W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich. Trzeci festiwal w Liwie
cze 2024
W najbliższą niedzielę, 30 czerwca na Zamku w Liwie odbędzie się trzecia edycja kulinarnego festiwalu „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”. Tym razem zaprezentowane zostaną związki, jakie zachodzą pomiędzy tradycjami kulinarnymi Polski, Litwy i Włoch. Okazją do przyjrzenia się kuchni historycznej i współczesnej tych krajów jest m.in. 530. rocznica urodzin królowej Bony, przez wiele lat silnie związanej z liwskim zamkiem oraz 20. rocznica wejścia Polski i Litwy do Unii Europejskiej.
W tym dniu, na Zamku w Liwie spotkają się znawcy kuchni i jej miłośnicy, producenci, rękodzielnicy i artyści. Nie zabraknie ciekawych rozmów, degustacji, pokazów i warsztatów. Zaplanowano kiermasz rękodzieła i regionalnych produktów, również tych pochodzących z Litwy i Włoch. Na podzamczu rozbrzmiewać będzie tradycyjna muzyka litewska, zaprezentowane zostaną włoskie tańce dworskie. W tym roku festiwalowi towarzyszyć będzie także rywalizacja Kół Gospodyń Wiejskich, w ramach regionalnych eliminacji Bitwy Regionów. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Ambasada Litwy w Polsce. Kulinarna uczta na liwskim podzamczu rozpocznie się o 11.00 i potrwa do 18.00. Wstęp wolny.O idei festiwalu, zaproszonych gościach oraz zaplanowanych atrakcjach, warsztatach i degustacjach na antenie Radia Podlasie z Elizą Czapską, dyrektor Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie rozmawiała Agnieszka Osmólska-Ilczuk:
29 czerwca w magazynie „Kultura na Fali”, po godzinie 13.00 będzie można wysłuchać rozmowy z Łukaszem Modelskim, historykiem, dziennikarzem, autorem książek i audycji radiowych, kuratorem festiwalu „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich”. Łukasz Modelski zdradzi m.in. jakie potrawy powstaną w tym roku podczas wspólnego gotowania na Zamku w Liwie, przedstawi bliżej festiwalowych gości oraz tematykę spotkań, które przez cały dzień będą odbywały się na festiwalowej scenie.
Program festiwalu:
11.00-11.05 Otwarcie
11.05-11.15 – Kapela SANTAKA z Litwy
11.15-11.30 – Prezentacja na scenie wybranych wystawców
11.30-11.45 – Przedstawienie uczestników „Bitwy Regionów”, losowanie i rozpoczęcie konkursu KGW z powiatu węgrowskiego i sokołowskiego
11.45-11.50 – Wystąpienie Chargee d’Affaires Ambasady Litwy, Audrone Markevičiene
11.50-12.10 – Prof. Rimvidas Laužikas o tym, czym jest, a czym nie jest kuchnia litewska i o tym, czym się różni od polskiego wyobrażenia na jej temat.
12.10-12.15 – Łukasz Modelski o kołdunach litewskich
12.15-12.20 – Kultura picia. O litewskim kwasie chlebowym
12.20-12.35 – Prof. Rimvidas Laužikas o rocznicach i nie-rocznicach polsko-litewskich, badaniach nad wspólną i osobnymi kuchniami plus parę słów o sękaczach i zapowiedź pokazu boćwiny
12.35-12.40 – Mateusz Stefańczuk. O sękaczach i mrowiskach
12.40-12.45 – Daiva Liaudanskienė. Litewskie przysmaki. O potrawach litewskich.
12.45-12.50 – Ser jest Ser. O wędlinach litewskich i innych italianizujących towarach.
12.50-13.05 – Wydawnictwo „Dwie Siostry”. O zamkach, w których straszy.
13.15-14.00 – Strefa warsztatowa. Warsztaty dla dzieci prowadzone przez wydawnictwo „Dwie siostry”.
13.05-13.15 – Kapela SANTAKA z Litwy
13.15-13.25 – Rimvidas Laužikas. Wprowadzenie do pokazu boćwiny i start gotowania
Gotowanie boćwiny w strefie warsztatowej – chętna publiczność
zostaje na pokazie
13.25 – 13.40 – Adam Wyszatycki o włoskich tańcach dworskich i biesiadach.
13.40-13.55 – Teatr Tańca Historycznego SarabAnna Anna Korbolewska et consortes. Pokaz tańców włoskich.
14.00-14.10 – Degustacja ugotowanej boćwiny
14.30-15.00 – Strefa warsztatowa. Warsztaty dla dzieci z włoskiego tańca dworskiego.
14.10-14.25 – Paweł Bravo o tym, co jest, a co nie jest kuchnią włoską i o jej różnych, zaskakujących źródłach.
14.25-14.40 – Piccola Italia o włoskim produkcie.
14.40-15.10 – Degustacja win włoskich pod wiatą.
14.40-15.00 – Wydawnictwo „Dwie Siostry” i Łukasz Modelski o „Pysznych przypadkach”
15.15-16.00 – Strefa warsztatowa. Warsztaty dla dzieci prowadzone przez wydawnictwo „Dwie Siostry”
15.00-15.10 – Kapela SANTAKA z Litwy.
15.10-15.30 – Bogdan Gałązka o Janie Szyttlerze i kucharkach litewskich.
15.30-15.45 – Dwugłos o chłodniku – Rimvidas Laužikas i Bogdan Gałązka.
15.50-16.30 – Strefa warsztatowa. Pokaz przygotowywania chłodniku.
15.45-16.05 – Anna Akbike Sulimowicz o karaimach.
16.05-16.35 – Pokaz tańców karaimskich – zespół DOSTŁAR.
16.45 – Strefa warsztatowa. Degustacja chłodniku.
16.45-17.00 – Paweł Bravo – rozmowa na temat włoskiego produktu.
17.00-17.10 – Beata Pawełek o produktach sycylijskich.
17.10-17.30 – Ogłoszenie wyników „Bitwy Regionów”. Wręczenie nagród
17.30-17.45 – Kapela SANTAKA z Litwy.
17.50-18.00 – Zamknięcie festiwalu.
Dodatkowe atrakcje całodniowe:
- warsztaty robienia podpłomyków dla dzieci
- historyczne gry i zabawy
- warsztaty plastyczne
- muzyka litewska na żywo
Agnieszka Osmólska - Ilczuk
0 komentarze