Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju rozpoczynają współpracę, której celem jest wdrażaniem rozwiązań innowacyjnych, w tym nowych technologii, w rolnictwie. Dzisiaj podpisano porozumienie w tej sprawie. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas uroczystości podkreślił, że badania i rozwój są podstawą każdej dziedziny gospodarki, również rolnictwa.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju mają między innymi wymieniać się informacjami w zakresie badań finansowanych w obszarze rolno-spożywczym, a także współpracować przy określaniu programów badań i prac rozwojowych, uznanych za priorytetowe dla rozwoju rolnictwa. Instytucje mają też wspierać działania, które ułatwią przeniesienie wyników tych badań i prac do gospodarki.
Michał Rzytki - dyrektor Departamentu Promocji Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi powiedział, że obecnie 42 polskie regionalne produkty są objęte ochroną unijną. Chodzi o Chronioną Nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Magdalena Głodek z Departamentu Promocji Żywności powiedziała Radiu Podlasie, że wspomniane oznaczenia są gwarancją oryginalności i wysokiej jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. Jedną z form promocji regionalnych produktów zarejestrowanych w Unii Europejskiej jest Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację i ochronę w Unii Europejskiej. Finał jego siódmej edycji odbył się w minioną sobotę, 6 października w Warszawie. W tym roku królowały desery. Jury złożone z przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Fundacji Szefów Kuchni oraz Ministerstwa Rolnictwa, najwyżej oceniło deser przygotowany przez ucznia Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi. Daniel Bauer uczeń czwartej klasy tej Szkoły powiedział, że zwycięski deser został przygotowany w oparciu o jabłka grójeckie i łąckie, seler naciowy i paloną pszenicę. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół gastronomicznych w Gdańsku. Kacper Serafińczuk przygotował deser oparty na miodzie z Sejneńszczyzny, miodzie pitnym i miodzie wrzosowym. Na talerzu znalazła się też fasola tonka i kruche ciasto. Dominika Bonikowska i Radoslaw Hebel z Zespolu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni trzecie miejsce zajęli sernikiem miodowym na bazie sera koziego i miodu drahimskiego, fasoli Jaś, miodu pitnego i wiśni nadwiślanki. Jarosław Uściński z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni powiedział, że jury oceniało nie tylko efekt końcowy pracy uczniów, czyli gotowe dania, ale również to jakie operacje wykonują w kuchni - ilu technik kulinarnych i produktów używają. Przy przygotowywaniu każdej potrawy chodzi o to, aby miał nie tylko zachęcający wygląd, ale również smak był pełną kompozycją.
Głównym organizatorem Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureaci Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację i ochronę w Unii Europejskiej otrzymali nagrody finansowe i pamiątkowe dyplomy.
AI/DJ