Koło Gospodyń Wiejskich z Krynki zwycięzcą II Bitwy Smaków Gminy Łuków
wrz 2024
Jednym z najsmaczniejszych miejsc w naszym regionie były w niedzielę, 15 września niewątpliwie Kownatki w gminie Łuków. To tam, w Centrum Etnograficzno – Wypoczynkowym, odbyła się bowiem II Bitwa Smaków. Królowały na niej warzywa dyniowate.
Rok temu w Kownatkach w gminie Łuków otwarto Centrum Etnograficzno – Wypoczynkowe. Pierwszym, inauguracyjnym wydarzeniem była Bitwa Smaków, której tematem przewodnim był ziemniak. Impreza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, więc w tym roku postanowiono ją powtórzyć. Aby nie było zbyt podobnie, zdecydowano, że teraz na Bitwie Smaków królować będą warzywa dyniowate.Do udziału w kulinarnych zmaganiach zgłosiły się: sołectwa Aleksandrów, Suchocin, Dminin i Jeziory oraz koła gospodyń wiejskich z Wólki Świątkowej Malcanowa, Krynki, Dminina, Gołaszyna i Kownatek. Panie na konkurs przygotowały dania, których podstawę stanowiły warzywa dyniowate. Były więc placuszki z dyni i z cukinii, dyniowy zawrót głowy, czyli placki dyniowe z sosem dyniowym z kurczakiem i surówka z cukinii, pasztet z dyni, kopytka na bazie dyni i chleb dyniowy z tatarem z cukinii i warzyw, zupa z dyni z grzankami, rolada i ciasto z dyni, zupa z pieczonej cukinii, naleśniki z dżemem dyniowym, rolada z dyni i serka śmietankowego, „gołaszyńskie dynióweczki” oraz pierogi z farszem z cukinii przełamane smakiem słodkiego musu z dyni z dodatkiem pomarańczy.
Każda potrwa była oceniana przez trzyosobowe jury, w którym zasiadali zwycięzca Masterchefa, Mariusz Szwed, właściciel jednej z łukowskich restauracji Kamil Walczak oraz dyrektor Gminnego Ośródka Kultury Kamil Zaliwski.
Decyzją jury II Bitwę Smaków Gminy Łuków wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Krynki, które przygotowało zupę z dyni z grzankami oraz roladę i ciasto z dyni. Na drugim miejscu znalazło się sołectwo Suchocin docenione za placki dyniowe z sosem dyniowym z kurczakiem i surówkę z cukinii, a na trzecim sołectwo Dminin. Jury doceniło smak ich zupy z pieczonej cukinii. Decyzją jury przyznano również wyróżnienie, które trafiło do sołectwa Aleksandrów.
Wszystkich potraw, które przygotowały panie można było spróbować. I były naprawdę pyszne.
Podczas II Bitwy Smaków Gminy Łuków wszyscy też mogli poczęstować się gulaszem z warzyw dyniowatych, który ugotował gość specjalny wydarzenia, kucharz Mariusz Szwed.
Kulinarne spotkanie w Kownatkach zakończyła taneczna zabawa z muzyką na żywo w wykonaniu Kapeli Szwajcar Band. Nie przeszkodziła nawet pogoda.
Warto też wspomnieć, że goście Bitwy Smaków mogli również wesprzeć Mateusza Drosia. Na jego rzecz kwestował znany w regionie wolontariusz Piotr Wróbel. I jak nam powiedział, udało mu się zebrać ponad tysiąc złotych.
1 komentarze
Sołectwo Aleksandrów też brało udział. Proszę o sprostowanie artykułu