Drohiczyn

Apetycznie na drohiczyńskim kiermaszu /WIDEO/

Region Sob. 12.04.2025 23:29:46
12
kwi 2025

Po raz czwarty w Drohiczynie odbył się Kiermasz Wielkanocny. W Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” można było dosłownie zagubić się w smakach, aromatach i wiosennych kolorach.

W kwietniowym słońcu, które dopisało na tydzień przed Świętami, na kiermaszu w Drohiczynie spotkali się wystawcy ze swoimi wyrobami oraz mieszkańcy i turyści – gotowi smakować i kupować. Oblegane były stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, gdzie królowały wielkanocne specjały: ciasta, wędliny, sery, a do tego obowiązkowo chrzan, zakwas i inne niezbędniki do przygotowania świątecznego śniadania. Obok – ciepłe dania serwowane przez lokalną restaurację i miody prosto z pasieki.

Nie zabrakło również kolorowych, pachnących mydełek, przecudnych pisanek, biżuterii, wyrobów tkackich i oczywiście palm wielkanocnych. Osoby bardziej cierpliwe mogły nie kupować palmy, lecz wykonać ją własnoręcznie pod czujnym okiem pań z ośrodka kultury.

Tradycyjnie, jak na każde wydarzenie w historycznej stolicy Podlasia, pojawili się również hodowcy koni ze swoimi pięknymi zwierzętami – była to doskonała okazja, by wybrać się na wiosenną przejażdżkę.

Podczas kiermaszu odbył się także konkurs kulinarny nawiązujący do wielkanocnego stołu. W tym roku oceniano potrawy w dwóch kategoriach: babka wielkanocna oraz wariacje na temat białej kiełbasy.

MGOK zaprosił również prelegentkę z Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Pani Emilia Jabłońska opowiedziała o wielkanocnych zwyczajach i obrzędach na Podlasiu. Prelekcję rozpoczęła od omówienia Niedzieli Palmowej, opisała tradycje związane z Triduum Paschalnym, a zakończyła na Wielkanocnym Poniedziałku. Nie zabrakło też ciekawostek – pani Emilia podzieliła się ze słuchaczami przepisami na tradycyjne świąteczne wypieki.

Kiermasz Wielkanocny odbył się w sobotę, 12 kwietnia, w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie. Wydarzenie, zorganizowane przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, łączyło część handlową, warsztatową i wykładową, będąc ciekawą formą spędzenia soboty. Odwiedzający mogli wzbogacić nie tylko swoje spiżarnie, ale również wiedzę o świątecznych tradycjach i umiejętności rękodzielnicze.





Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.