• 5 jajek
• 5 łyżek mąki pszennej
• 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC (sprawdzić patyczkiem).
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem . Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków .
Składniki na krem:
• 1 litr mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
• 7 łyżek mąki pszennej
• 9 łyżek cukru
• 200 g masła, o temperaturze pokojowej
• 5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Wykonanie:
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).
Na górę wylać tężejącą galaretkę . Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia. Przed podaniem tortownicę odwrócić do góry dnem na patere i wyjąc ciasto, oprószyć kakao (niekoniecznie).
Smacznego!
___________________________________________________________
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres portal@radiopodlasie.pl
Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.
[Msz]