Zobacz zdjęcia w większym formacie
Oficjalne otwarcie imprezy odbyło się o godz. 11.00 w obecności zaproszonych gości oraz zwiedzających. Imprezę zorganizował Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Siedlcach we współpracy z siedleckim Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach oraz miastem Siedlce. Wśród gości byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, Parlamentu, siedleckich uczelni oraz samorządu miasta Siedlce i powiatu siedleckiego, a także pobliskich gmin i powiatów.
Patronat medialny nad imprezą objęło Katolickie Radio Podlasie oraz portal podlasie24.pl.
[Msz]
Na otwarcie wystawy przybyli, m. in. : Jarosław Wojtowicz – wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Stanisława Prządka – poseł na Sejm RP, Krzysztof Borkowski – poseł na Sejm RP, Tomasz Nawrocki – prezes ANR, Dariusz Napiórkowski – dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Siedlcach, Wojciech Kudelski – prezydent Miasta Siedlce, Sylwester Grotkowski – dyrektor MODR.
Imprezę odwiedzili przedstawiciele władz samorządowych: starostowie, wójtowie, przewodniczący rad i radni.
Imprezę uświetniły występy artystyczne:
- Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Siedleckiej im. Alicji Siwkiewicz „Chodowiacy”
- Zespołu Ludowego Koła Gospodyń Wiejskich w Trzcińcu – zespół zaprezentował na scenie zwyczaje i obrzędy wiosenne związane z obchodzeniem Wielkanocy (wyrób palm wielkanocnych, zdobienie jaj, przygotowanie świeconego).
- Kapeli Ludowej „Mazowszaki” z Mińska Mazowieckiego.
Wystawcy zajęli powierzchnię: ok. 800 m 2
Targi zwiedziło: ok. 4 tysięcy osób
Wystawcy łącznie: 40, w tym:
Wyroby z wikliny -1
Wyroby cukiernicze, pieczywo regionalne - 5
Meble ogrodowe -1
Bramy garażowe -1
Pasieki, miody – 2
Jaja kurze - 1
Ogrodnictwo–13
Wydawnictwa – 1
Urządzenia ogrodowe – 1
Gospodarstwa domowego -1
Usługi doradcze 3
Kosmetyki – 2
Rękodzieło -4
Artykuły dekoracyjne -4
Zwiedzający mieli okazję zapoznać się z ofertą gospodarstw ekologicznych, agroturystycznych, wytwórców produktów tradycyjnych oraz twórców ludowych.
Na osoby zainteresowane rolnictwem czekali w namiotach doradcy MODR Oddział w Siedlcach, którzy służyli swoją pomocą i radą. Uruchomiony został punkt informacyjny w zakresu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, w którym eksperci z MODR udzielali informacji nt. aktualnych działań.
Wytwórcy żywności ekologicznej z terenu działania MODR O/ Siedlce, przygotowali stoiska wystawiennicze, na których zaprezentowali swoje produkty. 10 rolników- producentów dzieliło się swoimi doświadczeniami nt. prowadzenia gospodarstw metodami ekologicznymi. Odwiedzający wystawę mogli popróbować tych smacznych i zdrowych produktów oraz je zakupić.
Konkurs: „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”
Organizatorem konkursu był MODR Oddział w Siedlcach.
Cele konkursu: popularyzacja najbardziej atrakcyjnych potraw (produktów związanych z regionem nadbużańskim), aktywizacja mieszkańców wsi w zakresie promowania działalności agroturystycznej, poszerzenie rynku klientów.
Udział w konkursie wzięli mieszkańcy wsi z gmin: Sterdyń, Sabnie, Jabłonna Lacka, Repki, Sarnaki, Platerów, Olszanka, Korczew, Łosice, Huszlew, Stara Kornica.
Do konkursu zgłosiło się 22 osoby.
Komisja w składzie: Maria Sudnik – kierownik Zespołu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki MODR O/Siedlce, Wanda Księżopolska – etnograf, Barbara Rozbicka – nauczyciel zawodu kucharz, Stanisław Jastrzębski – redaktor „Tygodnika Siedleckiego”, Ewa Gregorczyk – redaktor naczelna miesięcznika „Wieś Mazowiecka” po ocenie przedstawionych produktów postanowiła przyznać:
I miejsce - Sławomirowi Jóźwiak za prosię pieczone i szynkę staropolską;
II miejsce – Jerzemu Czeżyk za piwo jałowcowe,
III miejsce – Joannie Radzikowskiej za szczupaka faszerowanego,
Wyróżnienia otrzymali:
Agata Kur za klopsa podlaskiego,
Elżbieta Jakoniuk za przetwory z mleka,
Robert Zawistowski za krupnik z pyzą.
Komisja przyznała również 2 wyróżnienia specjalne:
Grażynie Krasnodębskiej za chleb i pasty warzywne (z soczewicy, groszku, marchewki, czerwonej fasoli);
Małgorzacie Dąbrowskiej za utrzymanie wysokiej jakości produktu jakim jest kiełbasa nadbużańska oraz za sękacza i ciastka ze skwarek.
Pozostali uczestnicy konkursu i przedstawione produkty:
Lucyna Paździor – syrop sosnowy, galaretka porzeczkowa,
Sabina Świć – „kapusta na zdrowie”,
Celina Bocian- blaszak podlaski,
Ewa Mitowska – sękacz,
Anna Maksymiuk – naleśniki ze szpinakiem,
Barbara Florczuk – będzwały z mięsem,
Katarzyna Smuniewska – pierogi z ziemniakami i soczewicą,
Lucyna Bielak – ciasteczka ziemniaczane – lucysie,
Józefa Bobińska- słonina smażona i wędzona,
Lucyna Demianiuk – smalec ze śliwką i słoninką,
Lidia Kościan- dżem z dyni i chleb wiejski,
Józef Krasnodębski – wyroby mięsne (pasztet wieprzowy, polędwica),
Witold Kalinowski – kiełbasa wiejska,
Barbara Olichwiruk – parowańce.
…………………………………………………………………………………….
Dyrektor MODR Oddział w Siedlcach – dr inż. Marek Niewęgłowski w imieniu Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego serdecznie dziękuję za wszelką pomoc finansową, rzeczową, merytoryczną i organizacyjną Miastu Siedlce, siedleckim firmom, służbom porządkowym, ośrodkom kultury oraz wystawcom za ich obecność na wystawie.
Informacje zebrała:
Ewa Gregorczyk
MODR Oddział w Siedlcach