Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. Kwadrans o wsi i rolnictwie z 12 września /AUDIO/


wrz 2025
Promocja polskiej żywności i jej producentów oraz spotkanie i święto Kół Gospodyń Wiejskich odbyły się 6 i 7 września na Stadionie Narodowym w Warszawie podczas trzeciego Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. W jego ramach zorganizowano ogólnopolski finał Bitwy Regionów – konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem wydarzeń był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Na Festiwalu #KupujŚwiadomie było 127 stoisk z regionalnymi produktami. Odbyły się degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty rękodzielnicze oraz 26 paneli dyskusyjnych i spotkań autorskich – podkreślił Henryk Smolarz, dyrektor generalny KOWR. W części oficjalnej udział wzięli przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, m.in. z Chin, Kataru, Mołdawii, Uzbekistanu, Cypru, Kolumbii, Libii oraz Arabii Saudyjskiej.Na Stadionie Narodowym prezentowali się producenci z całego kraju. Między innymi kiszone szprotki i inne przetwory rybne prezentował Piotr Lisakowski z Gryfona w Jastarni, a miody – Wojciech Brzyszcz z Cedrów Wielkich w woj. pomorskim. Obecni byli także producenci z naszego regionu: rodzina Chyzów ze Sławatycz produkująca lody, Monika Styczek-Kuryluk z Holeszowa k. Hanny, współwłaścicielka gospodarstwa ekologicznego, państwo Gregorczykowie z Jarnic k. Węgrowa ze swoimi serami oraz Piotr Stefaniuk z Sokarni Podlaskiej w Komarnie k. Konstantynowa.






Bitwa Regionów
W tegorocznej Bitwie Regionów wzięły udział 1843 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia działające na wsi. W I etapie odbyło się 116 podsumowań regionalnych. Zwycięzcy z każdego województwa przeszli do II etapu, w którym wyłoniono 16 najlepszych zespołów – po jednym z każdego województwa. Finaliści mieli za zadanie opowiedzieć o swojej potrawie, a niektórzy, tak jak zdobywcy pierwszego miejsca, KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy” spod Przasnysza w woj. mazowieckim, przygotowali ją na oczach komisji. Były to raki po polsku – derte koty. Drugie miejsce jury przyznało KGW w Węglinie k. Kraśnika w woj. lubelskim za kaczkę nadziewaną w zalewie miodowej, a trzecie miejsce zajęło KGW „Otwarty Krąg” z Wygnanowa w woj. wielkopolskim za żur opoczyński. Wśród sześciu wyróżnionych znalazło się KGW z Toczyłowa k. Grajewa w woj. podlaskim. Wyróżniona potrawa, nadziewany kurczak z podlaskiej zagrody, jest przygotowywana w domu pani Marii Bałdygi.
Potrawy finalistów oceniało jury w składzie: Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem, Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan kadry narodowej kucharzy oraz Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania.
Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie był wielkim świętem produktów regionalnych, okazją do poznania tradycji kulinarnych i smaków różnych stron Polski.


0 komentarze