R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Sernik bez dodatku sera
2012-01-27 12:47:15 Artykuł czytany 8367 razy


Genialny przepis na pieczony sernik, który mimo, że nie zawiera sera – smakuje jak najprawdziwszy serowy sernik! Deser ten jest bardzo delikatny i puszysty, wręcz piankowy. Tego trzeba spróbować :)


Poniżej prezentujemy trzy przepisy do wyboru.


Sernik bez dodatku sera

Składniki:
5 jajek
1 pełna szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy (40 g)
1 cukier waniliowy (16 g)
½  szklanki oleju
2 duże jogurty bałkańskie lub typu greckiego (w sumie ok. 800 g)
5 łyżek kaszy manny
30g masła lub margaryny
100g biszkoptów lub herbatników na spód formy

Przygotowanie:
Herbatniki lub biszkopty miksujemy z roztopionym, lub po prostu miękkim masłem i wykładamy powstałą masą spód wysmarowanej tortownicy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W dalszej kolejności dodajemy jogurty, budyń, olej, kaszę manną i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową i przelewamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C, Nasz deser pieczemy w tzw.: „kąpieli wodnej”, czyli na dole piekarnika ustawiamy dużą blachę i napełniamy ją gorącą wodą – ten zabieg nie jest konieczny, ale ciasto będzie wtedy bardziej puszyste.

Tortownicę wstawiamy na kratkę ponad blachą. Pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut, a nawet do półtorej godziny - po 30 minutach pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni C, a po około 1 godzinie i 10 minutach podkręcamy temperaturę do 200 stopni C, żeby sernik się zapiekl. Po upływie całkowitego czasu pieczenia - wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.


Jogurtowiec a’la sernik

Składniki:
na okrągłą tortownicę o średnicy 26 centymetrów
3 jogurty bałkańskie lub typu greckiego, ale sprawdzą się również zwykłe naturalne, gęste
5-6 jaj
½ szklanki oleju
¾ - 1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe bez cukru
3 pełne łyżeczki cukru wanilinowego

na spód:
1 opakowanie herbatników (około. 300 g, można też użyć ciasteczek Digestive)
100 g masła lub margaryny

Wykonanie:
Ciastka na spód formy drobno siekamy lub kruszymy – następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową (zarówno spód, jak i oddzielna warstwa na boki) - zabezpieczającej później masę przed wypłynięciem - wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, równomiernie ją rozkładając. Całość wyrównujemy, aby powstał w miarę gładki placek. Blachę z masą miasteczkową wkładamy do lodówki na około 30 minut, żeby stwardniała.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni. Nastawiamy – jeżeli mamy taką możliwość – na grzanie z dołu i z góry.

W tym czasie przystępujemy do zrobienia masy serowej: żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, budynie śmietankowe i jogurty. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką (masa jest delikatna i lepiej nie używać do niej miksera).
Następnie ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie łączymy ze sobą.

Masę serową wykładamy w całości na masę ciasteczkową. Przykrywamy wierzch tortownicy folią aluminiową (żeby sernik zbyt mocno się nie spiekł - folię zdejmujemy dopiero na ostatnie 20 minut pieczenia). Pieczemy 90-95 minut (piekarnik bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz deser w cieple przez kolejną godzinę. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą dobę.

Uwaga:
Ciasto jest miękkie, ma tendencję do pękania i możemy mieć trudność z równym jego pokrojeniem. Ponadto nasz sernik możemy przygotować na własnoręcznie wykonanym kruchym spodzie:
1 ½  szklanki mąki,100g margaryny, ¼ szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy i wykładamy na blaszkę. Chwilę podpiekamy a następnie wykładamy masę serową i pieczemy w kąpieli wodnej.

Jogurty greckie można zastąpić waniliowymi serkami homogenizowanymi lub użyć 1 ½ opakowania jogurtu i 3 serki waniliowe – należy jednak pamiętać wówczas o zmniejszeniu ilości cukru – w takim przypadku ¼ szklanki cukru w zupełności wystarczy. Zamiast budyniu można natomiast dodać 75g mąki ziemniaczanej. Nasz deser można dodatkowo wzbogacić dodając do masy serowej rodzynki.


Sernik pieczony z jogurtu


Składniki:
2 bardzo duże, gęste jogurty (do wyboru: bałkański, grecki, naturalny, śródziemnomorski, lub waniliowy)
5-6 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru kryształu
1 budyń śmietankowy (na 3/4l mleka)
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat/esencja waniliowa, śmietankowa (dodajemy według uznania)
na spód: paczka biszkoptów, herbatniki, cieniutki kruchy spód – do wyboru

Przygotowanie:

Na blaszce – standardowej, prostokątnej lub na dużej, okrągłej tortownicy - układamy biszkopty (luki uzupełniamy pokruszonymi ciastkami, a blachy niczym nie smarujemy).
Następnie przygotowujemy większe naczynie/ brytfankę i wkładamy do niej przygotowaną pod sernik blachę, nalewamy do brytfanki wodę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160-170 stopni.

Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec stopniowo dodajemy cały cukier.
Żółtka mieszamy z sypkim budyniem, dodajemy do nich jogurty, olej, cukier waniliowy i aromat. Całość mieszamy delikatnie z ubitą pianą z białek i wylewamy na przygotowaną blaszkę.

Pieczemy  około 80-90 minut. W razie przypiekania się sernika - wierzch przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, a po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na noc. Dzięki temu zabiegowi deser nabierze odpowiedniej konsystencji i stanie się jeszcze bardziej „sernikowy”.

Uwaga: Gdy zdecydujemy się na użycie jogurtu waniliowego, automatycznie zmniejszamy ilość cukru do ¼ szklanki.

Smacznego!

wykop
REKLAMA

Komentarze

  • ?
    2015-05-14 11:44:33

    arrow

    z tego co wiem, to jajka w sernikach z kapieli wodnej sa rezem ubijane, a nie bialka i zoltka osobno....

  • x
    2012-01-27 21:14:46

    arrow

    Dziękuję pięknie:)

  • do x
    2012-01-27 20:10:12

    arrow

    Jogurt typu greckiego można kupić w każdym Lidl’u, ostatnio jest także dostępny w Biedronce pod nazwą Tolonis. Ponadto jogurty typu greckiego jak i bałkańskie są w Topazie, czy Stokrotce. Jeśli nie widać takiego jogurtu na półce chłodniczej – trzeba zapytać sprzedawcę – na pewno pomoże w znalezieniu i udzieli informacji. Warto się rozejrzeć w każdym większym sklepie spożywczym – jogurty tego typu stają się coraz bardziej popularne.

    PS Zaproponowany przez Panią jogurt nadbużański nada się idealnie :)

  • x
    2012-01-27 17:56:12

    arrow

    O wow... nowe przepisy! Tylko... gdzie można kupić te bałkańskie, greckie, śródziemnomorskie jogurty? Nigdy nie widziałam takich w supermarkecie ani sklepie... Zwykły naturalny "nadbużański" w wiaderku może być?
    Pozdrawiam

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje