Jestem łasuchem, więc pomyślałam sobie, że podzielę się z Wami tym, co sama kocham najbardziej na świecie. Przesyłam przepis na moje ukochane, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu gofry - ozdobę każdego karnawałowego przyjęcia! :)
Gofry czekoladowe z kremem cytrynowym
i domową frużeliną oraz - by się rymowało - z cytryną :)
Ciasto na gofry:
3 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki miodu
80 g roztopionego masła
160 g mąki
30 g kakao
250-270 ml mleka 1,5%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione masło.
Na koniec mieszamy mąkę z kakao, cynamonem i proszkiem.
Powoli dodajemy mieszankę do żółtek, miksując.
Potem dodajemy mleko i na końcu - ubite białka.
Pieczemy w gofrownicy przez 5-7 minut (to zależy od sprzętu).
Krem cytrynowy:
500 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
sok wyciśnięty z 2 cytryn
otarta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz skórką i mieszamy. Masę serkową łączymy z ubitą śmietanką.
Nakładamy na gofry za pomocą szprycki z końcówką z otworem w kształcie gwiazdki - żeby wyszedł kształt rozetek. Zdobimy domową frużeliną (u mnie wiśniowa) i plasterkami cytryny, które idealnie kontrastują ze słodyczą żelu owocowego.
A później... nie kwasząc się, konsumujemy!
Smacznego!


____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
