SKŁADNIKI
Na biszkopt:
• 5 jaj,
• 5 łyżek cukru
• Cukier wanilinowy
• 4 łyżki mąki pszennej,
• 1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 1 1/2 paczki dużych krakersów (np: Lajkonik)
• 500ml śmietanki słodkiej 30% (łaciatej-czerwonej)
• 3 opakowania śmietan-fik -Delekty
• ok. 2 łyżeczki żelatyny
• 1 tabliczka białej czekolady i 1 tabliczka ciemnej
Na budyń:
750ml mleka, 3 łyżki kopiate mąki pszennej, 3 łyżki kopiate mąki kartoflanej, 2-3 całe jajka, 1 cukier wanilinowy
PRZYGOTOWANIE:
• 1 kostka masła
• biszkopt: białka ubić z cukrem i cuk. wanilin, dodać żółtka, do ubitych jaj przesiać obie mąki z proszkiem i lekko wymieszać, na koniec dodać olej i wymieszać wlać na blaszkę o wymiarach 26x36, piec ok. 40 min w temp. 160 st.
• Ugotować budyń: z podanej ilości mleka odlać 1/3 i wymieszać w nim obie mąki cukier wanilinowy i jajka, resztę mleka zagotować. Na gotujące wlać mieszankę i ugotować budyń.( cały czas dobrze mieszać bo jest dość gęste). Wylać na talerz i przykryć folią by nie powstał kożuch przy stygnięciu.
• Masło utrzeć na puch z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z zimnym budyniem.
• Puszkę mleka wstawić do garnka zalać wodą ponad puszkę i gotować 2 godziny.
Na upieczony biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej ułożyć jedną warstwę krakersów... na krakersy ugotowany gorący kajmak ( WYCIĄGNĄĆ PUSZKĘ Z WRZĄTKU, ODCZEKAĆ OK 2 MIN, ZROBIĆ MAŁĄ DZIURKĘ- WPÓŚCIĆ POWIETRZE DO SRODKA- I OTWORZYĆ CAŁOŚĆ).
Babka kawowa z wiśniami
Ciasto:
6 jaj
1 kostka masła
6 łyżek oleju
230g cukru
170g mąki pszennej
130g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ok. 30 ml gorącej wody
170g drylowanych wiśni z kompotu
Polewa
Cukier puder
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie: W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić kawę. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Powoli, dodawać po kilka kropli kawy, na przemian z mąką. Olej także wlewać małymi porcjami. Dobrze osączone wiśnie obtoczyć w mące (kilka odłożyć do dekoracji). Ubić pianę białek. Na ciasto wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Polewa: Kawę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do cukru pudru. Lukrować.
Placek makowo-kokosowy
Składniki
Ciasto-
1szkl.maku
2/3 szkl.cukru
150g.wiórków kokosowych
6 bialek
Masa-
1 szkl.mleka
200g masla
8 lyzek cukru
pudru
1 op. budyniu smietankowego
1 zóltko
Ponadto-
120g okrąglych biszkoptów
100ml. alkoholu
Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie wiórki.. Wsypać mak z proszkiem. Lekko wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej pergaminem, o wymiarach 23x40, piec 20-30 min w 180-200 stopniach.
Masa budyniowa:
W garnku, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać mąkę. Na koniec cały czas mieszając mikserem , powoli wlać wrzące mleko. Postawić na ogniu i zagotować nie przerywając mieszania, gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć , stopniowo dodawać zimny krem, ucierając.
Przekładanie:
Upieczony biszkopt posmarować dżemem. Placek makowo kokosowy posmarować 1/3 masy i położyć masą na dżem. Na placku mak-kokos. wyłożyć resztę masy i układać ciasno nasączone w alkoholu biszkopty (np. w rumie).
Życzymy SMACZNEGO!
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres kontakt@podlasie24.pl, najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.
[Msz]