R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Kwadrans z Ministrem Rolnictwa z 12 października
2018-10-12 14:17:50 Artykuł czytany 109 razy


Prywatna spółka giełdowa ma skupić interwencyjnie od sadowników jabłka przemysłowe. Akcja dotyczy podaży pół miliona ton owoców, które mają być zagospodarowane na rynku. Spółka na ten cel uzyska gwarancje kredytowe ze strony państwa. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podziękował firmie "Eskimos" za zaangażowanie i empatię wobec rolników. Wskazywał, że sytuacja ekonomiczna sadowników w bieżącym sezonie jest wyjątkowo trudna. Informacja o skupie ucieszyła środowisko branżowe sadowników, które doszło w tej sprawie do porozumienia z resortem.


Krzysztof Cebula ze Związku Sadowników RP mówi, że za kilogram jabłek podmioty skupujące oferują około 10-15 groszy. W tej sytuacji zaapelował o tymczasowe wstrzymanie sprzedaży owoców do czasu uruchomienia interwencji.  Skupione owoce będą przeznaczone do produkcji mrożonek. Na razie nie określono, jak długo będzie trwał skup. Ma być to uzależnione od sytuacji rynkowej sadowników.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju rozpoczynają współpracę, której celem jest wdrażaniem rozwiązań innowacyjnych, w tym nowych technologii, w rolnictwie. Dzisiaj podpisano porozumienie w tej sprawie. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas uroczystości podkreślił, że badania i rozwój są podstawą każdej dziedziny gospodarki, również rolnictwa.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowe Centrum Badań i Rozwoju mają między innymi wymieniać się informacjami w zakresie badań finansowanych w obszarze rolno-spożywczym, a także współpracować przy określaniu programów badań i prac rozwojowych, uznanych za priorytetowe dla rozwoju rolnictwa. Instytucje mają też wspierać działania, które ułatwią przeniesienie wyników tych badań i prac do gospodarki.

Michał Rzytki - dyrektor Departamentu Promocji Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi powiedział, że obecnie 42 polskie regionalne produkty są objęte ochroną unijną. Chodzi o  Chronioną Nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Magdalena Głodek z Departamentu Promocji Żywności powiedziała Radiu Podlasie, że wspomniane oznaczenia są gwarancją oryginalności i wysokiej jakości produktów regionalnych i tradycyjnych.  Jedną z form promocji regionalnych produktów zarejestrowanych w Unii Europejskiej jest Ogólnopolski  konkurs dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację i ochronę w Unii Europejskiej. Finał jego siódmej edycji odbył się w minioną sobotę, 6 października w Warszawie. W tym roku królowały desery. Jury  złożone  z przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Fundacji Szefów Kuchni oraz  Ministerstwa Rolnictwa, najwyżej oceniło deser przygotowany przez ucznia Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 4 w Łodzi. Daniel Bauer uczeń czwartej klasy tej Szkoły powiedział, że zwycięski deser został przygotowany w oparciu o jabłka grójeckie i łąckie, seler naciowy i paloną  pszenicę.   Drugie miejsce  zajął Zespół Szkół gastronomicznych w Gdańsku. Kacper Serafińczuk przygotował deser oparty na miodzie z Sejneńszczyzny, miodzie pitnym i miodzie wrzosowym. Na talerzu znalazła się też fasola tonka i kruche ciasto.  Dominika Bonikowska i Radoslaw Hebel z Zespolu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni trzecie miejsce zajęli sernikiem miodowym na bazie sera koziego i miodu drahimskiego,  fasoli Jaś, miodu pitnego i wiśni nadwiślanki.  Jarosław Uściński z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni powiedział, że jury oceniało nie tylko efekt końcowy pracy uczniów, czyli gotowe dania, ale również to jakie operacje wykonują w kuchni - ilu technik kulinarnych i produktów używają. Przy przygotowywaniu każdej potrawy chodzi o to, aby miał nie tylko zachęcający wygląd, ale również smak był pełną kompozycją.
Głównym organizatorem Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Laureaci Ogólnopolskiego  konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację i ochronę w Unii Europejskiej otrzymali nagrody finansowe i pamiątkowe dyplomy.





Większe zdjęcia można zobaczyć tutaj


AI/DJ

wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje