R E K L A M A



WĘGRÓW

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Kuchnia ponad granicami i czasem
2021-06-23 15:36:27 Artykuł czytany 388 razy


„Kuchnia nas łączy” – pod takim hasłem węgrowska Lokalna Grupa Działania „Bądźmy razem” prowadzi cykl warsztatów kulinarnych w wiejskich świetlicach, domach kultury i szkołach. Bazując na przepisach sprzed ponad dwustu lat, przekracza granice geograficzne i pokoleniowe.


Przedsięwzięcie jest międzynarodowe: partnerami „Bądźmy razem” są LGD „Tygiel Doliny Bugu” oraz litewska VVG Nemunas. Celem jest promocja tradycje kulinarnych Wschodniego Mazowsza, Podlasia Nadbużańskiego i Litwy poprzez cykl warsztatów kulinarnych dla kół gospodyń wiejskich i dla młodzieży szkolnej. Cykl ten minął właśnie półmetek, a w dalszych planach jest jeszcze szkolenie z zakresu certyfikacji produktów lokalnych, wymogów sanitarnych produkcji oraz promocji. Podsumowaniem będzie książka kucharska z ponad setką polskich i litewskich przepisów, planowana do wydania w przyszłym roku.

W poniedziałek (21 czerwca) warsztaty dla młodzieży z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem poprowadziła Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni specjalizująca się w kuchni tradycyjnej i regionalnej podlaskiej, autorka książki o potrawach z ziemniaka, wielokrotna uczestniczka turnieju smaków na zamku w Liwie: – Człowiek uczy się całe życie i dotyczy to również gotowania. Koła gospodyń wiejskich, które mają już spore doświadczenie i często zarabiają gotowaniem, pieczeniem czy prowadzeniem imprez, staram się nauczyć ułatwiających pracę trików. Inaczej wyglądają zajęcia dla młodzieży szkolnej, która dopiero wchodzi na drogę gastronomiczną. Mogę się podzielić doświadczeniem, uprzedzić o pewnych pułapkach, pokazać coś, czego jeszcze na swojej drodze nie spotkali

Warsztaty miały też swoją część teoretyczną, a właściwie teoretyczno-historyczną. Podstawą wspólnego gotowania były bowiem przepisy sprzed dwustu i więcej lat, pochodzące z książki „Kucharz doskonały” spisanej w 1783 r. przez Wojciecha Wielądko oraz z zapisków Marcjanny z Jaworskich Oborskiej z 1825 roku. – Wielądko nie był kucharzem, ale napisał książkę kucharską. Była to druga taka książka w języku polskim. Początkowo była tłumaczeniem z francuskiego, ale w kolejnych wydaniach obrosła tyloma polskimi recepturami, że z czasem stała się jednym z fundamentów polskiej kuchni. Ostatnio stała się znów popularna wśród kucharzy. Z kolei Marcjanna Oborska zostawiła nam kilkaset przepisów, które stosowała u siebie w domu – mówi Małgorzata Buttitta, antropolog kultury, badacz antropologii jedzenia i stołu, autorka książek kulinarnych. I zapewnia, że stare przepisy nadal się sprawdzają, choć niektóre produkty trochę się różnią od tych sprzed dwustu lat.

Gospodarz poniedziałkowych warsztatów, dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem, Sławomir Ryszawa nie miał problemów z zebraniem grupy zainteresowanych, choć w ostatnich dniach przed zakończeniem roku szkoły pracują już na zupełnym luzie: – Technikum jest najmłodszą szkołą w naszym zespole, bo działa od 2013 roku, ale ma już na koncie wygrane i miejsca na podiach w kilku konkursach gotowania. Chętnych mamy tu więcej niż do liceum. Nawet w mediach temat gotowania i zdrowego żywienia cieszy się dużą popularnością. Wiele osób wiąże z tym swoją przyszłość.

Na warsztatach w Sadownem młodzież przygotowała krem z jabłek i selera, kurczę w agreście, szparagi, deser na bazie ziemniaków oraz musztardę z pieczonych gruszek i cebuli. Ich przygotowania, pracę i rezultaty można obejrzeć z w załączonej galerii. Zdjęcia z poprzednich warsztatów są na facebooku LGD „Bądźmy Razem”.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Foto: ab i LGD „Bądźmy Razem”

AB/DW
wykop
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:

Karolina Górecka
tel. 502 710 082
skibniewska@radiopodlasie.pl

Komentarze

  • koziołek bez żeliwa
    2021-06-28 09:44:27

    arrow

    " ... Zdolna jestem niesłychanie, Najpiękniejsze mam ubranie, Moja buzia tryska zdrowiem, Jak coś powiem, to już powiem, Jak odpowiem to roztropnie, W szkole mam najlepsze stopnie, Śpiewam lepiej niż w operze, Świetnie jeżdżę na rowerze ... "

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.


 

REKLAMA
foto

Współwłaściciel sposobem na obniżenie kosztów za OC?
2021-07-31 21:03:07 Kategoria:

Współwłaściciel sposobem na obniżenie kosztów za OC? Samochód nie musi być własnością jednej osoby. Prawa do niego równie dobrze mogą mieć zarówno nasi...

więcej »
foto

3 aktywności na świeżym powietrzu, na które warto...
2021-07-29 12:33:00 Kategoria:

Ruch na świeżym powietrzu do podstawa do dbania o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Warto zamienić ściany klubów fitness na plener - widoki są przede wszystkim...

więcej »
foto

Kształcimy w zawodach, w których jest praca
2021-07-27 06:54:00 Kategoria:

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Siedlcach jest placówką oświatową Samorządu Województwa Mazowieckiego. W skład Centrum wchodzą: Medyczna Szkoła...

więcej »
foto

Prezent na 20 rocznicę ślubu. Co kupić na 20 rocznicę...
2021-07-23 13:16:15 Kategoria:

Rocznica ślubu to wyjątkowa okazja do świętowania, która obejmuje nie tylko współmałżonków, ale też ich bliskich. Zwłaszcza okrągłe rocznice są powodem do...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

41. Piesza Pielgrzymka Podlaska na antenie Katolickiego...
2021-07-30 14:39:00 Kategoria:

Zapraszamy słuchaczy do towarzyszenia pielgrzymom za pośrednictwem Katolickiego Radia Podlasie. Na trasie 41. Pieszej Pielgrzymki Podlaskiej na Jasną Górę będą obecni...

więcej »


Węgrów

w lewoSierpień 2021w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

WĘGRÓW, 01.08

Łochów: koncert Leszka Możdżera

więcej »
2 3 4 5 6

WĘGRÓW, 06.08

Turniej Koszykówki w Węgrowie

więcej »
7

WĘGRÓW, 07.08

Szykuje się weekend pełen historii!

więcej »
8

WĘGRÓW, 08.08

Szykuje się weekend pełen historii!

więcej »
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje