Sokołów Podlaski

Turniej Smaków: Jesień na szlaku WGL w Sokołowie Podlaskim

Region Pon. 28.10.2024 08:03:21
28
paź 2024

W niedzielę, 27 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbył się kolejny Turniej Smaków: „Jesień na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego”.

Podczas Turnieju królowały potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.

Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny, którego tematem było “Jesienne trio”. Zakres tematyczny konkursu obejmował potrawy regionalne charakterystyczne dla terenów, przez które przebiega szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego (wschodnie Mazowsze oraz Podlasie) przygotowane z sezonowych, charakterystycznych dla powyższych regionów produktów, których podstawowe (obowiązkowe) trzy składniki to: burak, fasola, kapusta.

Rozstrzygnięcia konkursu dokonała komisja konkursowa w składzie:
- Katarzyna Ratyńska – kucharz Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”,
- Katarzyna Matynkowska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
- Agnieszka Adamczuk–Wróblewska – nauczyciel w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
- Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Po degustacji i ocenie 14 potraw konkursowych, komisja postanowiła przyznać nagrody następującym podmiotom:
1 miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie dania ”Jesienne frykasy”,
2 miejsce dla Moniki Sikorskiej za przygotowanie sałatki z buraka i czerwonej fasoli,
3 miejsce dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie gołąbków z mięsem w sosie kurkowym.

Przyznano również wyróżnienia dla:
- Koła Gospodyń Wiejskich w Chądzyniu za przygotowanie potrawy “Smakołyk Gospodarza”
- Koła Gospodyń Wiejskich w Stelągach za przygotowanie zupy krem z pieczonego buraka z pierekaczewnikiem
- Sylwii Cieślak za przygotowanie siekanego kotleta drobiowego z kapustą i fasolą
- Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach za przygotowanie zupy krem z pieczonych buraków.

Pozostali uczestnicy otrzymali 7 nagród rzeczowych:
- Monika Mazurek (obrusy)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Białobrzegach (patera)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dybowie (patera)
- Marzena Świnarska (mała patera)
- Bożena Korolczuk (mała patera)
- Monika Remiszewska Osipiak (taca)
- Cecylia Kur (taca)

Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne podczas których była robiona zupa grochowo - dyniowa z bułką ziemniaczaną z grzybami, które poprowadziły Panie z Restauracji Podlaskiej “Chabry&Maki”.

Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego Mazowsze serce Polski.

Katolickie Radio Podlasie oraz portal Podlasie24.pl objęły wydarzenie patronatem medialnym.


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Paweł Kryszczuk

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.