Uczestniczący we wspomnianej wideokonferencji minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski zwrócił uwagę, że ,,Musimy pamiętać, że żywność wysokiej jakości musi być dostępna nie tylko dla tych, którzy zwracają uwagę na składniki odżywcze, ale także dla tych, którzy szukają w produktach elementów kulturowych" – podkreślał szef resortu rolnictwa. Chcemy żeby nasza żywność nie była anonimowa – mówił minister Ardanowski.
Adam Andruszkiewicz. sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji podkreślił, że ,,konsumenci chcą kupować nasze rodzime produkty, ale chcieliby też mieć gwarancje, że to jest polski produkt. Zapewnił, że resort cyfryzacji jest gotowy gotowi do kooperacji, by te gwarancje wypełnić".
Wojciech Kędzia, zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, nadzorujący prace w zakresie innowacji powiedział, że konieczne jest zagregowanie informacji o dotyczących pochodzenia produktu.
Konferencja zgromadziła blisko 150 uczestników i prelegentów z całego świata, przedstawicieli producentów rolnych, ekspertów od marketingu, członków instytucji technologicznych, przedstawicieli administracji. Wszyscy zastanawiali się nad działaniami mogącymi spełnić zadanie przed jakim stanęli, czyli doprowadzić do jeszcze lepszej rozpoznawalności polskiej żywności.
Fot.: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
AI/DW