Składniki
2 tabliczki białej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
Duże opakowanie (320- 350 ml) śmietanki słodkiej 30%
1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
200 - 250 g herbatników
3 szklanki płatków typu "Kangus" (preparowana pszenica w miodzie)
Przygotowanie
Białe czekolady należy roztopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuszczamy również mleczną czekoladę i pozostawiamy do wystudzenia.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno (można dodać śmietan - fix), następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ostudzoną białą czekoladę. Do masy dodajemy 3 szklanki płatków i wszystko mieszamy przy użyciu łyżki. Białą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równomiernie i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Pozostałą śmietanę (około 120 - 150 ml) ubijamy na sztywno , dodajemy do niej mleczną czekoladę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Brązową masę wykładamy na herbatniki i rozsmarowujemy równomiernie. Wierz ciasta możemy ozdobić płatkami.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!