Drugie spotkanie producentów z bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego


paź 2025
Spotkanie producentów z bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, to święto pasji i dobrego smaku. Podlaskie produkty lokalne bronią się same – słyną z wysokiej jakości surowców i unikalnych receptur. – Dziękujemy wam za waszą pracę, pasję, twórczość, za kultywowanie tradycji. Wasze produkty są magnesem przyciągającym turystów do naszego regionu – zwrócił się do producentów marszałek województwa podlaskiego Łukasz Prokorym. W spotkaniu wzięli także udział wicemarszałek Marek Malinowski i członek zarządu Bogdan Dyjuk.
To już drugie spotkanie producentów w tym roku. Pierwsze odbyło się wiosną w Operze i Filharmonii Podlaskiej i pokazało, jak ważna jest integracja tego środowiska – to przede wszystkim szansa na nawiązanie współpracy i wymianę doświadczeń. Tym razem uroczystość odbyła się w sali widowiskowo-kinowej Bielskiego Ośrodka Kultury. Wzięli w niej udział producenci żywności z bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Przypomnijmy, że od ponad roku biuro PCPL jest odrębną jednostką UMWP i każdego dnia na różne sposoby wspiera producentów – w promocji, organizując szkolenia czy pomagając w zdobywaniu certyfikatów.– Jesteście jednymi z najlepszych ambasadorów Województwa Podlaskiego – powiedział Bogdan Dyjuk. – Łączycie tradycję z nowoczesnością, to dzięki waszym produktom Podlaskie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych regionów w kraju.
Zadeklarował także wsparcie zarządu województwa w kolejnych latach. Dobry produkt lokalny działa bowiem jak magnes, przyciągając turystów. W bazie PCPL znajduje się ponad 200 producentów z całego województwa podlaskiego – wytwarzają miody, napoje, wędliny, sery i wiele innych produktów spożywczych. Powstają one z doskonałej jakości surowców, często według tradycyjnych receptur. Podczas czwartkowej uroczystości w Bielsku kolejni producenci otrzymali zaświadczenia PCPL, dołączając w ten sposób do stale powiększającej się bazy.
Chciałbym serdecznie pogratulować wpisu na tę listę. Można powiedzieć, że Podlaskie smaczną, oryginalną kuchnią stoi – podkreślił wicemarszałek Marek Malinowski.
W ramach spotkania odbył się także panel dyskusyjny. Jego uczestnicy byli zgodni co do tego, że jakość produktów lokalnych w Podlaskiem broni się sama i ktoś, kto je poznał, nie będzie zawiedziony. Do odbiorców trzeba jednak dotrzeć. Dlatego tak ważna jest szeroka promocja, szczególnie w mediach społecznościowych.
W II Spotkaniu Producentów wzięli udział m.in. wiceprzewodniczący sejmiku Łukasz Nazarko, przewodniczący sejmikowej komisji Rolnictwa, Obszarów Wiejskich i Ochrony Środowiska Jerzy Leszczyński, radni: Stanisław Derehajło i Mikołaj Janowski, sekretarz województwa Monika Kondratowicz i dyrektor biura PCPL Magdalena Tymińska.
Lista producentów z powiatu siemiatyckiego, którzy odebrali zaświadczenia o wpisie do bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego:
Korol Mikołaj Winnica Korol, Mielnik
PPH Solana Ewa Boguszewska, gm. Siemiatycze
Hydrolato Sp. z o.o., gm. Nurzec Stacja
Restauracja - noclegi „U Ireny” w Drohiczynie
Romuald Piotrowski, gm. Grodzisk
Junakor Sp. z o.o., Milejczyce
Dażynka. WAW sp. z o.o., gm. Drohiczyn
Lista wszystkich producentów, którzy odebrali zaświadczenia TUTAJ /media/produkt-lokalny.pdf
Zobacz Galerię
Źródło: www.podlaskie.eu;
Foto: Paweł Krukowski / UMWP
Oprac.: Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
0 komentarze