R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

20 maja - Światowy Dzień Pszczoły
2020-05-20 16:13:59 Artykuł czytany 39 razy


Głównym celem tego Dnia jest uświadomienie ludziom znaczenia pszczół i innych zapylaczy dla naszego istnienia. Musimy być świadomi, że proklamacja „Światowego Dnia Pszczół” przez ONZ, dla pszczół i innych zapylaczy nie zrobiła jeszcze wiele i że główne zadanie ich ochrony jest przed nami. Światowy Dzień Pszczoły jak co roku jest okazją, by przypomnieć o ważnym problemie, jakim jest wymieranie pszczół i o niezwykle istotnej roli pszczołowatych dla ekosystemu i dla człowieka.


Albert Einstein stwierdził, że bez pszczół człowiekowi pozostaną jedynie 4 lata życia. Według różnych prognoz i analiz, wynika że ludzkości zostanie nie więcej niż 10 lat. Bez pszczół nie ma zapylania roślin, bez roślin nie ma zwierząt.

Trzy-czwarte upraw na całym świecie produkujących owoce lub nasiona do użytku przez ludzi, zależy, przynajmniej częściowo, od owadów zapylających.

Poprawa rozmieszczenia i różnorodności zapylaczy zwiększa plony - zapylacze wpływają na 35 procent światowych gruntów rolnych, wspierając produkcje 87 czołowych roślin jadalnych na świecie.

Produkty żywnościowe zależne od zapylaczy przyczyniają się do zdrowej diety i odżywiania.

Zapylacze są zagrożone - zrównoważone rolnictwo może zmniejszyć ryzyko dla zapylaczy, przyczyniając się do zróżnicowania krajobrazu oraz ekologicznej produkcji żywności.

Dbając o pszczoły chronimy różnorodność biologiczną - zdecydowana większość zapylaczy to dzikie owady zapylające, w tym ponad 20 000 gatunków pszczół.

ZAPYLANIE

Zapylanie jest niezbędne dla życia na naszej planecie. Pszczoły i inne owady zapylające żyją od milionów lat, zapewniając bezpieczeństwo żywnościowe i zachowując bioróżnorodność dla roślin i ludzi.
Zapylacze są niezbędne dla produkcji wielu bogatych w mikroelementy owoców, warzyw, orzechów, nasion i olejów, które spożywamy na co dzień.
W rzeczywistości blisko 75 procent uprawianych na świecie przez ludzi roślin na owoce i nasiona, przynajmniej w części zależy od zapylaczy, mając wpływ na ich wydajność i jakość.

W wielu regionach, ilość zapylaczy ma tendencje spadkowe.

W przeszłości usługa zapylania była dostarczona przez naturę a koszt jej był niski. Od kiedy obszary uprawiane rolniczo stały się większe, zmieniły się również sposoby agrotechniki, skupiono się na wąskiej liście upraw i zwiększono ilość używanych pestycydów. Zebrane dowody wskazują na te czynniki jako potencjalne przyczyny poważnego spadku różnych populacji zapylaczy.

Spadek ten prawdopodobnie wpłynie na zwiększenie kosztów i zmniejszenie produkcji bogatych w witaminy owoców i warzyw, co doprowadzi do coraz większej niezrównoważonej diety i zdrowotnych problemów człowieka.

Zapylanie - Praca niewidoczna dla oczu ale podnosząca wydajność w rolnictwie.

Zapylanie jest największym rolniczym czynnikiem przyczyniającym się do zwiększenia plonów na całym świecie. Tak więc pszczoły i dzikie zapylacze wnoszą istotny wkład w rolnictwo. Ponadto uprawy zależne od zapylania są bardziej wartościowe niż te, które nie wymagają zapylania.

Wartość światowych upraw bezpośrednio zależnych od owadów zapylających szacuje się na setki miliardów USD rocznie. A ich ilość rośnie. Wielkość rolniczej produkcji zależnej od zapylaczy wzrosła o 300 procent w ciągu 50 lat. Liczby te odzwierciedlają znaczenie zapylaczy dla całej planety.

Oczywiście korzyści, jakie przynoszą pszczoły i dzikie zapylacze, wykraczają poza żywność dla ludzi. Dzięki zapylaczom zwierzęta hodowlane mają różnorodną paszę, a tym samym większą elastyczność w dostosowywaniu się do coraz bardziej zmieniającego się klimatu.

Mamy też pewne leki, biopaliwa, włókna i materiały budowlane.

MIÓD – eliksir dla zdrowia

Miód zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jest doskonałym składnikiem odżywczym i uspokajającym. Dzięki antybakteryjnym i przeciwutleniającym właściwościom, jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Miód nie wymaga dodatkowej obróbki, a pszczelarz niczego nie dodaje ani nie bierze z niego. Dojrzały miód nie traci swoich wartości odżywczych i podczas prawidłowego przechowywania pozostaje doskonałym produktem spożywczym. Miód krystalizuje z czasem. Jest to naturalny proces, który nie powoduje żadnych zmian chemicznych ani nie wpływa to na jego jakość. Jeśli miód jest przegrzany, substancje biologicznie czynne są tracone.

Miód można mieszać z różnymi napojami, na przykład herbatą, mlekiem, jogurtem lub naturalnymi sokami. Może też być dodawany do różnych pieczonych lub gotowanych potraw (ciasta, sosy, warzywa, mięsa). Miód może w pełni zastąpić cukier konsumpcyjny w naszej diecie.

źródło: Pszczelarstwo Polskie




wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

1 czerwca - specjalny program na antenie Katolickiego...
2020-05-29 18:45:00 Kategoria:

W święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła, 1 czerwca o godz. 11.00, w katedrze siedleckiej będą miały miejsce święcenia biskupie ks. Grzegorza Suchodolskiego....

więcej »


foto

Oprocentowanie lokat w bankach - kluczowe informacje w...
2020-06-01 13:54:23 Kategoria:

Cel zakładania lokat oszczędnościowych jest różny, dlatego nie ma jednej najlepszej oferty, która w 100% odpowiadałaby każdemu. Niektóre osoby chcą ochronić swoje...

więcej »
foto

REKRUTACJA DO STO NADAL TRWA!
2020-05-30 07:38:40 Kategoria:

Społeczna Szkoła Podstawowa Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Siedlcach istnieje od ponad 25 lat. Założona została w 1991 roku jako pierwsza niepubliczna szkoła na...

więcej »
foto

Idealne firany do salonu nowoczesnego. Jakie wybrać?
2020-05-28 12:40:41 Kategoria:

Firany to niezwykłe ozdoby i praktyczne rozwiązania, które sprawdzają się w każdym domu i mieszkaniu. Pozwalają w prosty sposób odmienić wnętrze i sprawić, że...

więcej »
foto

Projekt „Wsparcie samodzielności społecznej osób z...
2020-05-28 11:15:05 Kategoria:

Czas pandemii koronawirusa SARS-Cov-2 stanowi duże wyzwanie dla naszego zdrowia psychicznego. Osoby chorujące na różne schorzenia często bywają poddawane stygmatyzacji i...

więcej »
foto

Fotowoltaika dla mieszkańców Białegostoku
2020-05-28 08:40:46 Kategoria:

Zainteresowanie odnawialnymi źródłami energii (OZE) w naszym kraju rośnie wprost proporcjonalnie do ilości nowych kanałów dofinansowań o charakterze ogólnopolskim, jak...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoCzerwiec 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

ŁUKÓW, 01.06

Ł'OK LIVE: spektakl z okazji Dnia Dziecka

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.06

Rusza plenerowe kino w łukowskim amfiteatrze

więcej »
3

MIASTO SIEDLCE, 03.06

Spotkanie kapłanów posługujących w Pieszej Pielgrzymce Podlaskiej na Jasną Górę

więcej »
4 5

MIASTO SIEDLCE, 05.06

Moralność Pani Dulskiej - online

więcej »

ŁUKÓW, 05.06

Łuków: różne oblicze piękna

więcej »
6

MIASTO SIEDLCE, 06.06

Moralność Pani Dulskiej - online

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.06

Promenada w Mrozach - koncert plenerowy 6 czerwca

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.06

Oscarowa sobota w kinie Mikroklimat

więcej »

ŁUKÓW, 06.06

Dzień Dziecka w Łukowie

więcej »
7
8 9 10 11 12

MIASTO SIEDLCE, 12.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.06

Żarciowozy ponownie w Siedlcach

więcej »
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje