Prawem do używania znaku „Poznaj dobrą żywność" może się także pochwalić Zakład Mięsny "JASIOŁKA".
Dyrektor Zakładu produkcyjnego Z.M. "Jasiołka" i zarazem prezes Stowarzyszenia "Polska Ekologia" Paweł Krajmas, powiedział, że firma uczestniczy w programie od 2015r. Pierwszym produktem firmy, który został zgłoszony do programu był Salceson Dukielski. Aktualnie Znak PDŻ posiada także Kiełbasa Swojska Krajana z mięsa wieprzowego ręcznie krojonego. - Jest to taka manufakturowa kiełbasa z dużym potencjałem, dobrze się sprzedająca, więc jest się czymś pochwalić - mówi Paweł Krajmas. Zarówno salceson jak i kiełbasa są produkowane w niedużym zakładzie na Podkarpaciu. Mięso staramy się pozyskiwać u sprawdzonych dostawców. Są to głównie małe i średnie gospodarstwa. Sami również staramy się nadzorować ten ubój i mieć kontakt z rolnikami. Chcemy żeby jakość tego surowca była jak najwyższa. Oprócz Programu Poznaj Dobrą Żywność, uczestniczymy także w programie Biostrateg, w którym badaliśmy wpływ żywienia na smakowitość mięsa.
To również pomogło nam przy wytwarzaniu tego typu produktów. Nasze wyroby są przebadane "od pola aż po stół", łącznie z wędzeniem. To wszystko daje naprawdę dużo satysfakcji. Przez udział w programie "Poznaj Dobrą Żywność" jesteśmy także wiarygodni u klienta. Klient wie, że zakład się rozwija, że nadzoruje to co robi, stara się ulepszać i poprawiać technologię. Historia każdego kawałka mięsa jest dla nas bardzo ważna. Jak mówi Paweł Krajmas, w procedurze programu Poznaj Dobrą Żywność, trzeba przedstawić wiarygodne badania, którymi oczywiście można się później pochwalić, bowiem pochodzą z akredytowanych laboratoriów. Nie jest jednak łatwo otrzymać ten znak, ponieważ te procedury są skomplikowane. Do udziału w programie zachęciło nas to, że jest on przejawem promocji dobrej żywności i polskich produktów. Staramy się bowiem wytwarzać produkty wyłącznie z polskiego surowca. Program daje też możliwości promocyjne, uczestnictwa w różnego typu eventach, wystawach, targach zagranicznych oraz podnosi prestiż Zakładu. Myślę, że zamierzeniem Ministerstwa Rolnictwa była też budowa tzw. "patriotyzmu produktowego". Chodzi o to, aby dany - polski produkt, był odbierany jako ten, który jest najwyższej jakości, wytwarzany w regionach, które mają jakąś historię, w firmach, które są nadzorowane, w których spełnione są wymagane standardy. Znak Poznaj Dobrą Żywność daje nam satysfakcję i rozpoznawalność na różnego typu rynkach i dodatkową promocję przez Ministerstwo Rolnictwa. POSŁUCHAJ
Przepis poleca OSM Grodzisk Mazowiecki
Składniki:
- 1 kubeczek Mozzarelli Mini OSM w Grodzisku Maz.
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Bazylia (świeża)
- Rukola
- Oliwa
- Sól morska, pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Pomidory przekroić na pół i ułożyć na talerzu, Mozzarellę Mini OSM w Grodzisku Mazowieckim odsączyć z zalewy i wyłożyć na talerz, posypać listkami bazylii. Całość polać oliwą i octem balsamicznym, udekorować rukolą i doprawić kolorowym pieprzem i solą morską.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl