R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Kwadrans o wsi i rolnictwie z 2 grudnia 2021 r.
2021-12-02 13:36:22 Artykuł czytany 53 razy


Paszportyzacja polskiej żywności Informacja o polskich produktach żywnościowych w jednym miejscu? – o wszystkich etapach ich powstawania – od pola czy obory – poprzez przetwórstwo i transport - do stołu? To przyszłość, ale rysująca się już wyraźnie. W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa trwają prace nad paszportyzacją polskiej żywności. O tym projekcie Andrzej Ilczuk rozmawiał z Mateuszem Balcerowiczem - dyrektorem Departamentu innowacji KOWR.


Dyrektor Mateusz Balcerowicz podkreślił, że wygenerowany przez system „paszport żywności” udostępni uczestnikom rynku szerokie spektrum wiarygodnych, rzetelnych informacji, które potwierdzą drogę, jaką przebył produkt, zanim trafił na polskie i zagraniczne stoły.

Prace zmierzające do wdrożenia paszportyzacji polskiej żywności zostały zainicjowane na wniosek uczestników łańcucha dostaw, w tym zrzeszonych w organizacjach branżowych z rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Wskazywały one, że w obecnym otoczeniu rynkowym występuje szereg problemów, które ograniczają rozwój sektora rolno-spożywczego. Do tych najważniejszych można zaliczyć: rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie spożywczym, dużą liczbę pośredników, brak przejrzystości łańcucha dostaw, spadające zaufanie do produktu oraz przypadki zanieczyszczeń, fałszowania lub skażenia żywności.

Mateusz Balcerowicz poinformował, że pierwsza faza realizacji projektu będzie polegała na przeprowadzeniu pilotażu. Podczas jego trwania zbudowany zostanie i przetestowany system IT obejmujący monitorowanie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego, wieprzowego i ziemniaków. Pilotaż, który ma ruszyć w połowie grudnia 2021 roku,  ma na celu dokonanie praktycznego sprawdzenia możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu dla różnorodnych produktów żywnościowych. Końcowym rezultatem realizacji pilotażu będzie możność wygenerowania pełnego zakresu „paszportu” oraz udostępnienie uczestnikom rynku informacji potwierdzających autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności. Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności obejmie szerokie grono uczestników, począwszy od producentów rolnych, zakłady przetwórcze, poprzez firmy transportowe i magazynujące. Podmioty te przetestują określone funkcjonalności i rozwiązania systemu pilotażowego, co pozwoli na finalne określenie zakresu docelowego systemu.

Według planów, pilotaż będzie trwał 15 miesięcy i powinien się zakończyć w połowie marca 2023 r. Mateusz Balcerowicz podkreślił, że paszportyzacja polskiej żywności jest pionierskim projektem w skali Europy.

S2MUR

Mateusz Balcerowicz dyrektor Departamentu Innowacji KOWR poinformował też, że trwają prace nad Systemem Satelitarnego Monitorowania Upraw Rolnych S2MUR. Polega on na zaprojektowaniu, budowie i rozwoju platformy informatycznej wykorzystującej synergię danych satelitarnych, meteorologicznych, glebowych i statystycznych do monitorowania upraw rolnych na terenie całego kraju. Głównym celem projektu jest wspomaganie decyzji użytkowników gruntów zarówno w czasie typowego okresu wegetacyjnego oraz w sytuacjach nadzwyczajnych, takich jak klęski naturalne powstałe na skutek niekorzystnych zjawisk atmosferycznych. Koncepcja Systemu S2MUR jest wynikiem rekomendacji powstałych po zrealizowaniu przez KOWR w poprzednich latach dwóch projektów – „Wykorzystanie teledetekcji do zarządzania Zasobem Własności Rolnej Skarbu Państwa – etap pilotażowy”, który został zrealizowany w 2019 roku oraz Geoserwisu Susza 2020. Prace nad Systemem Satelitarnego Monitorowania Upraw Rolnych zostały podzielona na etapy i maja zakończyć się w 2024 roku. Niedawno podpisano umowę z doradcą technicznym tego procesu firma OPEGIEKA. POSŁUCHAJ

AI [ja]
wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Najnowsze Informacje