Poznaj Dobrą Żywność

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„Poznaj dobrą żywność” - Przetwórnia Owoców i Warzyw w Lubawie
2018-10-31 16:46:15 Artykuł czytany 151 razy


Radiowy Poradnik Kulinarny to audycja, która powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj dobrą żywność”. Jest poświęcona producentom i produktom, które otrzymały ekskluzywne prawo do używania znaku PDŻ.


PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność to program, którego głównym celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy państw członkowskich Unii Europejskiej. Ten znak - Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria opracowane przez kolegium naukowe do spraw jakości produktów żywnościowych. Oznaczenie to ma na celu także podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej, stabilnej jakości. Natomiast oznaczenie jest przyznawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na okres trzech lat.

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane Znakiem "Poznaj Dobrą Żywność" znalazła się Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski w Lubawie

Jak mówi właściciel firmy Robert Kowalkowski, Przetwórnia istnieje od 1953 roku. Specjalizuje się w produkcji dżemów, powideł, marmolad, produktów 100% z owoców, oraz  produktów ekologicznych. Swoje produkty sprzedaje na terenie Polski, Europy i w Stanach Zjednoczonych.

Joanna Kowalska - specjalista do spraw jakości Przetwórni owoców i warzyw Robert Kowalkowki, powiedziała nam, że dział jakości Przetwórni owoców i warzyw w Lubawie, posiada wewnętrzne laboratorium, w którym wykonywane są oznaczenia organoleptyczne i fizykochemiczne. "Dbamy o cały proces jakościowy wytwarzanych u nas produktów. Jeżeli chodzi o oznaczenia organoleptyczne, badamy: smak, zapach i konsystencję naszych produktów. Jeżeli chodzi o fizykochemię, wykonujemy oznaczenia, takie jak ekstrakt badany metodą reflektometryczną oraz kwasowość miareczkową.

Cezary Kowalewski - kierownik produkcji Przetwórni owoców i warzyw w Lubawie mówił z kolei, że przedsiębiorstwo takie jak Przetwórnia owocowo - warzywna działa w całym łańcuchu od pola do stołu. "Jesteśmy jednym z elementów tego łańcucha. Nie tylko dostarczamy produkty spożywcze do sklepów ale także skupujemy płody rolne od rolników. Jest to więc jedna, wielka zależność. Współpraca między rolnikami, przetwórcami a odbiorcami jest bardzo ważna, dlatego taki znak jak Poznaj Dobrą Żywność pozwala nam zwiększać jakość tego produktu, baczniej przyglądać się surowcom, których używamy i dzięki temu produkować lepszej jakości żywność.

Błażej Markuszewski - kierownik do spraw kluczowych klientów podkreśla, że warto kupować produkty sygnowane Znakiem "Poznaj Dobrą Żywność", ponieważ  mamy gwarancję tego, że kupujemy produkty o niezmiennym smaku i wysokiej jakości, które spełniają kryteria programu. Produkty posiadające znak PDŻ, wyróżniają się specyficznymi cechami jakościowymi, wytworzone są ze sprawdzonych i kontrolowanych surowców, które to firma pozyskuje od sprawdzonych i wieloletnich dostawców. Zauważyliśmy zwiększenie zainteresowania produktów takich jak dżem truskawkowy, dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki czy powidła śliwkowe. Są to produkty, które posiadają u nas znak programu "Poznaj Dobrą Żywność". Dzięki przystąpieniu do programu, otworzyły nam się również możliwości wystawiania takiego produktu na targach wraz z Ministerstwem Rolnictwa, co miało znaczący wydźwięk, przekładający się na późniejszą sprzedaż tego produktu, oznaczonego znakiem.  POSŁUCHAJ

Nasze śliwkowe powidła są bardzo smaczne i pasują do nadzienia, którego można używać do pączków czy kruchych ciast. Bardzo dobrze smakują także jako dodatek do bigosu - dodaje Joanna Kowalska.

Przepis na ROSÓŁ
poleca Firma Makarony Polskie S.A.


Składniki:


1 opakowanie kluseczek Makarony Polskie
3 1/2 litra wody
300g mięsa wołowego
300g mięsa z wiejskiej kury (ewentualnie kilka skrzydełek lub porcja
rosołowa)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
1 cebula z łupinką (dla uzyskania koloru)
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 duży lub kilka małych suszonych grzybków
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Kiedy zacznie się gotować i na powierzchni pojawi się tzw. szumowina, zbieramy ją małym sitkiem. Następnie do garnka wrzucamy wszystkie wcześniej obrane i umyte warzywa, grzybki i przyprawy. Cebulkę przypiekamy na gazie, wrzucamy do wywaru i gotujemy minimum trzy godziny na małym ogniu. Żeby rosół był klarowny, po ugotowaniu przelewamy go przez gęste sitko. Podajemy z makaronem kluseczki, plasterkami marchwi i natką pietruszki.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl


wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje