Parczew

Przygoda kulinarna z tradycją w tle

Region Pon. 11.08.2025 09:30:20
11
sie 2025

Koło Gospodyń Wiejskich z Tyśmienicy po raz drugi z rzędu reprezentować będzie województwo lubelskie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi. W tym roku temat przewodni konkursu brzmi „Z mięsem wieprzowym przez pokolenia”.

Do konkursu zakwalifikowało się 16 kół, po jednym z każdego województwa. Panie z Tyśmienicy przekonały jury nie tylko przepisem, który odwoływał się do babcinych receptur na mięso wieprzowe, ale także pięknie zaprezentowały walory turystyczne i kulturowe swojej małej ojczyzny, ukazując jej uroki głęboko zakorzenione w ludowości i tradycji. Celem projektu kulinarnego jest połączenie dawnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tych dań realizowanymi przez Szefów Kuchni młodego pokolenia. Wszystkie KGW mają za zadanie, pod okiem kamer, wykonać dania z mięsa wieprzowego, natomiast Szef Kuchni przygotowuje to samo danie w nowoczesnej odsłonie.

W sobotę, 9 sierpnia, w malowniczej scenerii Dworku w Makoszce, członkinie KGW uczestniczyły w nagraniu filmu. Na planie towarzyszyła im Agnieszka Mularczyk, na co dzień zajmująca się szeroko rozumianą gastronomią. Nagranie zamieszczone zostanie na kanale Stowarzyszenie Innowatorów Wsi w serwisie YouTube. Na filmy głosują widzowie i to oni decydują, które Koło Gospodyń Wiejskich zdobędzie główną nagrodę pieniężną w wysokości 6 000 złotych. Efektem tej współpracy będzie również książka kucharska zawierająca przepisy wszystkich dań przygotowanych w ramach konkursu.


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Elżbieta Zielińska-Gomółka

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.