Blok promocyjny
Zdrowa żywność według św. Hildegardy
2021-05-13 07:17:00 Artykuł czytany 561 razy
Święta Hildegarda z Bingen jest uważana za założycielkę naukowej historii naturalnej Średniowiecznej Europy. Przez wiele wieków zapomniana. Dzisiaj od kilku dekad odkrywana na nowo. Jej filozofia i dzieła stają się źródłem inspiracji i wiedzy na temat zdrowego i dobrego życia.
Wskazując na wiele środków leczniczych, święta Hildegarda na pierwszym miejscu stawia profilaktykę poprzez odżywianie, zgodnie z dewizą Hipokratesa: „ niech pożywienie będzie twoim lekarstwem” Kuchnia radości jak zwykła o niej pisać św. Hildegarda naprawdę odżywia, oczyszcza wątrobę i jelita, usuwa „czarną żółć”, daje czystą krew oraz radosnego ducha. Hildegarda prowadzi nas z całą prostotą ku pożywieniu, które może obudzić naszą siłę życiową.
Zainspirowani wiedzą św. Hildegardy otworzyliśmy Ogrody Hildegardy, gdzie znajdziecie Państwo większość produktów leczniczych, o których wspomina mniszka. U nas także uzyskacie poradę z zakresu dietetyki oraz medycyny św. Hildegardy. Porad udzielają certyfikowani doradcy medycyny św. Hildegardy. Chcesz spróbować zadzwoń już dziś 608509453 (porad udzielamy bezpłatnie).
Poniżej znajdziecie Państwo podstawowe założenia medycyny św. Hildegardy z Bingen.
Po pierwsze unikaj wysoko przetworzonej żywności
To, co jest dobre dla jednego, niekoniecznie jest dobre dla kogoś innego. Św. Hildegarda opowiadała się za różnorodną dietą, zmieniającą się w zależności od budowy ciała (szczupła lub otyła…), od stanu zdrowia, od wieku, od pory roku. Innymi słowy dieta powinna być skrojona na miarę.
Dla Hildegardy wszystko jest również kwestią „równowagi humoralnej”, ponieważ człowiek musi zawierać „odpowiednią ilość wilgoci w sobie”, podobnie jak ziemia. Ta równowaga jest utrzymywana poprzez odpowiednią proporcję żywności, która jest gorąca, zimna, sucha i mokra, ale także dzięki naszym dobrym myślom i działaniom. Dlatego zaleca, aby podczas posiłku zawsze pić trochę wody (lub wina) i dodawać do potraw sos (winegret, sok mięsny, bulion warzywny), aby uniknąć zaleganie suchych potraw w żołądku, co zakłóci trawienie. Ocet winny posiada właściwość utrzymywania prawidłowego PH w żołądku i jelitach, a także zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi w tętnicach.
Zdrowa żywność św. Hildegardy
Królowa zbóż według Hildegardy z Bingen to „orkisz - doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy i słodsze od wszystkich innych zbóż: daje dobre mięso i krew, a radosnego ducha.” Pierwsze ziarno typu orkisz pojawiło się już w X wieku p.n.e, następnie zostało porzucone na rzecz pszenicy ze względu na wydajność plonu. Święta Hildegarda wskazuje na orkisz , nie pisze nic więcej; to znaczy wszystkie pszenice z łuską, które po łacinie nazywa „spelta”, co oznacza „odziana”. Nie należy mylić ich z „triticum spelta”, które oznaczałaby wtedy tylko duży orkisz. Słowo „spelta” w czasach Hildegardy oznacza zatem całą pszenicę oplewioną czyli samopszę, płaskurkę oraz duży orkisz. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na www.ogrodyhildegardy.pl. Ziarna te zostały ponownie odkryte około trzydzieści lat temu, mówi się, że gluten w nich zawarty jest bardzo dobrej jakości i nie atakuje bariery jelitowej. Specjaliści zalecają samopszę, płaskurkę lub niehybrydyzowany orkisz od certyfikowanych producentów (nie krzyżowany z pszenicą). Bardzo przyswajalny, bogaty w minerały, mikroelementy, witaminy i prebiotyki. Orkisz jest również cennym środkiem przeciwzapalnym i naturalnym antydepresantem, jednocześnie stymulującym układ odpornościowy. Do spożycia pod różnymi postaciami: owsianka, chleb, ryż, makaron czy ciasteczka.
Inne zdecydowanie zalecane pokarmy: koper włoski, kasztany, fasolka szparagowa, dyniowate (cukinia, dynia, kabaczek), warzywa korzeniowe (marchew, pasternak, rzepa, seler ) cebula (zawsze gotowana), surowy świeży lub gotowany po wysuszeniu czosnek, migdały oraz daktyle, wątróbki drobiowe smażone na patelni lub w formie musu, surowe lub gotowane jabłka, gotowane gruszki, dereń, pigwa. Na co dzień w kuchni używane są cztery podstawowe przyprawy: bertram, galgant, macierzanka oraz hyzop.
Należy ograniczyć
Osoby o dobrym zdrowiu, mogą z umiarem spożywać warzywa psiankowate (pomidory, bakłażany, papryki i ziemniaki), ponieważ solanina, toksyczny składnik tej rodziny pokarmów, zwiększa poziom leukocytów we krwi i tworzy podłoże onkogenne. To samo dotyczy tłustych ryb (pstrąg, łosoś, sardynki ...) są zarezerwowane jedynie dla osób zdrowych. „ Czarna rzepa jeśli spożyje ją osoba silna i tłusta, czarna rzodkiew uleczy ją i oczyści. Będzie szkodliwy w przypadku choroby i wychudzenia”. Osoby z otyłością będzie wydzielała zgniliznę jeśli nadużywa miodu. Osoby zdrowe mogą spożyć trochę mleka, ale najlepiej zimą i po maceracji w pokrzywie, aby „złagodzić złe soki”. Ciepła natura wieprzowiny nie przyniesie korzyści człowiekowi.
Unikaj toksycznej żywności
Św. Hildegard stanowczo odradza spożywanie porów, brzoskwiń, śliwek, truskawek i surowych warzyw (z wyjątkiem zielonej sałaty, jeśli zostanie uprzedni odpowiednio doprawiona). Te pokarmy są nazwane nawet trucizną dla ludzi! Pożegnajcie także kapustę (zupełnie niestrawną), niektóre grzyby, arbuzy oraz soczewicę .
Przeprowadź dietę
Święta Hildegarda wyklucza zbyt restrykcyjne diety, w wyniku których człowiek więdnie i traci pogodę ducha od nadmiernych wyrzeczeń. Opowiada się za monodietami, które pozwalają ciału odpocząć, unikając nadmiernie ciężkich pokarmów. Mogą one przybierać różne formy: raz lub dwa razy w tygodniu, bulion warzywny z grysikiem orkiszowym i herbatą z kopru włoskiego. 3-7 dniowa kuracja orkiszowa, w tym przypadku lepiej jest, aby towarzyszył nam ktoś lub wybrać się na post wg. Św. Hildegrady w zorganizowanej grupie.
Aby uzyskać więcej informacji zadzwoń: 787.929.878 zamówienia produktów lub 608.509.453 porady medycyny św. Hildegardy.
Odwiedź naszą stronę www.ogrodyhildegardy.pl
Komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Najnowsze Informacje
Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!