R E K L A M A



MIASTO SIEDLCE

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Światowy Dzień Żywności
2020-10-16 17:54:36 Artykuł czytany 87 razy


Bank Żywności w Siedlcach po raz kolejny zaprasza do obchodów Światowego Dnia Żywności. W tym roku ze względu na pandemię nie będzie przemarszu i happeningu.


14 października w Zespole Oświatowym w Żelkowie Kolonii, młodzież wraz z gronem pedagogicznym przygotowała część artystyczną na temat nie marnowania żywności i dbania o planetę. Rozmawiano o problemach walki z głodem, ubóstwem i niedożywieniem, zwłaszcza wśród dzieci. Wiedza uczniów w tym zakresie jest imponująca. Przygotowanie i wspólne obchody  Światowego Dnia Żywności w Żelkowie - Kolonii były możliwe dzięki Pani Małgorzacie Stańczuk - Dyrektor Zespołu Oświatowego w Żelkowie Kolonii i Pani Zofii Jagiełło.

 
Na stronie internetowej bankzywnoscisiedlce.weebly.com oraz www.bankizywnosci.pl i www.facebook.com/bankizywnosci będzie można zapoznać się z prezentacją wyników badań nt. marnowania żywności w Polsce i podsumowaniem pierwszych 6 miesięcy funkcjonowania Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

16 października będzie można było również posłuchać o Światowym Dniu Żywności w Katolickim Radiu Podlasie.

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych w 1945 roku. Celem Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem – szczególnie dzieci na całym świecie.

Mówiąc o Światowym  Dniu Żywności nie sposób nie wspomnieć o Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem ustanowionym w 1992 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, obchodzonym co roku w dniu 17 października.

Marnotrawstwo żywności to biliony litrów straconej wody i ogromne ilości niepotrzebnie zużytej energii. Już jedna kanapka z serem, która trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Obchody Światowego Dnia Żywności są okazją do pochylenia się nad tym problemem.

Kiedy żywność jest tracona lub marnowana, wszystkie zasoby użyte do jej produkcji - w tym woda, ziemia, energia, praca i kapitał - idą na marne. Ponadto składowanie utraconej żywności i odpadów na wysypiskach prowadzi do emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmiany klimatu.
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań wszystkich, od producentów żywności, przez zainteresowane strony w łańcuchu dostaw żywności, po przemysł spożywczy, detalistów i konsumentów.
Obecnie zdrowe żywienie oznacza zrównoważoną dietę, która jest zdrowa zarówno dla ludzi, jak i przyjazna dla środowiska i naszej planety. W realizacji takiej diety, Banki Żywności i Federacja Polskich Banków Żywności rekomendują następujące zalecenia:
- Jedz więcej żywności pochodzenia roślinnego; korzystaj z warzyw i produktów z całego ziarna zbóż.
- Jedz różnorodne produkty; zadbaj, aby na Twoim talerzu było kolorowo.
- Jedz umiarkowane ilości mięsa, zarówno czerwonego, jak i drobiowego; korzystaj z innej żywności zawierającej dużo białka, jak np. groch, fasola, ciecierzyca czy orzechy.
- Jedz mniej żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru; żywność taką jak ciasta, słodycze, czekolada, wędliny, frytki i chipsy jedz tylko okazjonalnie. Wybieraj wodę, unikaj słodkich napojów.
- Kupuj żywność dobrej jakości i spełniającą wiarygodne, certyfikowane standardy; weź pod uwagę kupowanie ryb ze zrównoważonych łowisk, żywności pochodzącej od zwierząt z wolnego wybiegu czy ze Sprawiedliwego Handlu.
- Ogranicz marnotrawstwo żywności; jedna trzecia żywności produkowanej każdego roku na potrzeby wyżywienia ludności świata ulega stratom i zmarnowaniu.
Marnotrawcze nawyki plasują nas w niechlubnej czołówce Europy pod względem ilości wyrzucanego jedzenia – w tym wstydliwym rankingu zajmujemy wysokie, 5 miejsce, a przykładowa czteroosobowa rodzina traci w ten sposób nawet 2,5 tys. zł.

Wprowadzenie do swojego żywienia większej ilości żywności pochodzenia roślinnego, w tym produkowanej lokalnie i sezonowej oraz ograniczenie jedzenia mięsa i jego przetworów będzie skutkować zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych i jednocześnie stworzy możliwość wyżywienia większej liczby ludności świata. Wg danych FAO liczba cierpiących głód rośnie od 2015 r. i w ubiegłym roku wyniosła 822 mln, a liczba niedożywionych przekroczyła 2 miliardy. Jednocześnie liczba osób z nadwagą i otyłością też przekroczyła 2 miliardy.

Z Raportu Federacji Polskich Banków Żywności z 2019 roku wynika,  że działania edukacyjne na szeroką skalę są niezwykle istotne i bez nich trudno o zasadniczą zmianę w tym zakresie. Bank Żywności w Siedlcach jest w trakcie realizacji w szkołach programu „Eko Misja – Nie marnuję”, gdzie wspólnie z młodzieżą omawiamy problemy marnowania żywności, sposoby walki z nim, uczniowie wykonują prace, które później wszyscy razem oglądamy i komentujemy.

Największą zmianą ostatnich miesięcy jest Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Po wielu latach prac legislacyjnych w Polsce zaczęło obowiązywać prawo zabraniające sklepom wielkopowierzchniowym marnowania jedzenia. 2020 rok jest przełomowym czasem dla 31 Banków Żywności w całej Polsce. Szacujemy, że ze względu na Ustawę, ilość odbieranej przez nas żywności może kilkukrotnie się zwiększyć.

Statystyki są przerażające. Na świecie rocznie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. W Polsce aż 9 mln ton artykułów spożywczych kończy co roku na śmietnikach (według jedynych dostępnych na tę chwilę danych, Eurostat 2006). Przyjmując, że przeciętny, sycący i pełnowartościowy posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych jedzenia talerzy. PEŁNE ŚMIETNIKI, PUSTE TALERZE. Marnujemy na potęgę, a tymczasem już 2 mln ludzi w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie – to wzrost o ponad 400 tysięcy w stosunku do ubiegłego roku (GUS, 2019). Rosnąca bieda to większe potrzeby pomocy żywnościowej. Aby zmienić tę sytuację, potrzebne są zmiany prawne i instytucjonalne, ale walkę z marnowaniem powinniśmy zacząć przede wszystkim od siebie.

Najczęściej wyrzucamy pieczywo (23,7%), wędliny (12,8%) i świeże owoce (12,6%). Głównym powodem, dla którego żywność w polskich gospodarstwach domowych trafia do kosza, jest jej zepsucie (65,2%). Dalsze w kolejności to przeoczenie daty ważności (42%) oraz przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%).

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zobowiązuje sklepy wielkopowierzchniowe do przekazywania niesprzedanej żywności organizacjom charytatywnym. Chodzi wyłącznie o żywność wciąż dobrą do spożycia, czyli będącą w terminie ważności. Do tej pory tego typu współpraca odbywała się dobrowolnie. Ustawa dotyczy sklepów wielkopowierzchniowych, tzn. placówek powyżej 250 m2 powierzchni, dla których sprzedaż żywności stanowi przynajmniej 50% całkowitych przychodów. Przez pierwsze 2 lata nowe prawo będzie jednak obejmować wyłącznie „największe z największych”, czyli jednostki handlowe powyżej 400 m2 powierzchni. Federacja Polskich Banków Żywności od początku była rzecznikiem przyjęcia Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Jesteśmy dumni z tego, że Polska jako jeden z pierwszych krajów Europy wprowadziła tak istotne prawo.




Większe zdjęcia można zobaczyć TUTAJ

źródło: Bank Żywności w Siedlcach [ja]

wykop
Nasi reporterzy są do państwa dyspozycji:

Adam Białczak
tel. 500 187 558
a.bialczak@radiopodlasie.pl
|
|
|
Monika Jabłkowska
tel. 512 111 737
jablkowska.m@radiopodlasie.pl
|
|
|
Andrzej Ilczuk
tel. 502 173 757
andrzej.ilczuk@radiopodlasie.pl
|
|
|
Kamil Skorupski
tel. 504 838 118
skorupski@radiopodlasie.pl

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.




- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:



foto

Co wyróżnia pralki Smeg?
2020-10-23 14:16:58 Kategoria:

Wybierając pralkę, klienci kierują się wieloma względami praktycznymi – istotne są jej funkcje, załadunek, a w przypadku niewielkich łazienek także odpowiednie...

więcej »
foto

Jakie studia wybrać, by zostać ministrem? Dowiesz się...
2020-10-23 12:30:48 Kategoria:

– Jestem przykładem człowieka, który robił właściwie wszystko – mówi o sobie na nowej platformie edukacyjnej Akademia Zarządzania i Rozwoju (azir.edu.pl) Jacek...

więcej »
foto

Jak zostać sportowcem, lekarzem lub dziennikarzem
2020-10-21 17:17:04 Kategoria: Wybierz kategorie

Medycyna to studia długie i ciężkie, lecz uczą wielu aspektów. Jeśli ktoś chce mieć kontakt z ludźmi, nie tylko pomagać, ale też widzieć satysfakcję na twarzy...

więcej »
foto

Buty snowboardowe dla początkujących - Poradnik
2020-10-19 09:24:37 Kategoria:

Snowboard to sport praktycznie dla każdego, przyciągający każdej zimy coraz więcej osób. Wielu z nas chce spróbować jazdy na jednej desce dla odmiany od nart, inni...

więcej »
foto

Bliżej Unii Europejskiej. Cykl audycji na antenie KRP
2020-10-14 13:21:06 Kategoria:

Grupa Europejskich Konserwatystów i Reformatorów zaprasza na cykl audycji poświęconych Unii Europejskiej. Dowiemy się w nich o bieżących sprawach poruszanych w...

więcej »

Siedlce

w lewoPaźdzernik 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3

POWIAT SIEDLECKI, 03.10

Zlot Food Trucków w Skórcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.10

Finał II ligi DMP w sobotę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.10 10:00

Spotkanie formacyjne członków instytutów świeckich

więcej »
4

POWIAT SIEDLECKI, 04.10

Zlot Food Trucków w Skórcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.10

Mecz charytatywny Kacpi dla Marysi

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.10

NOWE SZATY KRÓLA na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.10

Koncert: Św. Jan Paweł II – Przesłanie i Inspiracje

więcej »
5

MIASTO SIEDLCE, 05.10

Zgrupowanie kadry w Siedlcach, dwóch pogonistów z powołaniami

więcej »
6 7

MIASTO SIEDLCE, 07.10 11:00

„10 sekretów Marilyn Monroe” – koncert Soni Bohosiewicz

więcej »
8

POWIAT SIEDLECKI, 08.10

Opowiadanie „Sprawiedliwie” Władysława Stanisława Reymonta wybrzmi w DPT Reymontówka w Chlewiskach

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.10

Siedlecka Fala Bluesa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.10 18:00

Wernisaż wystawy malarstwa Krystyny Olchawy

więcej »
10

MIASTO SIEDLCE, 10.10

Siedlecki klimat na czytanie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.10

Siedlce: zakończenie sezonu motocyklowego

więcej »
11
12 13 14

MIASTO SIEDLCE, 14.10 11:00

SUTW - spotkanie z Krzysztofem Zanussim

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.10

„Gładząc wodę” - wernisaż wystawy fotografii Jacka Michalaka

więcej »
16

POWIAT SIEDLECKI, 16.10 16:00

I Skupisko Lektorskie - czyli znajdź czas dla Boga

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 16.10 16:30

#wiktoria 1920 na Ziemi Włodawskiej

więcej »
17

MIASTO SIEDLCE, 17.10

Transmisja z meczu Pogoń Siedlce – Olimpia Grudziądz

więcej »
18

MIASTO SIEDLCE, 18.10

Koncert Kwartetu Smyczkowego Aleksandria

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.10 19:00

Jesienne spotkania z muzyką organową – on line

więcej »
19

MIASTO SIEDLCE, 19.10 19:00

Spektakl „Homesick | Sick Home”

więcej »
20 21

MIASTO SIEDLCE, 21.10 11:00

Orzeszkowo 14. Historie z Podlasia – wykład Anny Romaniuk

więcej »
22

MIASTO SIEDLCE, 22.10 19:00

Niekompletni nie tylko jesiennie

więcej »
23 24

POWIAT SIEDLECKI, 24.10

Warsztaty biblijne

więcej »
25

MIASTO SIEDLCE, 25.10 14:00

Siedlce: Msza św. dla rodziców z grupy Dzieci Światła...

więcej »
26 27

MIASTO SIEDLCE, 27.10

NoveKino Siedlce: Filmowe rekolekcje

więcej »
28 29 30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje