Zdrowie i uroda

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„E” w żywności bez kontroli
2019-01-03 10:58:19 Artykuł czytany 296 razy


Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku.


Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie.  Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet  85 różnych E.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, ok. 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe. Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu „light”, ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego. Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych  mogą pełnić  27 różnych funkcji technologicznych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory, czy stabilizatory. Zawiera je coraz więcej produktów. Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ok. 2 kg substancji dodatkowych.

Na stosowanie substancji dodatkowych na tak dużą skalę pozwala obecnie obowiązujące prawo polskie i Unii Europejskiej. Jest ono w tym zakresie bardzo liberalne. Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta. 

Zarówno producenci żywności, jak i instytucje kontrolujące ich działalność, ale także instytuty naukowe, zgodnie twierdzą, że dodatki do żywności stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby bowiem dana substancja dodatkowa została dopuszczona do żywności, musi posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia dokonywaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jednak NIK zwraca uwagę, że przepisy prawa wymagają zapewnienia bezpieczeństwa każdego z dodatków używanych osobno. W żaden sposób nie odnoszą się one do ryzyka wynikającego z obecności w środkach spożywczych więcej niż jednego dodatku, czy ich kumulacji z różnych źródeł.

Należy także dodać, że wszystkie substancje dodatkowe dopuszczone do żywności przed 2009 r. są obecnie ponownie oceniane przez EFSA pod kątem ich bezpieczeństwa dla ludzi. Weryfikacja ma się zakończyć do końca 2020 r. Z listy dodatków dopuszczonych do żywności już usunięto barwnik E  128, używany do nadawania koloru mięsu. Ograniczono także stosowanie trzech innych barwników: E 104, E 110 i E 124, dla których obniżono akceptowane dzienne spożycie odpowiednio: 20-krotnie, 2,5-krotnie i blisko 6-krotnie. Wycofano ponadto dopuszczenie barwników do niektórych produktów, np.: do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, lodów, czy przekąsek typu snack.

Kontrola NIK miała odpowiedzieć na pytanie, czy funkcjonujący system nadzoru nad stosowaniem  dodatków w żywności zapewniał odpowiednią ich jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów?
Izba alarmuje, że system nadzoru nad stosowaniem dodatków nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności.

Prowadzone przez skontrolowane inspekcje (Inspekcje Sanitarne, Inspekcję Handlową i Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych) badania laboratoryjne próbek żywności ograniczały się do wybranych substancji dodatkowych, głównie z grupy substancji konserwujących i barwników. Żadna z Inspekcji nie analizowała zawartości wszystkich dodatków obecnych w danej próbce żywności. Zwykle wskazywano do badań jedną substancję dodatkową i analizowano ją pod kątem ustalonego dla niej limitu w danym  produkcie. Inne dodatki obecne w tym produkcie w ogóle nie były weryfikowane. Dodatkowo ograniczona była możliwość analityczna laboratoriów Inspekcji Sanitarnej. Laboratoria te mogły wykonać badania w stosunku do ok. 65 substancji dodatkowych na ponad 200 limitowanych dozwolonych do stosowania. Tak zorganizowany system badań nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności, w której stosowane są substancje dodatkowe, niepodlegające z różnych przyczyn badaniom laboratoryjnym.

Z badanych w latach 2016-2018 (I kwartał) przez organy Inspekcji Sanitarnej blisko 9 tys. próbek, zdyskwalifikowano 26 (0,3 proc.). W zleconych przez NIK badaniach laboratoryjnych 35 próbek zakwestionowano 5 próbek (14 proc.) m.in. z powodu obecności niezadeklarowanych na etykiecie dodatków.

NIK zwraca także uwagę, że dotychczas nikt nie zajmował się łączną ilością dodatków spożywanych z dietą przez przeciętnego konsumenta. Izba zleciła kontrolę oznakowania produktów spożywczych - przeanalizowano 501 powszechnie dostępnych wyrobów. Jedynie w 54 produktach (11 proc.), w składzie zaprezentowanym na etykietach, nie było substancji dodatkowych. W pozostałych 447 producenci zadeklarowali użycie 132 substancji dodatkowych ponad 2 tys. razy. Statystycznie więc na każdy produkt przypadało pięć dodatków do żywności. W przypadku niektórych produktów liczba dodatków w jednym artykule spożywczym była znacznie wyższa. Przykładowo sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała ich 12. Rekordową liczbę substancji dodatkowych zastosowano w kiełbasie śląskiej - 19.
W oparciu o dane ze zleconych przez NIK badań, zaprojektowano hipotetyczną, ale w praktyce prawdopodobną dietę na jeden dzień, składającą się z pięciu posiłków. W efekcie ustalono, że w przygotowanych z tych produktów daniach konsument spożyłby w ciągu jednego dnia 85 różnych substancji dodatkowych. Izba zauważa, że w menu zaplanowano, iż zupę i drugie danie konsument przygotowuje samodzielnie w domu. Gdyby skorzystał z kupionych w sklepie gotowych potraw, dodatków spożytych w ciągu dnia mogłoby być znacznie więcej.

Mimo, iż żywność nafaszerowana jest substancjami dodatkowymi, to organy odpowiedzialne za jej bezpieczeństwo oraz zdrowie publiczne dotychczas nie  monitorowały, ani nie oceniały ryzyka związanego z kumulacją wielu dodatków w produktach spożywczych, ewentualnego ich działania synergistycznego, jak również interakcji z innymi składnikami diety, czy też np.  lekami. Tymczasem niektóre substancje dodane do jednego produktu, w połączeniu z innym artykułem spożywczym nie będą dla człowieka neutralne. Substancja nieszkodliwa samodzielnie może się nią stać w reakcji z inną, tworząc zagrożenie dla zdrowia.

Najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków (ADI) z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat. Najwięcej dodatków jest w produktach, które dzieci lubią najbardziej, czyli ciastach, aromatyzowanych napojach, lodach, parówkach. Z monitoringu spożycia  i stosowania dodatków do żywności, przygotowywanego przez Instytut Żywności i Żywienia wynikało, że przyswojenie z dietą kwasu sorbowego i sorbinianów - konserwantów dodawanych głównie do ciast, przetworów warzywnych, pieczywa, aromatyzowanych napojów - znacznie przekraczało limit i w grupie dzieci 4-10 lat wynosiło 291 proc. akceptowanego dziennego spożycia (ADI). U 5 proc. dzieci i młodzieży (1-17 lat) pobranie tych dodatków wynosiło aż 681 proc. Tymczasem spożycie z dietą np. azotynów, obecnych m.in. w  wędlinach, parówkach, peklowanym mięsie, u najmłodszych dzieci wynosiło ponad 160 proc. dopuszczalnego limitu, a u 5 proc. dzieci w wieku 1-3 lat kształtowało się na poziomie aż 562 proc.

NIK zauważa, że Główny Inspektor Sanitarny, który nadzoruje jakość zdrowotną żywności, nie wdrażał i nie  inicjował działań, które miałyby potwierdzić lub zaprzeczyć, że istnieje ryzyko związane z używaniem substancji dodatkowych. Nie angażował do tych celów także Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, w składzie której znajdowali się pracownicy naukowi zajmujący się zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym problematyką dodatków do żywności.

Tymczasem dostępnych jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)  potwierdził niektóre dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego. W zleconej ekspertyzie stwierdzono ponadto narażenie na rakotwórcze N-nitrozoaminy, które powstają m.in. podczas termicznej obróbki żywności zawierającej te substancje, czyli np. podczas podgrzewania kiełbas. Ponadto mogą one być niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

W analizowanych przez NIK 501 produktach żywnościowych azotyn sodu (E 250) występował w składach aż 130 produktów żywnościowych, ww. barwniki wystąpiły łącznie w 53 produktach żywnościowych, a kwas benzoesowy i jego pochodne - w 36 produktach.

W ekspertyzie stwierdzono ponadto, że częste używanie kwasu askorbinowego E 300 może przyczyniać się do powstania nadkwasoty, tworzenia kamieni nerkowych, a w wyniku jego reakcji z benzoesanem sodu E 211 uwalnia się rakotwórczy benzen. W przeanalizowanych przez NIK składach żywności kwas askorbinowy E 300 zadeklarowano w 96 produktach.

NIK zwraca także uwagę, że Inspekcja Sanitarna w ramach prowadzonych kontroli nie weryfikowała procesów technologicznych i tym samym nie kwestionowała zasadności użycia w jednym produkcie nawet kilkunastu różnych dodatków do żywności. Główny Inspektor Sanitarny twierdził, że procesy produkcji żywności są sprawą producenta. Tymczasem zdarza się, że ten używa kilku substancji dodatkowych w ramach jednej grupy technologicznej, na przykład w badanych parówkach zastosowano aż cztery stabilizatory i aż trzy substancje konserwujące.

Tymczasem, według eksperta, może to być sposób na nieprzekroczenie limitów ilościowych dodatków odpowiadających za dany proces technologiczny. Zastosowanie jednego związku w ilości zapewniającej pożądany efekt technologiczny spowodowałoby ich przekroczenie, natomiast użycie kilku substancji dodatkowych o takiej samej funkcji technologicznej może to ryzyko zniwelować. WIĘCEJ

źródło: www.nik.gov.pl

DJ
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoStyczeń 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5

SOKOŁÓW, 05.01

Koncert Noworoczny w SOK!

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 05.01

Noworoczny Charytatywny Marszobieg dla Lenki Rybak

więcej »

ŁUKÓW, 05.01

Noworoczne turnieje Dziecięcej Akademii Futbolu

więcej »

RADZYŃ, 05.01

Radzyńscy akordeoniści zapraszają na noworoczną galę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.01 17:00

Spotkanie Noworoczne Duszpasterstwa Prawników

więcej »
6

GARWOLIN, 06.01

Borowie: koncert kolęd

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Łukowie. Przygotowania

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

Jedlanka: wspólne kolędowanie

więcej »

WĘGRÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Węgrowie

więcej »

ŁOSICE, 06.01

Zbliża się łosicki Orszak III Króli

więcej »

SOKOŁÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Kosowie Lackim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 06.01

Orszak Trzech Króli w Mordach

więcej »

BIELSK PODL., 06.01

Orszak Trzech Króli️ w Brańsku

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

Gmina Stanin: Koncert Kolęd i Pastorałek

więcej »

WŁODAWA, 06.01

Orszak Trzech Króli we Włodawie

więcej »

PARCZEW, 06.01

Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Parczewa

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 06.01

Orszaki Trzech Króli w rejonie bialskim

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.01

Orszak Trzech Króli w Janowie Podlaskim

więcej »

SOKOŁÓW, 06.01 10:30

Orszak Trzech Króli w Sokołowie Podlaskim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 06.01 11:00

Orszak Trzech Króli po raz szósty w Wodyniach

więcej »

WŁODAWA, 06.01 11:00

IV Hański Orszak Trzech Króli

więcej »

GARWOLIN, 06.01 11:00

Powiat garwoliński: uliczne jasełka w siedmiu miejscowościach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 11:00

Spotkanie Grupy Twórczej Fotogram

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.01 11:20

Ciechanowiec zaprasza na Orszak Trzech Króli

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 11:45

Orszak Trzech Króli w Siedlcach

więcej »

RADZYŃ, 06.01 12:00

Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Radzynia

więcej »

LUBARTÓW, 06.01 12:00

Lubartów: Orszak Trzech Króli

więcej »

ŁUKÓW, 06.01 12:00

Przygotowania do Orszaku Trzech Króli w Łukowie

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.01 12:00

Ulicami Siemiatycz po raz kolejny przejdzie Orszak Trzech Króli

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.01 12:30

Miński Orszak Trzech Króli

więcej »

RADZYŃ, 06.01 14:00

Gmina Borki: Koncert charytatywny dla pani Ireny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 17:00

„Kolędujmy Małemu” - koncert Zespołu Artystycznego „Seniorynki”

więcej »

LUBARTÓW, 06.01 18:00

Koncert kolęd „Raduj się Świecie”

więcej »
7 8

WĘGRÓW, 08.01 11:00

„W Państwie króla Abecadło”

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.01

Żegnaj jesieni, witaj zimo! – koncert z cyklu „Smykofonia na Mazowszu”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.01 11:00

Koncert kolęd w wykonaniu Chóru Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Zespołu Wokalnego Art Styl dla słuchaczy SUTW

więcej »
10

ŁUKÓW, 10.01

Łuków: „Gramy i śpiewamy dla Andrzeja”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.01

Spotkanie z Maciejem Szupilukiem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01

Spotkania z Muzyką. Małe Filharmonie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01 10:00

10 stycznia - Zjazd Kolędników Misyjnych

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01 18:00

Wspomnienia i powroty - wystawa Barbary Pierzgalskiej

więcej »
11

ŁUKÓW, 11.01

Fabryka Piosenki ŁOK zaprasza na koncert

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.01 10:00

Szła Kolęda 2019 - przesłuchania konkursowe

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.01

Koncert z Sydney w Kinie Łuków

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.01

Poznajmy się lepiej z Taekwon - do

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.01

Połoski: Modlitwy o cud zdrowia dla chorych

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.01

KPS kontra Norwid

więcej »
13

BIELSK PODL., 13.01

Koncert kolęd w Bielsku Podlaskim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 13.01

Wodynie: Czas na Betlejemskie nutki

więcej »

SIEMIATYCZE, 13.01

3. Regionalny Przegląd Zespołów Kolędniczych w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.01

Koncert kolęd w parafii Bożego Ciała w Siedlcach

więcej »

RADZYŃ, 13.01

Koncert kolęd w Czemiernikach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.01

Koncert charytatywny dla Karoliny

więcej »

DROHICZYN, 13.01

Żubr Drohiczyn zagra z KS Grabówka

więcej »

ŁUKÓW, 13.01 10:00

Gmina Adamów: Anielskie Śpiewanie

więcej »

RADZYŃ, 13.01 15:00

Radzyńscy pielgrzymi podzielą się opłatkiem

więcej »
14

ŁUKÓW, 14.01 17:00

Noworoczny koncert uczniów łukowskiej szkoły muzycznej

więcej »
15

WĘGRÓW, 15.01

Węgrowskie Drogi do Niepodległości

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.01 11:00

Spotkanie z ppłk dypl. Andrzejem Pawelskim

więcej »
16

MIASTO SIEDLCE, 16.01

Kolędować Małemu - przesłuchania konkursowe

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.01

Bezpłatne badania mammograficzne w Siemiatyczach

więcej »

SIEMIATYCZE, 17.01

Muzyczny Dzień Babci i Dziadka

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 17.01

Strzała: Aniołkowe Granie

więcej »
18

POWIAT BIALSKI, 18.01

Koncert Noworoczny w Kodniu

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.01

Sylwester Domański wystąpi w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.01

LUZ - Taneczne podsumowanie roku/AKTUALIZACJA

więcej »

WĘGRÓW, 18.01 19:00

Koncert kolęd w Węgrowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.01 19:00

Uwertura na paluszkach i LUZtracja 2018

więcej »
19

RADZYŃ, 19.01

Spotkanie z Andrzejem Strejlauem i Jerzym Chromikiem

więcej »

MIŃSK MAZ., 19.01

Wernisaż wystawy Ladislava Steiningera w mińskiej bibliotece

więcej »

WŁODAWA, 19.01 10:00

„Festiwal Kolęd i Szczodrywek nad Bugiem” we Włodawie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.01 17:00

XVI Gala Charytatywna w ramach corocznej akcji „Dzieci Eurolingua dzieciom lokalnie i międzynarodowo”

więcej »
20

GARWOLIN, 20.01

Strażacy rywalizować będą pod siatką

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.01

Koncert z okazji Dnia Babci i Dziadka

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

Gmina Adamów: „Noworoczne Spotkanie” w bibliotece

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

„Dziadek do orzechów” w Kinie Łuków

więcej »

RYKI, 20.01

Kłoczew: koncert jakich mało

więcej »

KRAJ, 20.01

Mniej niż 50 dni zostało do Biegu Tropem Wilczym!

więcej »

SOKOŁÓW, 20.01

Jasełka w MGOK w Kosowie Lackim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01

LUZ - Taneczne podsumowanie roku/AKTUALIZACJA

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

Łuków: Wspólnota Rodziców Dzieci Utraconych zaprasza do wspólnej modlitwy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01 16:00

Uwertura na paluszkach i LUZtracja 2018

więcej »

LUBARTÓW, 20.01 16:30

Pastorałko nieś się biała

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01 16:50

Koncert kolęd w parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Siedlcach

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.01 17:00

Koncert kolęd i pastorałek w Mrozach

więcej »

ŁOSICE, 20.01 19:00

Zbliża się „Łosickie Kolędowanie”

więcej »

WĘGRÓW, 20.01 19:00

Węgrów: Koncert kolęd w Bazylice Mniejszej

więcej »
21

RADZYŃ, 21.01

Radzyń: Kolejne spotkanie Klubu Genealogicznego

więcej »

ŁUKÓW, 21.01

ŁOK: Krzysztof Kieślowski. Ślady i pamięć

więcej »

RADZYŃ, 21.01

Gmina Borki: Klub Seniora rekrutuje chętnych

więcej »

RYKI, 21.01 10:00

Ryki: Miejsko – Gminny Konkurs Kolęd i Pastorałek „Hej kolęda, kolęda”

więcej »
22

SIEMIATYCZE, 22.01

We wtorek nie będzie prądu na Kościuszki w Siemiatyczach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.01

Filmowe Rekolekcje: „Winni”

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.01

SKICKI-SKIUK Polski Jazz 360 Czeremcha

więcej »

POWIAT BIALSKI, 22.01

Obchody 156 rocznicy zwycięskiej bitwy o Kodeń

więcej »

ŁUKÓW, 22.01

Łukowskie obchody wybuchu Powstania Styczniowego

więcej »

RYKI, 22.01 17:00

Poznaj historię Aeroklubu Orląt w Dęblinie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.01 18:00

Poetycki karnawał z „Królówką”

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.01 11:00

Czas się śmiać… – Kabaret „Wióry Lecą” dla słuchaczy Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.01

Śladami bohaterów legendarnej książki „Długi marsz”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.01

Czwartek z siatkówką. Mecz z Siedlec w Polsacie Sport

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.01

IV Regionalny Konkurs Poloneza Studniówkowego

więcej »
25

ŁUKÓW, 25.01

Łuków i Wiśniew: IV Rajd Powstańczy im. ks. Brzóski

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.01

Śladami bohaterów legendarnej książki „Długi marsz”

więcej »

SOKOŁÓW, 25.01

I Ogólnopolski Festiwal Kolęd i Pastorałek „Głos małego serca” w Bielanach

więcej »

WŁODAWA, 25.01 17:00

Włodawa: Koncert „Zimowa noc”

więcej »

GARWOLIN, 25.01 17:30

Panama w Garwolinie. W łączności z ŚDM 2019

więcej »
26

MIŃSK MAZ., 26.01 11:00

I. Szaradziarskie Mistrzostwa Mińska Mazowieckiego

więcej »

POWIAT BIALSKI, 26.01 15:00

XXIV Międzynarodowy Festiwal Kolęd Wschodniosłowiańskich w Terespolu

więcej »
27

MIASTO SIEDLCE, 27.01

Krucjata Różańcowa za Ojczyznę

więcej »

WŁODAWA, 27.01

Katechezy zwiastowania we Włodawie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.01

„Dalida – pieśń miłości” – koncert Justyny Bacz

więcej »

RADZYŃ, 27.01 10:00

Gmina Radzyń: Strażacy zmierzą się na boisku

więcej »

POWIAT BIALSKI, 27.01 15:00

XXIV Międzynarodowy Festiwal Kolęd Wschodniosłowiańskich w Terespolu

więcej »
28

ŁUKÓW, 28.01

Łukowski Ośrodek Kultury zaprasza na ferie zimowe

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.01 10:00

Zimowa Akademia Talentów 2019

więcej »
29 30 31

Najnowsze Informacje

foto

WYGODNIE, STYLOWO, PRAKTYCZNIE
2019-01-17 14:47:00 Kategoria:

Firma Bamar to polski producent odzieży dziecięcej i niemowlęcej. Została założona w 1998 roku. Marka Nicol powstała w 2009 roku i jest już dobrze znana rodzicom i...

więcej »