R E K L A M A



POWIAT SIEDLECKI

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Tradycje podane na talerzach w Mordach
2018-11-07 11:21:07 Artykuł czytany 341 razy


Mieszkańcy Mazowsza zgłosili 50 potraw i napojów do konkursu kulinarnego „Biesiada Mazowiecko-Podlaska na Mazowszu”. Wśród zwycięskich dań znalazły się m. in. tradycyjne pasztety, chleby na zakwasie, dania ziemniaczane, pierogi z grzybami i kapustą, smalec mazowiecki, korowaj oraz placki z jabłkiem. Konkurs zorganizowało Stowarzyszenie „Naszym Dzieciom” w partnerstwie z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Kultury w Mordach.


– Uczestnikami konkursu byli nie tylko dorośli, ale także dzieci i młodzież. W konkursie wzięły udział osoby od 10 do prawie 90 lat – informuje Łukasz Wawryniuk, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach, autor i koordynator projektu "Tradycja na talerzu".

Uczestnikami konkursu byli mieszkańcy Siedlec, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz powiatów siedleckiego i łosickiego, a także wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego z Gostchorzy. Smak, zgodność z tradycją regionu, samodzielność wykonania, estetykę oraz sposób podania potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszli: przewodniczący komisji prof. ndzw. dr hab. Krzysztof Młynek, Henryka Borkowska oraz Małgorzata Zdunek. Każde z 50 zgłoszeń zostało oznaczone specjalną sygnaturą, dzięki czemu jurorzy mogli zachować całkowitą bezstronność przy ocenie dań.

W kategorii sałatki, surówki i przystawki wygrały: I miejsce – Irmina Tymoszuk (smalec mazowiecki), II miejsce – Alicja Siemieńczuk (surówka z białej kapusty) oraz III miejsce – Monika Wawryniuk (sałatka warzywna). Spośród dań mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się kluski szare z cebulką i boczkiem Bożeny Chudeckiej (I miejsce) oraz pasztety (Marzenny Lasockiej – II miejsce i Marty Trębickiej – III miejsce).

W trzeciej kategorii (pieczywo) komisja przyznała tylko I i II miejsce. Zdobyli je kolejno: Marcin Trębicki za chleb wiejski oraz Elżbieta Misiak za chleb ze słonecznikiem i ziarnami.

Na wyróżnienie zasłużyły parowańce Ireny Chodowiec. Podobnie było w kategorii zupy i buliony: I miejsce zajął krupnik staropolski z lat 60. ugotowany przez Teresę Borkowską, zaś II – krupnik Katarzyny Chybowskiej.

W piątej kategorii (dania warzywne) najsmaczniejsze okazały się pyzy ziemniaczane
z soczewicą Ireny Wawryniuk (I miejsce), pierogi z grzybami i kapustą autorstwa Agnieszki Demianiuk oraz babka ziemniaczana Kamili Kondery. Smak jurorów przyciągnęły placki ziemniaczano-buraczane Lilianny Barbary Bielak, które zdobyły jedyne wyróżnienie w tej kategorii. Spośród ciast i deserów najlepsze okazały się: korowaj Alicji Danilkiewicz (I miejsce), mieszanka ciastek według przepisu prababci wykonane przez dziesięcioletnią Wiktorię Trębicką oraz makowiec Magdaleny Mitury (obie ex aequo II miejsce), a także placki z jabłkami Anny Chybowskiej. Komisja przyznała także wyróżnienie dla Emilii Kokieć za rogaliki z ciasta drożdżowego.

W ostatniej kategorii (napoje alkoholowe i bezalkoholowe) zostały zgłoszone tylko te na bazie alkoholu. Nalewka z kwiatów czarnego bzu Magdaleny Lasockiej zdobyła pierwsze miejsce, nalewka z malin Katarzyny Kokieć drugie, zaś wiśniówka Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzwicach – trzecie. Jedyne wyróżnienie w tej kategorii przypadło Marzenie Zarzyckiej za dereniówkę.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, wśród których znalazły się sprzęty AGD, zestawy naczyń czy ekskluzywne książki kucharskie. Łączna pula nagród wyniosła ponad 4000 zł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy podziękowania. Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja wszystkich potraw i trunków. Biesiadę uświetnił występ 13-letniej Oliwii Spychel. W 2016 r. i 2018 r. zajęła ona II miejsce w Ogólnopolskim Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą. W tym roku zdobyła specjalne wyróżnienie w IV Turnieju Muzyków Prawdziwych w Filharmonii Szczecinie w kategorii soliści-instrumentaliści. Na scenie Sali Teatralnej wystąpił także gościnnie zespół „Korniczanie” ze Starej Kornicy.

Celem konkursu jest promocja i wspieranie kuchni regionalnej z terenu Mazowsza, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu oraz odświeżenie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo , a także wzmocnienie tożsamości regionalnej. - Przepisy wszystkich zwycięskich potraw wraz ze zdjęciami zostaną opublikowane w pokonkursowym elektronicznym zbiorze tradycyjnych przepisów kulinarnych– informuje Jolanta Stańczuk, prezeska stowarzyszenia „Naszym Dzieciom”. Konkurs odbył się w ramach zadania publicznego „Tradycja na talerzu”, które dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”.

Patronat medialny nad konkursem sprawowały: Katolickie Radio Podlasie i portal Podlasie24.pl.





Większe zdjęcia można zobaczyć TUTAJ

Inf. M-GOK Mordy

KSkor [ja]
wykop
Nasi reporterzy są do państwa dyspozycji:

Adam Białczak
tel. 500 187 558
a.bialczak@radiopodlasie.pl
|
|
|
Monika Jabłkowska
tel. 512 111 737
jablkowska.m@radiopodlasie.pl
|
|
|
Andrzej Ilczuk
tel. 502 173 757
andrzej.ilczuk@radiopodlasie.pl
|
|
|
Kamil Skorupski
tel. 504 838 118
skorupski@radiopodlasie.pl

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.




- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Siedlce

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje