królówce”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.08 10:00

Święto Wojska dzień wcześniej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.08 12:00

Uroczystości odpustowe w Kodniu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.08 17:00

Uroczystości odpustowe w Leśnej Podlaskiej

więcej »
15

SIEMIATYCZE, 15.08

Turniej Siatkówki Plażowej w Ciechanowcu

więcej »

ŁUKÓW, 15.08

ŁOK włącza się w obchody Święta Wojska Polskiego

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 15.08

Zbliża się Disco Mazovia w Mościbrodach

więcej »

POWIAT BIALSKI, 15.08

Uroczystości odpustowe w Leśnej Podlaskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 15.08

Uroczystości odpustowe w Kodniu

więcej »

ŁUKÓW, 15.08

Łuków: Święto Wojska Polskiego

więcej »

MIŃSK MAZ., 15.08

Jarmark folkowy w Wilkowyjach

więcej »

GARWOLIN, 15.08 10:00

Święto Wojska Polskiego w Garwolinie

więcej »

SIEMIATYCZE, 15.08 12:00

Parada motocykli Siemiatycze - Drohiczyn – Grodzisk

więcej »

LUBARTÓW, 15.08 20:00

Opera w plenerze, czyli Moniuszko w Kozłówce

więcej »
16

ŁUKÓW, 16.08

Francuska komedia „Alibi. com" w ramach „JETRO CINEMA SUMMER 2019”

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.08 10:00

6. Turniej Plażowej Piłki Siatkowej w Mielniku

więcej »

LUBARTÓW, 17.08 16:00

Dni Kocka 2019

więcej »
18

LUBARTÓW, 18.08

Kock: Uroczystości patriotyczne i dożynki gminno - parafialne

więcej »

RADZYŃ, 18.08

Charytatywny Maraton Zumby „Pokoloruj Świat”

więcej »

SOKOŁÓW, 18.08

Festyn OSP w Sawicach

więcej »

MIŃSK MAZ., 18.08

Dożynki Gminno-Parafialne w Latowiczu

więcej »

GARWOLIN, 18.08

Garwolin: festyn rodzinny ze szczytnym celem

więcej »

GARWOLIN, 18.08

Górzno: tego jeszcze nie grali

więcej »

SOKOŁÓW, 18.08

Letni Koncert Disco w Sokołowie Podlaskim

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.08

Jarmark Sapieżyński w Kodniu - zapowiedź

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.08 11:00

I Bialskopodlaskie Święto Miodu

więcej »

RADZYŃ, 18.08 12:00

Dożynki Gminno-Parafialne w Ulanie-Majoracie

więcej »

RYKI, 18.08 13:00

Dziękczynienie za plony w gminie Kłoczew

więcej »

WĘGRÓW, 18.08 19:00

Koncert „Wschodnia Nuta Po Naszemu”

więcej »

ŁUKÓW, 18.08 19:00

Artyści z Krakowa i organista z USA wystąpią w Łukowie

więcej »
19 20

MIASTO SIEDLCE, 20.08

Towarzyskie granie ze Szwedami

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.08

Warsztaty rodzinne - szycie filcowych kapci

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.08

Kolejna odsłona cyklu Kino Sensoryczne już 20 sierpnia

więcej »
21

MIASTO SIEDLCE, 21.08

Towarzyskie granie ze Szwedami

więcej »
22

ŁOSICE, 22.08

Minister środowiska odwiedzi powiat łosicki

więcej »

POWIAT BIALSKI, 22.08 18:00

Połoski: Inauguracja modlitw do Św. Rity z Cascii

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.08 19:00

MOK Summer Music Festival - Tribute to Sting

więcej »

DROHICZYN, 22.08 20:00

Golgota Młodych 2019 „Rozłam”

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.08

Siedlce: weekend z siatkówką

więcej »

POWIAT BIALSKI, 23.08 18:30

Pratulińska Szkoła Wiary

więcej »

DROHICZYN, 23.08 19:30

Jam Session w Drohiczynie

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.08

Siedlce w programie „TVP INFO w Twoim mieście”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.08

Koncert muzyki klezmerskiej na scenie Letniego Festiwalu pod Muralem!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.08

Siedlce: weekend z siatkówką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.08 09:00

Letnie Rekolekcje z ks. Rafałem Jarosiewiczem w Siedlcach

więcej »

POWIAT BIALSKI, 24.08 15:00

Międzynarodowa Biesiada Nadbużańska /zapowiedź/

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.08 15:00

Wakacyjna Kraina Zabawy

więcej »

ŁUKÓW, 24.08 16:00

Łuków: spotkanie dla kobiet

więcej »
25

GARWOLIN, 25.08

Gminne dziękczynienie za plony w Podłężu

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.08

Cross Triathlon Siemiatycze i Mini Triathlon Siemiatycki 2019

więcej »

PARCZEW, 25.08

Dożynki Powiatowe w Milanowie

więcej »

RADZYŃ, 25.08

Letnia Wyprzedaż Garażowa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.08

Bieg Jacka po raz dziesiąty!

więcej »

MIĘDZYRZEC, 25.08

Dożynki gminne w Jelnicy i Sawkach

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.08 11:30

100 lat parafii Kąty

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 25.08 12:00

Powiatowe dożynki w Krzesku-Majątku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.08 12:00

Msza o beatyfikację Sługi Bożego Biskupa Ignacego Świrskiego

więcej »

WĘGRÓW, 25.08 12:00

VI Dożynkowy Festyn Parafialny w Grębkowie

więcej »

RYKI, 25.08 12:30

Dożynki powiatowo-gminne w Rykach

więcej »

WĘGRÓW, 25.08 13:00

I Piknik Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Węgrowskiego

więcej »

GARWOLIN, 25.08 13:00

Dziękczynienie za plony w gminie Pilawa

więcej »

ŁUKÓW, 25.08 13:00

Dożynki w gminie Łuków

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.08 14:00

Rodzinny Piknik na „Wyspie”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.08 16:00

Każdy ma swoje Westerplatte…

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.08 17:00

Wystawa malarstwa Piotra Kowieskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.08 18:00

Krucjata Różańcowa za Ojczyznę /zapowiedź/

więcej »
26 27

MIŃSK MAZ., 27.08

Koncert zespołu CostaNova w Mińsku Mazowieckim

więcej »
28 29 30

RADZYŃ, 30.08

Ania Karwan, Katarzyna Groniec i Kuba Sienkiewicz wystąpią w Radzyniu

więcej »
31

MIASTO SIEDLCE, 31.08

2. Plogging Siedlce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 31.08

V Rodzinny Piknik Trzeźwościowy

więcej »

RADZYŃ, 31.08

Ania Karwan, Katarzyna Groniec i Kuba Sienkiewicz wystąpią w Radzyniu

więcej »

LUBARTÓW, 31.08

Koncert w Kocku - Z Klasyką przez Polskę

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 31.08 15:00

Koncert charytatywny w Gręzowie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 31.08 17:00

Zagrają dla Oli

więcej »
foto

Ciekawa lektura na wakacje? Dowiedz się, jak tanio...
2019-08-20 11:57:27 Kategoria:

Lato to czas błogiego relaksu i odpoczynku. Najchętniej spędzamy wówczas czas na świeżym powietrzu – w tym celu nie trzeba nawet wyjeżdżać z Podlasia. Leżak czy koc...

więcej »
foto

Bajkowa Wyspa - przedszkole i żłobek w Pruszynie-Pieńkach
2019-07-01 07:26:27 Kategoria:

W Pruszynie-Pieńkach powstaje Bajkowa Wyspa - najwspanialsze przedszkole i żłobek. Bajkowa wyspa to niepowtarzalne miejsce na żłobkowo przedszkolnej mapie Siedlec i...

więcej »

Najnowsze Informacje