R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Ciasta na każdą okazję
2011-12-27 18:24:00 Artykuł czytany 18041 razy


Tym razem proponujemy 3 ciasta, które będą smakowały nawet najbardziej wymagającym miłośnikom słodyczy. Zachęcamy do wypróbowania przepisów nadesłanych przez czytelników portalu podlasie24.pl.


3 BIT-  NOWY PRZEPIS!

SKŁADNIKI

Na biszkopt:

•    5 jaj,
•    5 łyżek cukru
•    Cukier wanilinowy
•    4 łyżki mąki pszennej,
•    1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
•    1 łyżka oleju
•    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
•    1 1/2 paczki dużych krakersów (np: Lajkonik)
•    500ml śmietanki słodkiej 30% (łaciatej-czerwonej)
•    3 opakowania  śmietan-fik -Delekty
•    ok. 2 łyżeczki żelatyny
•    1 tabliczka białej czekolady i 1 tabliczka ciemnej

Na budyń:
750ml mleka, 3 łyżki kopiate  mąki pszennej, 3 łyżki kopiate  mąki kartoflanej, 2-3 całe jajka, 1 cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE:
•    1 kostka masła
•    biszkopt: białka ubić z cukrem i cuk. wanilin,  dodać żółtka, do ubitych jaj  przesiać obie mąki z proszkiem i lekko wymieszać, na koniec dodać olej i wymieszać wlać na blaszkę o wymiarach 26x36, piec ok. 40 min w temp. 160 st.
•    Ugotować budyń: z podanej ilości mleka odlać 1/3 i wymieszać w nim obie mąki cukier wanilinowy i jajka, resztę mleka zagotować. Na gotujące  wlać mieszankę i ugotować budyń.( cały czas dobrze mieszać bo jest dość gęste). Wylać na talerz i przykryć folią by nie powstał kożuch przy stygnięciu.
•    Masło utrzeć na puch z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z zimnym budyniem.
•      Puszkę mleka wstawić do garnka zalać wodą ponad puszkę i gotować 2 godziny. 
Na upieczony biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć jedną warstwę krakersów... na krakersy ugotowany gorący kajmak ( WYCIĄGNĄĆ PUSZKĘ Z WRZĄTKU, ODCZEKAĆ OK 2 MIN, ZROBIĆ MAŁĄ DZIURKĘ- WPÓŚCIĆ POWIETRZE DO SRODKA- I OTWORZYĆ CAŁOŚĆ).


Babka kawowa z wiśniami


Ciasto:
6 jaj
1 kostka masła
6 łyżek oleju
230g cukru
170g mąki pszennej
130g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ok. 30 ml gorącej wody
170g drylowanych wiśni z kompotu

Polewa
Cukier puder
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie: W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić kawę. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Powoli, dodawać po kilka kropli kawy, na przemian z mąką. Olej także wlewać małymi porcjami. Dobrze osączone wiśnie obtoczyć w mące (kilka odłożyć do dekoracji). Ubić pianę białek. Na ciasto wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Polewa: Kawę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do cukru pudru. Lukrować.


Placek makowo-kokosowy



Składniki

Ciasto-
1szkl.maku
2/3 szkl.cukru
150g.wiórków kokosowych
6 bialek

Masa-
1 szkl.mleka
200g masla
8 lyzek cukru
pudru
1 op. budyniu smietankowego
1 zóltko

Ponadto-
 120g okrąglych biszkoptów
100ml. alkoholu

Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie wiórki.. Wsypać mak z proszkiem. Lekko wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem, o wymiarach 23x40, piec 20-30 min w 180-200 stopniach.

Masa budyniowa:
W garnku, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać mąkę. Na koniec cały czas mieszając  mikserem , powoli wlać wrzące mleko. Postawić na ogniu i zagotować nie przerywając mieszania, gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć , stopniowo dodawać zimny krem, ucierając.


Przekładanie:

Upieczony biszkopt posmarować dżemem. Placek makowo kokosowy posmarować 1/3 masy i położyć  masą na dżem. Na placku mak-kokos. wyłożyć resztę masy i układać ciasno nasączone w alkoholu biszkopty (np. w rumie).


Życzymy SMACZNEGO!

Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres kontakt@podlasie24.pl, najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.

[Msz]

wykop
REKLAMA

Komentarze

  • Dana
    2011-12-29 10:40:43

    arrow

    Nic nie podano na temat biszkoptu,jeśli dobrze się zorientowałam to kolejność składania tego ciasta jest taka;biszkopt,masa,dzem,masa,biszkopty

  • x
    2010-10-31 00:35:43

    arrow

    Ooo dzięki Ala :)

  • x
    2010-10-31 00:35:37

    arrow

    Ooo dzięki Ala :)

  • Ala
    2010-10-30 23:46:41

    arrow

    jesli chodzi o 3 bita to śmietanę miksujemy ze śmietan fixem potem dodajemy żelatyne rozpuszczoną w wodzie letniej i znowu miksujemy. Czekolade ścieramy na tarce albo mielimy i dodajemy do masy w ten sposób powstaje nam masa śmietanowa z kawałkami czekolady straciatella, z czekolady mozna tez zrobic dodatkową polewę do ciasta na przykład

  • x
    2010-10-30 22:00:13

    arrow

    Mam pytanie do 3 BIT... co trzeba zrobić z czekoladą, żelatyną, śmietaną i śmietan-fikiem ?

  • M.
    2010-10-28 20:27:25

    arrow

    Cieszę się, na pewno zrobię;)

  • portal
    2010-10-28 15:03:03

    arrow

    Składniki już dodane (:

  • M.
    2010-10-28 14:42:08

    arrow

    A jakie są składniki na ciasto kokosowe i masę do placka makowo-kokosowego?

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.

Co, gdzie, kiedy

w lewoSierpień 2014w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIŃSK MAZ., 01.08 17:00

70. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.08 19:00

Koncert w hołdzie bohaterom Powstania

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.08 21:00

Plenerowa projekcja filmu „Układ zamknięty”

więcej »
2

SIEMIATYCZE, 02.08

Gawędy o kulturach 2014

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 02.08 - 03.08

Zielony Korczew- wystąpi zespół FEEL

więcej »

SIEMIATYCZE, 02.08 - 03.08

Muzyczne Dialogi nad Bugiem

więcej »

DROHICZYN, 02.08

Z Drohiczyna do Grannego kajakami

więcej »

WŁODAWA, 02.08 10:00

Puchar Dwóch Jezior

więcej »

POWIAT BIALSKI, 02.08 13:00

XV Bieg Sapiehów

więcej »

MIĘDZYRZEC, 02.08 18:00

Wystawa prac malarskich Wiktora Jerzego Jędrzejaka

więcej »
3

POWIAT BIALSKI, 03.08

Podlaski Przełom Bugu 2014

więcej »

SOKOŁÓW, 03.08

Turniej szachowy

więcej »

LUBARTÓW, 03.08 12:00

XXIV Bieg Jezior

więcej »

MIŃSK MAZ., 03.08 13:00

Mińszczanie śpiewają (Nie)Zakazane Piosenki

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.08 14:00

„Rodzina sportem silna”

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.08 15:00

Słoneczny festyn w Mordach

więcej »

MIŃSK MAZ., 03.08 20:30

Krzysztof Woliński Power Trio wystąpi w Mińsku Mazowieckim

więcej »
4

MIASTO SIEDLCE, 04.08 10:00

Lato w Mieście - Wakacyjny Dzień Rozrywki

więcej »
5 6 7

MIASTO SIEDLCE, 07.08 20:00 - 28.08 19:00

Europejskie spotkania z muzyką przy fontannie

więcej »
8

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.08 18:00

Wernisaż Mirosława Gromady

więcej »
9

POWIAT BIALSKI, 09.08 13:00

Rajd Rowerowy im. Józefa Ignacego Kraszewskiego

więcej »

DROHICZYN, 09.08 14:00

II Dni Bugu

więcej »
10

SIEMIATYCZE, 10.08 10:00

XIV Podlaskie Święto Chleba

więcej »

SIEMIATYCZE, 10.08 10:00

XIV Podlaskie Święto Chleba

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.08 11:00

Piknik historyczny z okazji 70. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

więcej »

MIŃSK MAZ., 10.08 13:00

Sójka Mazowiecka

więcej »

ŁUKÓW, 10.08 15:00

Szalony Dziki Zachód

więcej »
11 12 13 14 15

SIEMIATYCZE, 15.08

Siemiatycze Blues Festiwal 2014

więcej »
16

POWIAT BIALSKI, 16.08 - 17.08

Kiermasz Sztuki Ludowej w Janowie Podlaskim

więcej »
17
18 19 20 21 22 23 24

POWIAT BIALSKI, 24.08

IV Piknik Historyczny

więcej »
25 26 27 28 29 30 31

Najnowsze Informacje

Znajdziesz nas w Google+