R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Wielkanocne przepisy: ciasta i desery
2019-04-18 11:53:26 Artykuł czytany 1933 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne słodkości, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre ciasta znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo przepisy tradycyjne mazurki, babki i serniki, ale są również przepisy na ciasta mniej znane, a bardzo smaczne i dekoracyjne.


Baba wielkanocna pyszna


Składniki:

Ciasto:

20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej  margaryny
20 dag  cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( może być tylko skórka pomarańczowa)


Lukier:


20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyżki spirytusu (moczyć 30 minut).

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem, po czym kolejno dodawać jajka, ciągle ubijając.

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej (mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast).

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki (bez wody, w której się moczyły).

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną, wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.

Lukier:

Cukier puder przesiać, pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszając , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewać lukrem. Poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babkę jeszcze raz, po czym posypać babkę skórką pomarańczową. Jeśli lukier zgęstnieje, można go ponownie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.


Mazurek orzechowy przekładany


Składniki:

Ciasto:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 margaryny
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
- 7 białek ( 6 od ciasta + 1 od masy )
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 3 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 20 dag posiekanych orzechów

Masa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 masło
- 1 żółtko
- sok z cytryny + alkohol do smaku

Uwaga: jesli chcemy mieć masę mniej słodką, wówczas używamy 1 puszkę mleka i 2 kostki masła.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę z margaryną posiekać na stolnicy, dodać żółtka, proszek i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część piec osobno, smarując wcześniej każdy placek pianą.

Piana:
białka ubić na sztywno, wsypywać powoli cukier, nadal ubijając, cukry waniliowe, orzechy i wlać ocet.

Masa:
mleka w puszce gotować przez dwie godziny, pamiętając aby puszki były cały czas przykryte wodą. Ostudzić ( można zagotować mleko dzień wcześniej ) , rozetrzeć z masłem, dodać żółtko, sok i alkohol. wymieszać.

Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu.


Babka herbaciana


Składniki:

25 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1 szkl mocnej herbaty
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy

Polewa czekoladowa lub inna

Przygotowanie:
Rodzynki przepłukać, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i kilka kropli olejku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodawać stopniowo na przemian z herbatą. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą (nie mikserem). Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej krupczatką formy, piec 50-60 min. w temp. 180 st.
Pokryć ulubioną polewą.
Te proporcje wystarczają na małą foremkę babkową o śr. 17cm.


Bardzo puszysty sernik

Składniki:

Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru - 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę.
Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie - przed kremówką.
Piec godzinę w 180 st.



Babka z serków waniliowych


Nie wymaga pieczenia, prezentowana babka swoim smakiem nawiązuje do sernika na zimno.

Składniki:
3 serki waniliowe
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
3 łyżki soku owocowego (malinowy, truskawkowy, lub wiśniowy)
2 banany
sok z 1 cytryny
cukier puder

Sos czekoladowy:
1 tabliczka czekolady (gorzka, lub mleczna)
2 łyżki rumu

Sposób przyrządzenia:

Babka: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i mieszamy z serkami waniliowymi. Okrągłą, niedużą foremkę do babek płuczemy zimną wodą, napełniamy przyrządzoną masą, a następnie schładzamy w lodówce. Na mały talerzyk wlewamy sok owocowy, babkę wyjmujemy z formy. Układamy na talerzu.

Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy rum, dokładnie mieszamy i polewamy babkę. Banana obieramy, kroimy w krążki, układamy na powierzchni babki, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.



Wielkanocna babka sękaczowa

Warstwowa babka nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, bardzo dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole swoim wyglądem przypomina tradycyjny sękacz  i jest wyśmienita w smaku.

Składniki:
¾  szklanki mąki krupczatki
½  szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 dag startych migdałów
1 łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego
aromat waniliowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch (można mikserem). Nadal ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy i mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.

Na dnie wysmarowanej masłem formy do pieczenia bab rozprowadzamy cieniutką warstwą niewielką porcję ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy, aż lekko się zrumieni. Następnie na upieczonym spodzie znów rozprowadzamy trochę ciasta i pieczemy je do zrumienienia. Powtarzamy całą procedurę aż do wyczerpania się ciasta. Upieczoną i wystudzoną babę posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem, albo polewą czekoladową.


Drożdżowa baba


Świąteczny stół nie może się bez takiego wypieku obejść, to pozycja obowiązkowa na liście potraw wielkanocnych! :)

Składniki:
½ kg mąki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
skórka z cytryny
tłuszcz do blachy
lukier do polania babki

Przygotowanie:

Przyrządzamy rozczyn: w letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy pół szklanki mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem na „biały puch”, dodając na końcu startą skórkę z cytryny. W dalszej kolejności dodajemy drobno posiekane migdały i sól, całość łączymy z rozczynem. Dodajemy pozostałą część mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i znowu wyrabiamy aż zacznie „odchodzić” od ręki..

Blachę smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem do połowy, pieczemy piekarniku rozgrzanym do 190°C około 60 minut.  Po wystudzeniu babkę można polać lukrem.
Smacznego!


Mazurek karmelowo-czekoladowy

Idealny mazurek na Święta. Aromatyczny, zniewala smakiem.

Spód (wystarczy do wyłożenia formy 33x26 cm):
150 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru lub 55 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g  mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej

Masa karmelowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła
oraz:
1 szklanka delikatnie posiekanych orzechów włoskich (lekko zrumienionych na suchej patelni)

Polewa:
200 g ciemnej gorzkiej czekolady (może być też deserowa)
100 g masła


Przygotowanie:
Spód: Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę lub wygniatamy ręką łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy. Zdejmujemy górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przekładamy razem z dolnym papierem do formy, przycinamy nożem do wymiarów dna (ewentualne brakujące miejsca doklejamy palcami).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.

Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz. Masa po ostudzeniu dodatkowo zastygnie.

Polewa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Na koniec: Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową, rozkładamy orzechy i polewamy polewą. Po zastygnięciu (około 30 - 60 minut), można kroić. 

Smacznego!


Blok czekoladowy - nowy przepis



Składniki*
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego


Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Ciasto „Pani Walewska” (PYCHOTKA)




Składniki na kruche ciasto:

•    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
•    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół szklanki cukru pudru
•    200 g masła lub margaryny
•    6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

•    6 białek
•    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

•    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
•    120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
•    2 szklanki mleka (500 ml)
•    3 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    2 żółtka
•    3 łyżki cukru
•    16 g cukru migdałowego*
•    200 g masła
•    kilka kropel aromatu migdałowego**

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka , zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.


KARMELOWO- SŁONECZNIKOWA FANTAZJA



Składniki

BISZKOPT

8 jaj
szklanka cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

PLACEK SŁONECZNIKOWY

1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
4 łyżki mleka
15 dag cukru
1 opakowanie słonecznika łuskanego (250- 300 g)

Karmel:

Do zrobienia karmelu najłatwiej jest wykorzystać mleko skondensowane słodzone.  Puszkę z mlekiem należy gotować 3-4 godziny w garnku z wodą, tak aby woda zakrywała puszkę w całości. Po tym czasie należy poczekać, aż puszka i zawartość wystygną i dopiero wtedy otworzyć opakowanie. Można również kupić w sklepie mleko skondensowane gotowane- to znacznie skróci czas przygotowania ciasta.

Masa:
1 kostka masła
1 kostka dobrej margaryny
1- 2 paczki herbatników
alkohol do nasączenia herbatników

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do piany z jaj powoli dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. C.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Placek słonecznikowy

1/2 kostki masła należy rozpuścić w rondelku, następnie dodajemy 4 łyżki mleka, cukier i słonecznik i mieszamy do chwili, gdy cukier zupełnie się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Kiedy placek ostygnie należy go drobno pokruszyć.
.
Masa:

Masło i margarynę ucieramy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel i nadal ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokruszony placek słonecznikowy i mieszamy.

PRZEKŁADANIE

Biszkopt należy przekroić na pół i na jednej części równomiernie rozprowadzić połowę masy karmelowej, na masie układamy nasączone alkoholem herbatniki. Na warstwie z herbatników rozsmarowujemy drugą część masy karmelowo-słonecznikowej, a na masie kładziemy drugą część biszkoptu. Tak przygotowane ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową i drobno posiekanymi orzechami lub prażonym słonecznikiem.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Potrawy na Wielkanoc: sałatki, przystawki, mięsa i zupy


_______________________________________

Poniżej preznetujemy Państwu zbiór innych przepisów na świąteczne wypieki i potrawy:

Tort makowy Pani Haliny

Przekładaniec Pani Alicji 

Maxi King 

Blok czekoladowy

Biały blok z bakaliami i nutką wanilii 

Sernik bez dodatku sera


Wafle z galaretką

Pralinki Pani Eli 

Zakręcony banan 

Sernik przekładany Pani Uli


Murzynek z kremem bananowym 

Ciasto kolorowe Pani Uli


Marcepanowiec 


Krucha orzechowo-kokosowa fantazja

Chałwowiec


Kruchy Marcinek


Tort Fedora 


Ciasto miodowe


Tort Żydowski


Metrowiec 


Orzechowiec


Mazurek ‘Cygan’




[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoPaźdzernik 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.10

Jubileuszowy benefis Eugeniusza Kasjanowicza w warszawskim Domu Literatury

więcej »

ŁUKÓW, 01.10

Pieniądze na tomograf i mammograf dla łukowskiego szpitala

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.10

Obraz MB Różańcowej w parafii św. Jana Pała II w Siedlcach

więcej »

WŁODAWA, 01.10

80. rocznica Bitwy pod Wytycznem

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.10

Porozmawiajmy o Łukowie

więcej »
3

POWIAT BIALSKI, 03.10

Gmina Łomazy: wizyta wiceministra i nowy sprzęt dla strażaków

więcej »

GARWOLIN, 03.10

Debata z Janem Pospieszalskim

więcej »

BIELSK PODL., 03.10

Zaduszki Kombatanckie w bielskiej parafii

więcej »
4

PARCZEW, 04.10

Weekendowe rekolekcje

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.10

Siedlecka Fala Bluesa

więcej »

GARWOLIN, 04.10

Żelechów: XXXVI Międzynarodowe Sympozjum Kościuszkowskie

więcej »

ŁUKÓW, 04.10

Gmina Adamów: 80. rocznica ostatniej bitwy Kampanii Wrześniowej

więcej »

ŁUKÓW, 04.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 04.10

Wystawa Bogny Gniazdowskiej

więcej »

MIĘDZYRZEC, 04.10

Nowa hala na stulecie szkoły w Rogoźnicy

więcej »
5

ŁUKÓW, 05.10

Łuków: Noc Bibliotek

więcej »

LUBARTÓW, 05.10

Obchody 80. rocznicy Bitwy pod Kockiem

więcej »

KRAJ, 05.10

40. Ogólnopolska Pielgrzymka Prawników na Jasną Górę

więcej »

ŁUKÓW, 05.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

SIEMIATYCZE, 05.10

26. Festiwalu Piosenki Religijnej i Patriotycznej „Śpiewajmy Panu” Podlasie 2019

więcej »

GARWOLIN, 05.10

Dwa jubileusze w miętneńskim Zespole Szkół

więcej »

ŁUKÓW, 05.10

Gmina Łuków: szachowy turniej o puchar dyrektora

więcej »

SIEMIATYCZE, 05.10

II Extremalna Piątka w gminie Siemiatycze

więcej »

KRAJ, 05.10

40. Ogólnopolska Pielgrzymka Prawników na Jasną Górę

więcej »

PARCZEW, 05.10 18:00

Uwielbienie w Parczewskiej Bazylice

więcej »

RADZYŃ, 05.10 18:00

Spotkanie z poetą Adrianem Szarym w Radzyniu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.10 19:00

Noc Bibliotek z Jędrzejem Majką

więcej »

RADZYŃ, 05.10 19:00

Miejska Biblioteka Publiczna w Radzyniu włącza się w akcję „Noc Bibliotek”

więcej »
6

ŁOSICE, 06.10

II Cross Nadbużański

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.10

Wręczenie nagród w Konkursie na Najlepiej Zachowany Zabytek Wiejskiego Budownictwa Drewnianego w Województwie Podlaskim

więcej »

GARWOLIN, 06.10

Żelechów: powiatowe zmagania strażaków

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.10

Zwierzątkowo. Koncert z cyklu „Smykofonia na Mazowszu”

więcej »

RYKI, 06.10

Przygotowania do konsekracji kościoła w parafii Chrystusa Miłosiernego w Dęblinie

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Łuków: półmaraton Jata 21 Serc

więcej »

RADZYŃ, 06.10

Wkrótce V Radzyńska Paraolimpiada

więcej »

WĘGRÓW, 06.10

Filharmonia w Węgrowie

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Łuków: jak wygrać szczęście w małżeństwie?

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.10

Motocyklami do Pratulina

więcej »

ŁUKÓW, 06.10

Wola Gułowska: „Bitwa o honor”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.10 09:30

9. Pielgrzymka Mężczyzn do Pratulina

więcej »

GARWOLIN, 06.10 10:00

Dla uczczenia pamięci Piotra Ekierta

więcej »

RYKI, 06.10 14:00

Gmina Kłoczew świętować będzie Dzień Seniora

więcej »

RADZYŃ, 06.10 15:00

Wspomną zamordowanych mieszkańców Tchórzewa

więcej »

ŁOSICE, 06.10 15:30

Wojciech Sumliński przyjedzie do Łosic

więcej »
7

ŁOSICE, 07.10 17:30

Spotkanie z Haliną Grochowską

więcej »
8

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.10

Muzyczne spotkanie „przy winylu”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.10

Pracownia Rysunku i Malarstwa SUTW. Otwarcie dorocznej wystawy

więcej »

WĘGRÓW, 08.10 18:00

Węgrów: Koncert Patriotyczny Fundacji TAK DLA RODZINY /ZAPOWIEDŹ/

więcej »
9

RADZYŃ, 09.10

Warsztaty fotograficzne dla dzieci i młodzieży

więcej »

Kierowcy, 09.10

Ogólnopolskie działania kontrolno-prewencyjne „SMOG”

więcej »

ŁUKÓW, 09.10

Spotkanie dla rodziców z katolicką dziennikarką Małgorzatą Nawrocką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.10 11:00

Inauguracja roku akademickiego SUTW z Arturem Barcisiem i Cezarym Żakiem

więcej »

ŁUKÓW, 09.10 18:00

Łuków: Msza Święta i modlitwa o uzdrowienie

więcej »
10

SOKOŁÓW, 10.10

Parasite w DKF Zbyszek

więcej »

RADZYŃ, 10.10

Znany pianista Mariusz Drzewicki wystąpi w Radzyniu w ramach XXXVI Dni Karola Lipińskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.10

Dzień Spirometrii 2019 w bialskim szpitalu

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.10

Inauguracja Roku Akademickiego w WSD

więcej »

GARWOLIN, 10.10 17:00

Maciejowice: pamiętają o Naczelniku i jego kosynierach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.10 19:00

Czwartek kapłański w WSD

więcej »
11

ŁUKÓW, 11.10

Stoczek Łukowski: Świętochowski znany i nieznany

więcej »

ŁUKÓW, 11.10

Łuków: obchody Dnia Edukacji Narodowej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.10 13:30

Pierwsze mLegitymacje studenckie w Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym

więcej »

PARCZEW, 11.10 17:00

„Ostatni rozkaz” w Parczewie

więcej »

SOKOŁÓW, 11.10 18:00

Maleo Reggae Rockers w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 11.10 21:00

98. Nocne Czuwanie Młodych w Kodniu

więcej »
12

MIĘDZYRZEC, 12.10

Uczniowie szkoły muzycznej zagrają w Parku Potockich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.10

KPS powalczy z zespołem z Lublina

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.10

Sobota z rugby

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 12.10

Kolejny mecz bialskich szczypiornistów

więcej »

MIĘDZYRZEC, 12.10

Pierwszy mecz przed własną publicznością

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.10

Dzień Papieski w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 13.10

Gmina Łuków: Festiwal Papieski „Barka”

więcej »

GARWOLIN, 13.10

Wielki finał biegowych zmagań

więcej »

POWIAT BIALSKI, 13.10 14:00

Śpiewnik domowy na Lubelszczyźnie

więcej »

GARWOLIN, 13.10 15:00

Koncert i film na XIX Dzień Papieski

więcej »

LUBARTÓW, 13.10 16:00

VII Festiwal Muzyki Kameralnej SEMPRE

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.10 17:00

Moniuszko kameralnie - koncert Eweliny Sielskiej-Badurek i Emilii Sitarz

więcej »
14

POWIAT SIEDLECKI, 14.10 15:30

Dzień Edukacji Narodowej w Gminie Wodynie

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.10

Siedlce: Konferencja na temat zatrudnienia

więcej »

ŁUKÓW, 15.10 11:00

Powiat łukowski: sesja Rady Powiatu

więcej »

ŁUKÓW, 15.10 17:20

Dzień Dziecka Utraconego w łukowskiej Kolegiacie

więcej »
16

MIĘDZYRZEC, 16.10

Spotkanie z pisarzem Jakubem Małeckim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.10

Jubileusz o. Leona Knabita w WSD w Nowym Opolu

więcej »

KRAJ, 16.10

10. Forum Rozwoju Mazowsza

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 16.10 12:00

Rusza UTW w Zbuczynie

więcej »

SOKOŁÓW, 16.10 18:00

Warszawska Orkiestra Sentymentalna w Sokołowie Podlaskim

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.10

Rusza rekrutacja do Podlaskiego Uniwersytetu Dziecięcego

więcej »

ŁUKÓW, 17.10

ŁOK: W podróży

więcej »

WĘGRÓW, 17.10

Spotkanie autorskie z Wojciechem Kempą

więcej »

KRAJ, 17.10

10. Forum Rozwoju Mazowsza

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10

Dzień Papieski i III Piesza Pielgrzymka Szkolna z siedlecką „Kolejówką”

więcej »

ŁOSICE, 17.10 14:00

Seniorzy wracają do nauki

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10 18:00

Otwarcie wystawy fotografii Jerzego Chaberka

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.10 18:00

Wernisaż wystawy malarstwa Magdaleny Hinz-Wójcickiej

więcej »
18

RADZYŃ, 18.10

Radzyński Klub Rękodzieła

więcej »

ŁUKÓW, 18.10

„Boże Ciało” i „Mowa ptaków” w Kinie Łuków

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.10

Poplenerowa wystawa fotografii w Siemiatyckim Ośrodku Kultury

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

KRAJ, 18.10

III Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej w Warszawie (18-19 października)

więcej »

KRAJ, 18.10 16:00

100 lat LO w Grajewie

więcej »

KRAJ, 18.10 16:00

100 lat LO w Grajewie

więcej »

WŁODAWA, 18.10 17:00

Wystawa malarstwa Jarosława Struka

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.10 18:30

Polska i Ukraina takie same hołubce wycina

więcej »
19

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.10

XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

ŁUKÓW, 19.10

„Boże Ciało” i „Mowa ptaków” w Kinie Łuków

więcej »

KRAJ, 19.10

III Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej w Warszawie (18-19 października)

więcej »

ŁUKÓW, 19.10

Łuków: turniej szachowy

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.10

Sympozjum w WSD - Mistyczka z Ziemi Siedleckiej

więcej »

DROHICZYN, 19.10

Drohiczyn zaprasza na Dzień Seniora

więcej »

DROHICZYN, 19.10

Diecezjalny Dzień Wspólnoty Ruchu Światło-Życie diecezji drohiczyńskiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.10

Biała Podlaska: XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

RADZYŃ, 19.10

Koncert jazzowy w ramach XXXVI Dni Karola Lipińskiego

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10

Pokaz Ogniowy na Skwerze

więcej »

RADZYŃ, 19.10 10:00

Wielkie Warsztaty Fotograficzne w Radzyniu Podlaskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.10 16:00

DKF Kameleon - Dyskusyjny Klub Filmowy

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.10 18:00

Biesiadnie w Mordach

więcej »
20

WĘGRÓW, 20.10

XI Hubertus Węgrowski w Łochowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.10

Biała Podlaska: XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

KRAJ, 20.10

Zmiany w rozkładzie jazdy pociągów od 20 października

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.10

XVIII Podlasie Jazz Festival

więcej »

KRAJ, 20.10

20 października – korekta rozkładu jazdy na kolei

więcej »

POWIAT BIALSKI, 20.10

IX Szachowe Grand Prix Terespola

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.10

12. Spotkania Kresowa – zawody wędkarskie nad Bugiem

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.10

18. edycja Pucharu Podlasia w Piłce Ręcznej Dziewcząt

więcej »

SOKOŁÓW, 20.10 10:00

Turniej Smaków – Jesień Na Wielkim Gościńcu Litewskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.10 17:00

Bułat Okudżawa – najpiękniejsze pieśni i ballady

więcej »

LUBARTÓW, 20.10 17:30

Lubartów: Koncert Piosenki Autorskiej im. Agaty Budzyńskiej

więcej »
21 22

RADZYŃ, 22.10

Parafia Borki: uroczystości ku czci św. Rity

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.10

Malarstwo Mariusza Żebrowskiego w siemiatyckiej bibliotece

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.10

Grupa Full Power Spirit wystąpi w Siemiatyczach

więcej »

ŁUKÓW, 22.10

Łuków: Na skrzydłach amora

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 22.10 17:00

Spotkanie z twórczością Franciszki Urszuli Radziwiłłowej z Wiśniowieckich

więcej »

SOKOŁÓW, 22.10 18:00

„Przestrzeń bez lawendy” – wystawa Olgi Langowskiej

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »

SOKOŁÓW, 23.10

26. Muzyczne Spotkania z Poezją Skarabeusz

więcej »

POWIAT BIALSKI, 23.10

Pratulińska Szkoła Wiary

więcej »
24

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 24.10

Caritas: Niepełnosprawni też mają pasje!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

Spotkania z muzyką. Małe Filharmonie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

SOKOŁÓW, 24.10

Promocja książki Anny Lisieckiej

więcej »

ŁUKÓW, 24.10

Łuków: porozmawiajmy o profilaktyce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

Wojskowi włączą syreny alarmowe

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »
25

MIĘDZYRZEC, 25.10

100 lat „Jedynki”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

Siedlecki Dzień Seniora

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

VITOexTrEAM z Maćkiem Nabrdalikiem

więcej »

ŁUKÓW, 25.10

Łuków: Przeboje XX wieku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

VITOexTrEAM: o socjologicznych konsekwencjach katastrofy w Czarnobylu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.10

Nowe obiekty sportowe i plac zabaw przy SP2

więcej »

ŁUKÓW, 25.10

Ach! Co to był za ślub...

więcej »

LUBARTÓW, 25.10 16:00

Turniej Mistrza Gier Planszowych w Lubartowie

więcej »
26

RADZYŃ, 26.10

Spotkanie u Hrabiego

więcej »

ŁUKÓW, 26.10

Kino Łuków: Maraton Absurdalnych Horrorów

więcej »

ŁUKÓW, 26.10

Zapasy w Starych Kobiałkach

więcej »
27

SIEMIATYCZE, 27.10

Malarstwo Sylwia Lenart-Kalinowska

więcej »

WĘGRÓW, 27.10

113-lecie Orkiestry Dętej OSP w Liwie

więcej »

GARWOLIN, 27.10

Bezpłatne warsztaty wokalne w Żelechowie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 27.10 10:30

„Love to dance” w Terespolu

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 27.10 11:00

„Dzieje wsi Stok Lacki od 1471 roku”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.10 14:00

XXXVI Pokutny Marsz Różańcowy w intencji Ojczyzny

więcej »
28

RADZYŃ, 28.10 17:00

Promocja książki Laury Barszczewicz w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Radzyniu Podlaskim

więcej »
29

SIEMIATYCZE, 29.10 17:30

Msza św. z modlitwą o uzdrowienie w parafii pw. Wniebowzięcia NMP w Siemiatyczach

więcej »
30

ŁUKÓW, 30.10

Rubinowe Gody

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.10

Polskie DNA – wolność tańcem malowana

więcej »
31

ŁUKÓW, 31.10

Ruszają zapisy na łukowskie Biegi Niepodległości

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 31.10

Siedlecki Marsz Świętych

więcej »

RADZYŃ, 31.10

Syn Garego Moore`a w Radzyniu!!!

więcej »
foto

Odkryj wyciskarkę firmy Midea
2019-10-21 09:58:00 Kategoria:

Sprzęt firmy Midea rekomendują Koła Gospodyń Wiejskich. Panie z KGW Uninianki przetestowały wyciskarkę wolnoobrotową do soków, którą otrzymały jako nagrodę w...

więcej »
foto

Pizza rodem z włoskiej restauracji. Zdradzamy recepturę...
2019-10-18 10:52:22 Kategoria:

Nikt nie robi lepszej pizzy niż Włosi! Prawdziwa włoska pizza jest sprężysta, aromatyczna i nie zapycha. Ciasto powinno być cienkie oraz nie przytłaczać swoim smakiem...

więcej »
foto

Skoda - upusty do 14000 na wybrane modele
2019-10-18 09:50:30 Kategoria:

Dni Otwarte w salonach SKODA CARSED 25-27 października. Sprawdź szczegóły.

więcej »

Najnowsze Informacje