R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

20 maja - Światowy Dzień Pszczoły
2020-05-20 16:13:59 Artykuł czytany 40 razy


Głównym celem tego Dnia jest uświadomienie ludziom znaczenia pszczół i innych zapylaczy dla naszego istnienia. Musimy być świadomi, że proklamacja „Światowego Dnia Pszczół” przez ONZ, dla pszczół i innych zapylaczy nie zrobiła jeszcze wiele i że główne zadanie ich ochrony jest przed nami. Światowy Dzień Pszczoły jak co roku jest okazją, by przypomnieć o ważnym problemie, jakim jest wymieranie pszczół i o niezwykle istotnej roli pszczołowatych dla ekosystemu i dla człowieka.


Albert Einstein stwierdził, że bez pszczół człowiekowi pozostaną jedynie 4 lata życia. Według różnych prognoz i analiz, wynika że ludzkości zostanie nie więcej niż 10 lat. Bez pszczół nie ma zapylania roślin, bez roślin nie ma zwierząt.

Trzy-czwarte upraw na całym świecie produkujących owoce lub nasiona do użytku przez ludzi, zależy, przynajmniej częściowo, od owadów zapylających.

Poprawa rozmieszczenia i różnorodności zapylaczy zwiększa plony - zapylacze wpływają na 35 procent światowych gruntów rolnych, wspierając produkcje 87 czołowych roślin jadalnych na świecie.

Produkty żywnościowe zależne od zapylaczy przyczyniają się do zdrowej diety i odżywiania.

Zapylacze są zagrożone - zrównoważone rolnictwo może zmniejszyć ryzyko dla zapylaczy, przyczyniając się do zróżnicowania krajobrazu oraz ekologicznej produkcji żywności.

Dbając o pszczoły chronimy różnorodność biologiczną - zdecydowana większość zapylaczy to dzikie owady zapylające, w tym ponad 20 000 gatunków pszczół.

ZAPYLANIE

Zapylanie jest niezbędne dla życia na naszej planecie. Pszczoły i inne owady zapylające żyją od milionów lat, zapewniając bezpieczeństwo żywnościowe i zachowując bioróżnorodność dla roślin i ludzi.
Zapylacze są niezbędne dla produkcji wielu bogatych w mikroelementy owoców, warzyw, orzechów, nasion i olejów, które spożywamy na co dzień.
W rzeczywistości blisko 75 procent uprawianych na świecie przez ludzi roślin na owoce i nasiona, przynajmniej w części zależy od zapylaczy, mając wpływ na ich wydajność i jakość.

W wielu regionach, ilość zapylaczy ma tendencje spadkowe.

W przeszłości usługa zapylania była dostarczona przez naturę a koszt jej był niski. Od kiedy obszary uprawiane rolniczo stały się większe, zmieniły się również sposoby agrotechniki, skupiono się na wąskiej liście upraw i zwiększono ilość używanych pestycydów. Zebrane dowody wskazują na te czynniki jako potencjalne przyczyny poważnego spadku różnych populacji zapylaczy.

Spadek ten prawdopodobnie wpłynie na zwiększenie kosztów i zmniejszenie produkcji bogatych w witaminy owoców i warzyw, co doprowadzi do coraz większej niezrównoważonej diety i zdrowotnych problemów człowieka.

Zapylanie - Praca niewidoczna dla oczu ale podnosząca wydajność w rolnictwie.

Zapylanie jest największym rolniczym czynnikiem przyczyniającym się do zwiększenia plonów na całym świecie. Tak więc pszczoły i dzikie zapylacze wnoszą istotny wkład w rolnictwo. Ponadto uprawy zależne od zapylania są bardziej wartościowe niż te, które nie wymagają zapylania.

Wartość światowych upraw bezpośrednio zależnych od owadów zapylających szacuje się na setki miliardów USD rocznie. A ich ilość rośnie. Wielkość rolniczej produkcji zależnej od zapylaczy wzrosła o 300 procent w ciągu 50 lat. Liczby te odzwierciedlają znaczenie zapylaczy dla całej planety.

Oczywiście korzyści, jakie przynoszą pszczoły i dzikie zapylacze, wykraczają poza żywność dla ludzi. Dzięki zapylaczom zwierzęta hodowlane mają różnorodną paszę, a tym samym większą elastyczność w dostosowywaniu się do coraz bardziej zmieniającego się klimatu.

Mamy też pewne leki, biopaliwa, włókna i materiały budowlane.

MIÓD – eliksir dla zdrowia

Miód zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jest doskonałym składnikiem odżywczym i uspokajającym. Dzięki antybakteryjnym i przeciwutleniającym właściwościom, jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Miód nie wymaga dodatkowej obróbki, a pszczelarz niczego nie dodaje ani nie bierze z niego. Dojrzały miód nie traci swoich wartości odżywczych i podczas prawidłowego przechowywania pozostaje doskonałym produktem spożywczym. Miód krystalizuje z czasem. Jest to naturalny proces, który nie powoduje żadnych zmian chemicznych ani nie wpływa to na jego jakość. Jeśli miód jest przegrzany, substancje biologicznie czynne są tracone.

Miód można mieszać z różnymi napojami, na przykład herbatą, mlekiem, jogurtem lub naturalnymi sokami. Może też być dodawany do różnych pieczonych lub gotowanych potraw (ciasta, sosy, warzywa, mięsa). Miód może w pełni zastąpić cukier konsumpcyjny w naszej diecie.

źródło: Pszczelarstwo Polskie




wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

Debiutancka płyta aktora Janka Traczyka w Radiu Podlasie
2020-12-01 12:28:30 Kategoria:

Janek Traczyk - aktor, który znany jest szerszej publiczności z warszawskiego Teatru Roma, gdzie wcielał się w główne role w musicalach „Piloci" oraz „Aida" oraz...

więcej »


foto

Nielimitowany internet mobilny - LTE bez limitu - gdzie...
2020-12-02 10:24:49 Kategoria:

Pełna swoboda, duża niezależność i stały dostęp do sieci w dowolnym miejscu - Internet mobilny bez limitu to doskonały wybór zarówno do domu, jak i do biura. Jeszcze...

więcej »
foto

Wśród gąszcza tłumaczeń staramy się wyróżnić...
2020-12-01 10:41:27 Kategoria:

Wśród gąszcza tłumaczeń staramy się wyróżnić jakością i naszą pasją…. Żyjemy w dynamicznie zmieniających się czasach, w świecie informacji, w erze Internetu,...

więcej »
foto

Hity w sezonie jesień-zima!
2020-11-30 11:18:45 Kategoria:

Każdy sezon przynosi nam pewne nowości w modzie. Niektóre się powtarzają w nieco odświeżonym wydaniu, inne natomiast dopiero torują sobie drogę. Te na jesień-zimę są...

więcej »
foto

Zanzibar, Tanzania czy Mauritius? – Egzotyczne i...
2020-11-27 12:19:38 Kategoria:

Poszukujesz pięknych wakacji w tropikalnej scenerii i z dala od tłumów? Marzysz o ciepłej wodzie i kąpielach w krystalicznych wodach Oceanu Indyjskiego? Śnisz o ucieczce...

więcej »
foto

Nowy punkt pobierania wymazów w kierunku COVID-19 na...
2020-11-27 12:12:24 Kategoria:

23 listopada Centrum Medyczno-Diagnostyczne Sp. z o. o. uruchomiło punkt pobierania wymazów w kierunku COVID-19.

więcej »
foto

Profesjonalny warsztat dla twojego samochodu
2020-11-26 20:03:00 Kategoria:

Szukasz dobrego i sprawdzonego miejsca do naprawy swoich czterech kółek? Bialskie pogotowie ma w swojej ofercie auto serwis, misja pozostaje jednak ta sama: troska o...

więcej »
foto

O czym powinieneś wiedzieć przed kupnem patelni stalowej?
2020-11-26 13:10:39 Kategoria:

Stal nierdzewna jest wszędzie: w naczyniach kuchennych, sztućcach, urządzeniach, konstrukcjach budowlanych, implantach, broni… lista jest długa. Ale jeśli szukasz patelni...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoGrudzień 2020w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4

MIASTO SIEDLCE, 04.12

Koncert LIVE zespołu VIBRANT już 4 grudnia!

więcej »
5 6

ŁUKÓW, 06.12

Mikołajkowa akcja łukowskiego klubu „Ostoja”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.12 11:00

II Charytatywny Bieg Mikołajkowy z Dwójką w formie wirtualnej

więcej »
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Najnowsze Informacje