W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane Znakiem "Poznaj Dobrą Żywność" znalazła się Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski w Lubawie
Jak mówi właściciel firmy Robert Kowalkowski, Przetwórnia istnieje od 1953 roku. Specjalizuje się w produkcji dżemów, powideł, marmolad, produktów 100% z owoców, oraz produktów ekologicznych. Swoje produkty sprzedaje na terenie Polski, Europy i w Stanach Zjednoczonych.
Joanna Kowalska - specjalista do spraw jakości Przetwórni owoców i warzyw Robert Kowalkowki, powiedziała nam, że dział jakości Przetwórni owoców i warzyw w Lubawie, posiada wewnętrzne laboratorium, w którym wykonywane są oznaczenia organoleptyczne i fizykochemiczne. "Dbamy o cały proces jakościowy wytwarzanych u nas produktów. Jeżeli chodzi o oznaczenia organoleptyczne, badamy: smak, zapach i konsystencję naszych produktów. Jeżeli chodzi o fizykochemię, wykonujemy oznaczenia, takie jak ekstrakt badany metodą reflektometryczną oraz kwasowość miareczkową.
Cezary Kowalewski - kierownik produkcji Przetwórni owoców i warzyw w Lubawie mówił z kolei, że przedsiębiorstwo takie jak Przetwórnia owocowo - warzywna działa w całym łańcuchu od pola do stołu. "Jesteśmy jednym z elementów tego łańcucha. Nie tylko dostarczamy produkty spożywcze do sklepów ale także skupujemy płody rolne od rolników. Jest to więc jedna, wielka zależność. Współpraca między rolnikami, przetwórcami a odbiorcami jest bardzo ważna, dlatego taki znak jak Poznaj Dobrą Żywność pozwala nam zwiększać jakość tego produktu, baczniej przyglądać się surowcom, których używamy i dzięki temu produkować lepszej jakości żywność.
Błażej Markuszewski - kierownik do spraw kluczowych klientów podkreśla, że warto kupować produkty sygnowane Znakiem "Poznaj Dobrą Żywność", ponieważ mamy gwarancję tego, że kupujemy produkty o niezmiennym smaku i wysokiej jakości, które spełniają kryteria programu. Produkty posiadające znak PDŻ, wyróżniają się specyficznymi cechami jakościowymi, wytworzone są ze sprawdzonych i kontrolowanych surowców, które to firma pozyskuje od sprawdzonych i wieloletnich dostawców. Zauważyliśmy zwiększenie zainteresowania produktów takich jak dżem truskawkowy, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki czy powidła śliwkowe. Są to produkty, które posiadają u nas znak programu "Poznaj Dobrą Żywność". Dzięki przystąpieniu do programu, otworzyły nam się również możliwości wystawiania takiego produktu na targach wraz z Ministerstwem Rolnictwa, co miało znaczący wydźwięk, przekładający się na późniejszą sprzedaż tego produktu, oznaczonego znakiem. POSŁUCHAJ
Nasze śliwkowe powidła są bardzo smaczne i pasują do nadzienia, którego można używać do pączków czy kruchych ciast. Bardzo dobrze smakują także jako dodatek do bigosu - dodaje Joanna Kowalska.
poleca Firma Makarony Polskie S.A.
Składniki:
1 opakowanie kluseczek Makarony Polskie
3 1/2 litra wody
300g mięsa wołowego
300g mięsa z wiejskiej kury (ewentualnie kilka skrzydełek lub porcja
rosołowa)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
1 cebula z łupinką (dla uzyskania koloru)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 duży lub kilka małych suszonych grzybków
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Kiedy zacznie się gotować i na powierzchni pojawi się tzw. szumowina, zbieramy ją małym sitkiem. Następnie do garnka wrzucamy wszystkie wcześniej obrane i umyte warzywa, grzybki i przyprawy. Cebulkę przypiekamy na gazie, wrzucamy do wywaru i gotujemy minimum trzy godziny na małym ogniu. Żeby rosół był klarowny, po ugotowaniu przelewamy go przez gęste sitko. Podajemy z makaronem kluseczki, plasterkami marchwi i natką pietruszki.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl