R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

CIASTO: Metrowiec
2012-11-09 13:02:38 Artykuł czytany 12224 razy


Ciasto, które przywołuje na myśl dzieciństwo. Deser robiony przez nasze mamy i babcie. Pozycja obowiązkowa w starym zeszycie z przepisami. Doskonale sprawdzi się na większe okazje, otrzymujemy bowiem jak sama nazwa wskazuje - około metra pysznej słodkości!


Metrowiec

Składniki ciasta jasnego:
4 jajka
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
8-9 łyżek ciepłej wody
8-9 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego

Przygotowanie ciasta jasnego:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do przygotowanego ciasta. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do blaszki – keksówki o wymiarach 12 x 36 cm i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170-180ºC, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy.

Składniki ciasta ciemnego:
Takie jak do ciasta jasnego, z tym, że odejmujemy 2-3 łyżki mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki kakao.

Przygotowanie ciasta ciemnego:
Ciasto ciemne wykonujemy tak samo jak jasne dodając kakao. Jeżeli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę wody, lub oleju.

UWAGA: Chcąc trochę przyspieszyć przygotowanie obu ciast, możemy przygotować je razem w jednej misce – i dopiero po wymieszaniu z pianą dzielimy je na 2 części - do jednej dodajemy kakao a do drugiej troszkę mąki.



Krem budyniowo - maślany:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego
½ szklanki cukru
200-250 g miękkiego masła

Przygotowanie kremu budyniowo-maślanego:

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z mąką, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym na gładką masę. Zmiksowane mleko wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy, do całkowitego wystygnięcia.

PORADA: Powierzchnię naszego kremu można przykryć folią, tak aby dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch i niechciana stwardniała skorupka.

Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę. Powoli (po 1 łyżce) dodajemy zimną masę budyniową, cały czas miksując.

Polewa:

200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Przygotowanie polewy:
Masło podgrzewamy na małym palniku, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszamy. Po roztopieniu natychmiast zdejmujemy z palnika.

UWAGA:
Można również przygotować swoją ulubioną polewę, z własnego przepisu.

Wykonanie i przełożenie ciasta:

Ciasto jasne i kakaowe kroimy na kromki o grubości około 1 cm (maksymalnie 1,5 cm). Kromki układamy na przemian (raz jasna, raz ciemna), przekładając je za każdym razem kremem budyniowo-maślanym. Na tacy/deseczce stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą, przykładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewą czekoladową. Jeżeli nie mamy długiej tacy, możemy z powodzeniem wykonać dwa takiej samej długości ciasta.

UWAGA: Możemy zastosować dużo szybszą metodę przekładania i pokroić oba ciasta (jasne i ciemne) - wzdłuż – czyli na plastry tak jak biszkopt na tort. Uzyskamy równie fajny wygląd mniejszym nakładem pracy.

Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3-4 kromki).
Metrowiec przechowujemy w lodówce.



Smacznego!

Zdjęcia pochodzą ze strony: mojepasjekrakow.blogspot.com


ep/ Msz

wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje