R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy idealne na Wielkanoc
2017-04-05 14:27:03 Artykuł czytany 1877 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”


Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.

Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!

Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!


Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.
Smacznego!


Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!



Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W tym czasie, gdy kurczak się gotuje gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po półtora łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko tez można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:


5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.



MSz

wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.

Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2017w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.04

Siedlce znowu na fali czyli Ponton Racing 2017

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.04

Świąteczne Roz(gry)wki z Jajem

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.04

Zagrają szczypiorniści AZS AWF

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.04

Wielkanocna Zbiórka Żywności

więcej »

ŁUKÓW, 01.04

„Sowia Noc” w Gołąbkach i w Szaniawach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.04

Koncert Trzech Tenorów już 1 kwietnia na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 01.04

Dzień skupienia i wyznaczenie nadzwyczajnych szafarzy Komunii Świętej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.04

Siedlce: Rolkowisko czynne od soboty!

więcej »

Blok promocyjny, 01.04

Siedlce: Żłobek JAŚ I MAŁGOSIA zaprasza na Dzień Otwarty

więcej »

RADZYŃ, 01.04 10:00

VIII Szachowy Memoriał Eugeniusza Paśnikowskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.04 10:00

Wielkanocne spotkanie z rzemiosłem artystycznym

więcej »

KRAJ, 01.04 19:30

Uroczysta Gala rozdania nagród FENIKS 2017 i MAŁY FENIKS 2017 /RELACJA LIVE/

więcej »
2

KRAJ, 02.04

Jarmark Wielkanocny Ziemi Nurskiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.04

Premierowy pokaz filmu „Szare Anioły” w Białej Podlaskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 02.04

IV Powiatowy Przegląd Tradycji Wielkanocnych

więcej »

BIELSK PODL., 02.04

Tri Bielsk – bieg na 10 km

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.04

Siatkarki z Białej Podlaskiej powalczą o awans do II ligi

więcej »

ŁUKÓW, 02.04

Łuków: Żywy Pomnik Św. Jana Pawła II

więcej »

GARWOLIN, 02.04

Garwolin: rocznica obrony Krzyża w Miętnem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.04

Wielkanocna Zbiórka Żywności

więcej »

MIĘDZYRZEC, 02.04

Międzyrzecki Jarmark Wielkanocny

więcej »

DROHICZYN, 02.04

„Pasja” w Drohiczynie

więcej »

GARWOLIN, 02.04

Żelechów: Przegląd Pieśni Pokutnych i Pasyjnych

więcej »

BIELSK PODL., 02.04

Kiermasz Wielkanocny w Bielsku Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.04 10:00

Wielkanocne spotkanie z rzemiosłem artystycznym

więcej »

RADZYŃ, 02.04 15:00

Międzynarodowy Dzień Teatru po ulańsku

więcej »

MIŃSK MAZ., 02.04 16:00

Wiosenny Koncert w Mrozach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.04 17:00

„Ojcze Święty - Janie Pawle II błogosław nam”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 02.04 18:00

Wielkopostne Czuwanie w Sławatyczach

więcej »

MIŃSK MAZ., 02.04 18:00

Koncert muzyki pasyjnej w Mińsku Mazowieckim

więcej »
3

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.04

Zaproszenie na Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.04

Siedlce: weź udział w dyktandzie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.04 10:00

VII Dyktando Siedleckie

więcej »
4

MIASTO SIEDLCE, 04.04

Rusza Siedlecka Liga Biegowa!

więcej »

ŁUKÓW, 04.04

„Niebieski Bieg” w Łukowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 04.04

Helpers' Generation – AWF Biała Podlaska

więcej »
5

MIASTO SIEDLCE, 05.04

Dzień Drugi. Wielka Sobota - już 5 kwietnia na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »

LUBARTÓW, 05.04

76. rocznica śmierci Generała Franciszka Kleeberga

więcej »
6

GARWOLIN, 06.04

Powalczą o tytuł „mistrza ortografii”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04

Rowerowa wyprawa po Iranie - spotkanie z Anitą Demianowicz

więcej »

GARWOLIN, 06.04

Garwolin: zmierz się w turnieju scrabble

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.04 15:00

Janów Podlaski: IV GMINNY PRZEGLĄD TRADYCJI WIELKANOCNYCH

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04 18:00

„Haftem malowane”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04 19:00

Wieczór Poetycki Mariusza Maciejewicza

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04 19:00

Pokaz filmu o św. Maksymilianie

więcej »
7

RADZYŃ, 07.04

Katyńska Droga Krzyżowa w Radzyniu Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Małgorzata Strękowska – Zaremba w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Siedlcach

więcej »

RADZYŃ, 07.04

„Dzień drugi” w Radzyniu Podlaskim

więcej »

ŁUKÓW, 07.04

Nie warto żyć normalnie – warto żyć ekstremalnie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Rowerowa wyprawa po Iranie - spotkanie z Anitą Demianowicz

więcej »

DROHICZYN, 07.04

Puszczańska Nocna Droga Krzyżowa

więcej »

WĘGRÓW, 07.04

Węgrów: Kiermasz Wielkanocny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

„Być jak Elizabeth Taylor” - najlepszy spektakl sezonu w kwietniu w Siedlcach!

więcej »

BIELSK PODL., 07.04

Misterium Męki Pańskiej w Wyszkach

więcej »

WŁODAWA, 07.04

EDK w parafii Lubień

więcej »

ŁUKÓW, 07.04 14:00 - 09.04 13:00

Łuków: rusza Dwójeczka Cup

więcej »

MIŃSK MAZ., 07.04 18:30

Wystawa „Fotografia Dzikiej Przyrody 2016” w Muzeum Ziemi Mińskiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04 21:00

Siedlce: Ekstremalna Droga Krzyżowa

więcej »

GARWOLIN, 07.04 21:00

Droga przełomu. Czas na spotkanie Boga!

więcej »
8

MIASTO SIEDLCE, 08.04

W sobotę KPS może sięgnąć po brązowy medal

więcej »

MIŃSK MAZ., 08.04

WIOSENNY TURNIEJ PIŁKI SIATKOWEJ O PUCHAR BURMISTRZA MROZÓW

więcej »

ŁUKÓW, 08.04

Tradycje Wielkanocne na Sienkiewiczowskiej Ziemi

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.04

Siedlczanka powalczy o zwycięstwo w Poznaniu

więcej »

SIEMIATYCZE, 08.04

Misterium Męki Pańskiej w Perlejewie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.04

Program 32. Światowych Dni Młodzieży w Siedlcach

więcej »

ŁOSICE, 08.04 10:00

Zbliża się III Łosicki Jarmark Wielkanocny

więcej »

ŁUKÓW, 08.04 10:00

Łuków: zaproszenie na turniej tenisa stołowego

więcej »

SOKOŁÓW, 08.04 14:00

Wystawa fotograficzna „Podlaskie bezdroża”

więcej »

SOKOŁÓW, 08.04 14:00

Podlaskie bezdroża - wystawa fotografii Heleny Anny Romańskiej

więcej »

MIŃSK MAZ., 08.04 18:00

Koncert zespołu POEMA w Mińsku Mazowieckim

więcej »

KRAJ, 08.04 20:00

Kolejny rok z Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

więcej »
9

MIŃSK MAZ., 09.04

Koncert pieśni pasyjnych w Mrozach

więcej »

WĘGRÓW, 09.04

Obchody 7. rocznicy tragedii smoleńskiej

więcej »

MIŃSK MAZ., 09.04

Kiermasz Wielkanocny w Cegłowie

więcej »

ŁUKÓW, 09.04

Muzeum Henryka Sienkiewicza zaprasza na promocję książki

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 09.04

W Białej Podlaskiej uczczą pamięć ofiar katastrofy pod Smoleńskiem

więcej »

BIELSK PODL., 09.04

Misterium Męki Pańskiej w Bielsku Podlaskim

więcej »

MIŃSK MAZ., 09.04

Targ wielkanocny w Mińsku Mazowieckim

więcej »

GARWOLIN, 09.04

Biegiem do wiosny! Grand Prix Ziemi Garwolińskiej

więcej »

WŁODAWA, 09.04

Droga Krzyżowa i Misterium Męki Pańskiej w Hańsku

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.04 10:00

Kiermasz Wielkanocny w Terespolu

więcej »

ŁOSICE, 09.04 10:00

Zbliża się III Łosicki Jarmark Wielkanocny

więcej »

ŁUKÓW, 09.04 10:00

Wielkanocny Jarmark w Łukowie

więcej »

SOKOŁÓW, 09.04 10:00

XVI Jarmark Wielkanocny w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.04 12:00

Koncert z cyklu „Smykofonia na Mazowszu”

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 09.04 13:00

Jarmark Wielkanocny w Wiśniewie

więcej »

MIŃSK MAZ., 09.04 13:30

Maraton filmowy w Klubie CSŻW w Mińsku Mazowieckim

więcej »

SOKOŁÓW, 09.04 15:00

Smykofonia w Sokołowie Podlaskim

więcej »

GARWOLIN, 09.04 17:00

Miętne: „Hymn Życia i Miłości”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.04 18:00

„Pasja” w kodeńskim sanktuarium

więcej »

ŁUKÓW, 09.04 18:00

Pokutna Droga Krzyżowa ulicami Łukowa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.04 19:00

Droga Krzyżowa ulicami Siedlec

więcej »
10

ŁUKÓW, 10.04 12:00

„Wyklęci – Niepokonani Ziemi Łukowskiej”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.04 16:00

Wystawa Krzyży

więcej »

ŁOSICE, 10.04 18:00

„Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej” w Łosicach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.04 18:45

Od dziś katechezy paschalne w siedleckiej katedrze

więcej »
11

MIASTO SIEDLCE, 11.04

Test Coopera dla wszystkich

więcej »
12 13 14

MIASTO SIEDLCE, 14.04

Zagrają rugbiści

więcej »
15

SIEMIATYCZE, 15.04

Polne Maki z Dołubowa w TVP2

więcej »
16
17 18

DROHICZYN, 18.04

VII Diecezjalny Turniej Szachowy Nadziei Wielkanocnej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 18.04 14:00

Prawo łowieckie i ASF – zaproszenie na spotkanie

więcej »
19

RADZYŃ, 19.04

Warsztaty fotograficzne w Radzyńskim Ośrodku Kultury

więcej »

MIŃSK MAZ., 19.04 19:00

Mińska Liga Biegowa

więcej »
20

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.04 18:00

Znany fotograf i reportażysta Filip Springer odwiedzi Białą Podlaską

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.04 18:00

Wieczór w fantasy w bibliotece

więcej »
21

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 21.04

Spotkanie Koordynatorów Dzieł Miłosierdzia

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 21.04

Biała Podlaska: spektakl o siostrze Faustynie

więcej »

MIŃSK MAZ., 21.04

Zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego w Mińsku Mazowieckim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.04

3. urodziny Galerii Siedlce - noc wyprzedaży i moc atrakcji

więcej »

RADZYŃ, 21.04

Handel ludźmi – mit czy rzeczywistość. Konferencja w Radzyniu Podlaskim

więcej »

ŁUKÓW, 21.04 18:00

Wystawa Romana Korlagi w gminie Łuków

więcej »
22

MIASTO SIEDLCE, 22.04

Siedlce: Dzień Otwarty w KLO

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04

Zawody gimnastyczne w SP 7

więcej »

POWIAT BIALSKI, 22.04

Zaproszenie na czuwanie ojców

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04

Zagrają dla Pawła Matłacza

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 22.04

Plejada gwiazd na jubileuszowym Biała Blues Festival!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04

Inauguracja Sezonu Motocyklowego 2017 w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 22.04

Łuków: „Rozwiń skrzydła – Przyjaciele dla Alicji”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04

3. urodziny Galerii Siedlce - noc wyprzedaży i moc atrakcji

więcej »

ŁOSICE, 22.04

XIV Turniej Tańca Nowoczesnego w Łosicach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04

Mecz charytatywny, pokaz piłkarskich umiejętności i inne atrakcje

więcej »

MIŃSK MAZ., 22.04 10:00

Bieg Pamięci Poległych Żołnierzy Żandarmerii Wojskowej w Mińsku Mazowieckim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04 10:00

Sesja Plenarna II Synodu Diecezji Siedleckiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04 14:00

Dzień Skupienia w parafii św. Maksymiliana Kolbego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04 16:00

Siedlce: Koncert Wielkanocny w ZSM

więcej »

ŁUKÓW, 22.04 17:00

Trio Poetyckie w Łukowskim Ośrodku Kultury

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.04 17:30

Ku pamięci Ryszarda Kuklińskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 22.04 18:00

Biała Blues Festiwal 2017

więcej »

ŁUKÓW, 22.04 19:00

„Dyskoteka dla Dawnej Młodzieży” po raz czwarty

więcej »
23

ŁUKÓW, 23.04

Wędkarskie zawody w Łukowie

więcej »

SIEMIATYCZE, 23.04

Jarmark św. Wojciecha w Ciechanowcu

więcej »

RADZYŃ, 23.04

Otwarty Turniej Tańca Towarzyskiego w Kąkolewnicy

więcej »

WĘGRÓW, 23.04

Odpust w Jartyporach

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 23.04

Plejada gwiazd na jubileuszowym Biała Blues Festival!

więcej »

POWIAT BIALSKI, 23.04

Terespol: szachiści zagrają dla Kamili

więcej »

RADZYŃ, 23.04

Zatańczą w Kąkolewnicy

więcej »

ŁUKÓW, 23.04

Łuków: zagrają dla Pawła Matłacza

więcej »

MIĘDZYRZEC, 23.04

Sianie owsa w Zaściankach

więcej »

MIĘDZYRZEC, 23.04 10:00

Miejsko – Gminne Zawody Ochotniczych Straży Pożarnych

więcej »

ŁUKÓW, 23.04 14:00

Wyścigi Wózków w Łukowie

więcej »

MIŃSK MAZ., 23.04 16:00

Jubileuszowy koncert w Mińsku Mazowieckim

więcej »

SOKOŁÓW, 23.04 17:00

Jubileusz ZPiT „Sokołowianie”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.04 17:00

Gwiazdy muzyki - koncert Grupy Muzycznej LIMBOS

więcej »

ŁUKÓW, 23.04 17:00

„Łukowiacy swojemu Miastu”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 23.04 18:00

Biała Blues Festiwal 2017

więcej »

RADZYŃ, 23.04 18:00

Koncert patriotyczny Zespołu Wokalnego „Wrzos”

więcej »

ŁUKÓW, 23.04 19:45

Jubileuszowy Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.04

Dojrzałość okresem jest złotym

więcej »

ŁOSICE, 24.04

Poznaj szkołę i zdobądź pracę

więcej »
25

MIASTO SIEDLCE, 25.04

Rusza Siedlecka Liga Biegowa!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.04

Święto Książki z czekoladą

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.04 10:00

ZPiT Chodowiacy - Przywoływki na Kujawach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 25.04 15:30

Spotkanie z Mariolą Pryzwan

więcej »
26

POWIAT BIALSKI, 26.04 10:00

„W świecie niepełności”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 26.04 10:00

„W świecie niepełności” – przegląd teatralny w Kodniu

więcej »

RADZYŃ, 26.04 17:00

Spotkanie autorskie z Anną Janko

więcej »

SOKOŁÓW, 26.04 18:00

Koncert piosenek Starszych Panów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 26.04 18:00

„Przestrzeń zamiejska” - malarstwo Michała Godlewskiego

więcej »
27

SIEMIATYCZE, 27.04

Drugi Siemiatycki Marsz Biało-Czerwony

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.04 17:00

Bractwo Świętego Judy Tadeusza zaprasza na spotkanie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.04 18:00

Wystawa fotografii Mariusza Foreckiego

więcej »

MIŃSK MAZ., 27.04 19:00

Kraków Piotra S. – otwarcie galerii na schodach

więcej »
28

MIASTO SIEDLCE, 28.04

Spotkanie Przedsiębiorców z Władysławem Grochowskim

więcej »

ŁUKÓW, 28.04 12:00

Mistrzostwa Polski Juniorek i Juniorów w Podnoszeniu Ciężarów w Łukowie

więcej »

ŁUKÓW, 28.04 13:00

Łuków: pomnik harcerzy z Szarych Szeregów stanie w nowym miejscu

więcej »
29

MIASTO SIEDLCE, 29.04

Siedlce: WIOSNA NA POLU I W OGRODZIE tym razem w centrum miasta

więcej »

MIŃSK MAZ., 29.04 16:00

Międzynarodowy Dzień Tańca w GCK Mrozy

więcej »
30

ŁOSICE, 30.04

Łosicka Majówka z Gwiazdami Disco Polo

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.04 13:00

Msza Święta za Ojczyznę i VI Pokutny Marsz Różańcowy

więcej »

MIŃSK MAZ., 30.04 14:00

Mecz rugby w Mińsku Mazowieckim

więcej »

Najnowsze Informacje