R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy idealne na Wielkanoc
2017-04-05 14:27:03 Artykuł czytany 2363 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”


Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.

Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!

Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!


Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.
Smacznego!


Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!



Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W tym czasie, gdy kurczak się gotuje gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po półtora łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko tez można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:


5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.



MSz

wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.

Co, gdzie, kiedy

w lewoMaj 2017w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

ŁOSICE, 01.05 14:30

Łosicki bieg po flagę

więcej »

MIŃSK MAZ., 01.05 17:00

Koncert „Wspomnień czar” w Mińsku Mazowieckim

więcej »
2

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.05

Biała Podlaska: Odsłonięcie pomnika Lecha i Marii Kaczyńskich

więcej »

GARWOLIN, 02.05

Bądźmy biało-czerwoni! Dzień Flagi z CSiK

więcej »

SOKOŁÓW, 02.05 10:30

IV Bieg Flagi w Kosowie Lackim

więcej »

POWIAT BIALSKI, 02.05 13:30

Majówka w gminie Terespol

więcej »

RADZYŃ, 02.05 19:00

Radzyńskie Rockowisko 2017. Wiemy, kto wystąpi

więcej »

GARWOLIN, 02.05 21:00

Czuwanie dla maturzystów w Żelechowie

więcej »
3

ŁUKÓW, 03.05

Zaproszenie na obchody święta Konstytucji 3 Maja

więcej »

KRAJ, 03.05

Uroczystość NMP Królowej Polski na Jasnej Górze (zapowiedź)

więcej »

RADZYŃ, 03.05

3 Maja w Radzyniu Podlaskim

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.05

Święto Konstytucji 3 Maja w Terespolu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.05

3 maja w Janowie Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.05

Siedlce: biegi uliczne w rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.05 10:00

Program uroczystości 3 Maja w Siedlcach

więcej »

GARWOLIN, 03.05 10:00

3 maja w Borowiu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.05 11:30

Biało-czerwona Majówka w Białej Podlaskiej

więcej »

MIĘDZYRZEC, 03.05 12:30

3 maja w Międzyrzecu Podlaskim

więcej »

GARWOLIN, 03.05 14:00

Łaskarzew: majowe świętowanie

więcej »
4

MIĘDZYRZEC, 04.05 10:00

Festyn z okazji Dnia Flagi w Międzyrzecu Podlaskim

więcej »
5

MIASTO SIEDLCE, 05.05

X Siedlecki Jarmark św. Stanisława

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.05

Siedlce: Jarmark Św. Stanisława - będą utrudnienia w ruchu

więcej »
6

MIASTO SIEDLCE, 06.05

Siedlce: sobota z polskimi grami

więcej »

KRAJ, 06.05

Pielgrzymka osób bezdomnych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 06.05

Wyścigi równoległe na lotnisku. Motoryzacyjne show w Białej Podlaskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.05

Pierwsza sobota w duchu wynagrodzenia

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.05

Siedlce: Jarmark Św. Stanisława - będą utrudnienia w ruchu

więcej »

RADZYŃ, 06.05

Diecezjalna Konferencja Trzeźwościowa w Białce koło Radzynia

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.05

X Siedlecki Jarmark św. Stanisława

więcej »

ŁUKÓW, 06.05 15:00

„Łukowskie Lato z Muzami”

więcej »
7

WĘGRÓW, 07.05

Rozpoczęcie sezonu rowerowego w parafii św. Ojca Pio

więcej »

RADZYŃ, 07.05

Jacek Pałkiewicz opowie w Radzyniu o Dubaju

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.05

O Siedlcach w TVP 1

więcej »

RADZYŃ, 07.05

Zaproszenie na spotkanie z podróżnikiem Jackiem Pałkiewiczem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.05

4. Nightskating Siedlce

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 07.05

Wyścigi równoległe na lotnisku. Motoryzacyjne show w Białej Podlaskiej

więcej »

ŁUKÓW, 07.05 10:00

Łuków: Giełda Kolekcjonerów

więcej »

PARCZEW, 07.05 10:00

Maj czasem wielkich spotkań rodzinnych w diecezji siedleckiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.05 11:00

Do zobaczenia w NoveKino Siedlce

więcej »

POWIAT BIALSKI, 07.05 13:00

Woskrzenice Duże: poświęcenie krzyży na cmentarzu wojennym

więcej »

SIEMIATYCZE, 07.05 15:00

Spotkanie Ogniska Wspólnoty Trudnych Małżeństw SYCHAR w Siemiatyczach

więcej »

ŁUKÓW, 07.05 17:00

„Łukowskie Lato z Muzami”

więcej »
8

MIASTO SIEDLCE, 08.05

Międzynarodowa konferencja w Pałacu Ogińskich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.05

Siedlce: o sytuacji chrześcijan z Nigerii

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.05

Ogólnopolski Tydzień Bibliotek w Siedleckiej Książnicy

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.05 10:30

Bialski Dzień Przyjaźni Polsko – Włoskiej

więcej »
9

ŁUKÓW, 09.05

ŁOK: „Zaplute karły reakcji”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.05

Rusza Siedlecka Liga Biegowa!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.05 10:00

VII Uniwersytecka Giełda Pracy w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 09.05 18:00

Koncert w łukowskiej szkole muzycznej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.05 19:00

Spotkanie z Marcinem Kwaśnym i projekcja filmu „Wyklęty”

więcej »
10

MIASTO SIEDLCE, 10.05 11:00

Spotkanie słuchaczy SUTW z reżyserem Wojciechem Adamczykiem

więcej »

RADZYŃ, 10.05 16:00

Warsztaty fotograficzne w Radzyniu Podlaskim

więcej »
11

ŁUKÓW, 11.05

Łuków: Powiatowy Dzień Bibliotekarza

więcej »

ŁUKÓW, 11.05

Łuków: Powiatowy Turniej Boccia

więcej »

RADZYŃ, 11.05 16:00

Podróż śladami ojca. Spotkanie autorskie z Agnieszką Martinką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.05 18:00

Wernisaż wystawy malarstwa Krystyny Piejki

więcej »
12

RADZYŃ, 12.05 - 14.05

1/8 Pucharu Polski Młodziczek odbędzie się w naszym regionie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 12.05

XII PARAFIADA DIECEZJI SIEDLECKIEJ BIAŁA PODLASKA 2017 /PROGRAM/

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 12.05

Moda na taniec nie przemija

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.05 10:00

Ekolodzy zapraszają

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 12.05 19:00

Spotkanie z Krzysztofem Mroziewiczem w „Reymontówce”

więcej »

ŁUKÓW, 12.05 21:00

Weekend w łukowskim parku

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.05 21:00

78. Nocne Czuwanie Młodych w Kodniu

więcej »
13

SOKOŁÓW, 13.05

Park’n’Roll & Motoserce 2017

więcej »

GARWOLIN, 13.05

Diecezjalna Pielgrzymka do Sanktuarium Matki Boskiej Fatimskiej w Górkach

więcej »

SIEMIATYCZE, 13.05 09:00

Wiosenny Kiermasz Książki

więcej »

MIĘDZYRZEC, 13.05 09:30

Festiwal akordeonowy w Międzyrzecu Podlaskim

więcej »

GARWOLIN, 13.05 10:00

Święto 1. Pułku Strzelców Konnych w Garwolinie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.05 11:00

Triathlon Młodzieżowy na urodziny

więcej »

POWIAT BIALSKI, 13.05 12:00

200-lecie Stadniny Koni Arabskich w Janowie Podlaskim

więcej »

ŁUKÓW, 13.05 14:00

Weekend w łukowskim parku

więcej »

WĘGRÓW, 13.05 16:00

Zaproszenie na diecezjalne uroczystości 100. rocznicy objawień w Fatimie

więcej »

WĘGRÓW, 13.05 16:00

Uroczystości Diecezjalne Wielkiego Jubileuszu 100 - lecia Objawień Fatimskich

więcej »

MIĘDZYRZEC, 13.05 17:00

Dorota Kulicka w Galerii ES

więcej »

RADZYŃ, 13.05 18:00

Radzyń Podlaski: Obchody 100. rocznicy objawień fatimskich

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.05

Drużyna WSD Siedlce będzie broniła tytułu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.05

Pielgrzymka Strażaków Powiatu Bialskiego do Pratulina

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.05 10:00

200-lecie Stadniny Koni Arabskich w Janowie Podlaskim

więcej »

RYKI, 14.05 12:00

Instalacja relikwii św. Leopolda /zapowiedź/

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 14.05 12:30

Koncert Pieśni Maryjnej w Mordach

więcej »

GARWOLIN, 14.05 13:30

Święto 1. Pułku Strzelców Konnych w Garwolinie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.05 16:00

Premiera spektaklu „4 pory roku, 4 pory życia”

więcej »

RYKI, 14.05 18:00

Spotkania modlitewne w parafii Kłoczew

więcej »

ŁUKÓW, 14.05 19:00

Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie

więcej »
15

MIŃSK MAZ., 15.05

Cegłów: IV Mistrzostwa Polski w Obliczeniach na Sorobanie 2017

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.05

Będą śpiewać ku chwale Bożej

więcej »
16

MIASTO SIEDLCE, 16.05

Drużyna WSD Siedlce będzie broniła tytułu

więcej »

RADZYŃ, 16.05 11:00

Gmina Borki: Otwarty wykład dla seniorów

więcej »

PARCZEW, 16.05 17:30

Wizyta Prezydenta RP w Parczewie

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.05 09:30

Siemiatycze: VII Podlaska Spartakiada Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej

więcej »

MIŃSK MAZ., 17.05 19:00

Majowe spotkanie z Iwaszkiewiczem w Mińsku Mazowieckim

więcej »

MIŃSK MAZ., 17.05 19:00

Wernisaż wystawy „Niepokonani” w Mińsku Mazowieckim

więcej »
18

MIASTO SIEDLCE, 18.05 18:00

Korea Południowa oczami Michała Ilczuka

więcej »

ŁUKÓW, 18.05 18:00

Łuków: spotkanie przy „Mówiącym Kamieniu”

więcej »

MIŃSK MAZ., 18.05 18:30

Spotkanie z Pyun Hye-young w Mińsku Mazowieckim

więcej »
19

WŁODAWA, 19.05 09:00

XXIII Otwarte Mistrzostwa Lekkoatletyczne Gminy Hańsk

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.05 12:00

I Siedlecki Dzień Organizacji Pozarządowych

więcej »

PARCZEW, 19.05 18:00

Parczew: Wernisaż malarstwa Róży Szymańskiej i Mariusza Kubiaka

więcej »

SOKOŁÓW, 19.05 18:00

Wieczór Miłosierdzia w Sokołowie Podlaskim

więcej »

RADZYŃ, 19.05 18:00

Rekolekcje dla dorosłych w Siedlanowie

więcej »

RADZYŃ, 19.05 18:00

Radzyń Podlaski: Rejonowe Spotkanie Młodzieży

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.05 19:00

Kortez wystąpi w Siedlcach

więcej »
20

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.05

Garage Open Festival już w sobotę!

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.05

Finały Ligi Ministrantów Diecezji Siedleckiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.05

Diecezjalny Dzień Akcji Katolickiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.05

„Noc muzeów” pod Jackiem

więcej »

MIĘDZYRZEC, 20.05

Uroczystości w Tuliłowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.05

Jubileuszowa Inicjatywa Akcji Katolickiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.05

Spotkanie Kół Żywego Różańca

więcej »

POWIAT BIALSKI, 20.05

Festyn Rowerowy w Terespolu

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.05

„Ekonom łączy pokolenia – festyn zdrowia” w Mińsku Mazowieckim

więcej »

ŁUKÓW, 20.05 10:00

Mistrzostwa Ziemi Łukowskiej w Karate

więcej »

ŁOSICE, 20.05 18:00

Noc Muzeów w Nadleśnictwie Sarnaki

więcej »

ŁUKÓW, 20.05 18:00

„Tu mieszkaliśmy. Historia łukowskich Żydów”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.05 18:00

Siedlce: Projekcja filmu o św. Maksymilianie

więcej »

ŁUKÓW, 20.05 18:00

Templariusze na Nocy Muzeów w Łukowie

więcej »

DROHICZYN, 20.05 19:00

Noc Muzeów w Drohiczynie

więcej »

RADZYŃ, 20.05 19:00

Wola Osowińska: Moc atrakcji w Noc Muzeów

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.05 20:00

Szalona noc muzeów z Klubem Zacisze z Cegłowa

więcej »
21

POWIAT BIALSKI, 21.05 11:30

Festiwal Pieśni Maryjnej w Leśnej Podlaskiej

więcej »

MIŃSK MAZ., 21.05 11:30

Piknik rodzinny u Salezjanów w Mińsku Mazowieckim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 21.05 14:00

Majówka w „Reymontówce”

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 21.05 14:00

Piknik Rodzinny w Żelkowie-Kolonii

więcej »

ŁUKÓW, 21.05 15:00

Święto Polskiej Niezapominajki w Dmininie

więcej »

RADZYŃ, 21.05 16:00

Zagrają ku pamięci radzyńskiego pianisty

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.05 16:00

„Miś Tymoteusz” na Rodzinną Niedzielę w Teatrze

więcej »
22

SIEMIATYCZE, 22.05 10:00

Pierwszy Marsz Godności Osób Niepełnosprawnych w Ciechanowcu

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.05

Rusza Siedlecka Liga Biegowa!

więcej »

RADZYŃ, 23.05

Białka: VIII Zjazd Rodziny Szkół Jana Pawła II

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.05

Siedlce: Konferencja „Wiara w biznesie”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 23.05 18:30

23 maja - Pratulińska Szkoła Wiary

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.05

Rocznica ingresu biskupa Kazimierza Gurdy

więcej »

GARWOLIN, 24.05

Radomscy Mistrzowie Akordeonu w Miętnem

więcej »

MIŃSK MAZ., 24.05 18:00

Koncert Big Bandu „Dla Ciebie Mamo” w Mińsku Mazowieckim

więcej »

ŁUKÓW, 24.05 18:00

Łukowski Klub Kamena zaprasza

więcej »
25

MIASTO SIEDLCE, 25.05

Recital siedlczanki w Zabrzu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.05

Wiesław Myśliwski w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.05

Wieczór Chwały już w czwartek

więcej »

GARWOLIN, 25.05

Czuwanie Młodych w Garwolinie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 25.05 16:30

Koncert w szkole muzycznej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.05 17:00

„Atrakcyjny pozna panią” już 25 maja na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »

WĘGRÓW, 25.05 17:00

Spotkanie z Wiceministrem Rolnictwa w Liwie

więcej »
26

MIASTO SIEDLCE, 26.05

Msza Święta z modlitwą o uzdrowienie

więcej »

ŁUKÓW, 26.05

Dni Łukowa 2017 - program

więcej »
27

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 27.05

Dzień Rodzicielstwa Zastępczego - zaproszenie na festyn

więcej »

POWIAT BIALSKI, 27.05

Piknik Rodzinny w Sławatyczach

więcej »

ŁUKÓW, 27.05

„Lubelskie też chodzi”

więcej »

SOKOŁÓW, 27.05

Piknik rodzinny w Sokołowie Podlaskim

więcej »

KRAJ, 27.05

Demonstracja pod Teatrem Powszechnym w Warszawie

więcej »

SIEMIATYCZE, 27.05

Koncert Muzyki Cerkiewnej i Ludowej w Ciechanowcu

więcej »

ŁUKÓW, 27.05

Dni Łukowa 2017 - program

więcej »

ŁUKÓW, 27.05

Zawody Nordic Walking w rezerwacie Jata

więcej »

SOKOŁÓW, 27.05

Pikniki rodzinne w Sokołowie i Siemiatyczach

więcej »

SIEMIATYCZE, 27.05 10:00

Sobotnia sesja Rady Miasta Siemiatycze

więcej »

WĘGRÓW, 27.05 10:00

Anielski Piknik w Loretto

więcej »

ŁOSICE, 27.05 11:00

100 lat polskiej szkoły w Szpakach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.05 12:00

„Lekkoatletyka przyjazna dzieciom”

więcej »

GARWOLIN, 27.05 12:00

Fishmob po raz pierwszy w Garwolinie

więcej »

ŁUKÓW, 27.05 15:00

Motocykliści na Dniach Łukowa

więcej »

SIEMIATYCZE, 27.05 17:00

ROCKowania 2017

więcej »

MIŃSK MAZ., 27.05 21:00

IV Gala Alei Gwiazd Literatury w Mińsku Mazowieckim

więcej »
28

WĘGRÓW, 28.05

Festyn Rodzin Zastępczych Powiatu Węgrowskiego – zaproszenie

więcej »

SIEMIATYCZE, 28.05

Zdrowa Rodzina, to najlepsza drużyna – piknik rodzinny w Siemiatyczach

więcej »

MIŃSK MAZ., 28.05

Mazowsze w Koronie w Jeruzalu

więcej »

ŁUKÓW, 28.05

Dni Łukowa 2017 - program

więcej »

GARWOLIN, 28.05

Koncert chóralny w Garwolinie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 28.05 09:30

I Motocyklowa Pielgrzymka Kobiet do Pratulina

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.05 10:00

Zaproszenie na II Diecezjalną Pielgrzymkę Kobiet do Pratulina

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 28.05 11:00

VIII Wystawa i Pokaz Maszyn Rolniczych MASTER

więcej »

ŁUKÓW, 28.05 11:30

Motocyklami do Pratulina

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 28.05 12:00

Święto Ludowe w Skórcu

więcej »

RADZYŃ, 28.05 12:00

I Festiwal Pieśni Maryjnej w Ulanie

więcej »

ŁUKÓW, 28.05 12:00

Zaproszenie na Dzień Dziecka w Gręzówce

więcej »

ŁOSICE, 28.05 13:00

Rodzinnie w Serpelicach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.05 13:00

Modlą się za Ojczyznę, sprzeciwiają się „Klątwie”

więcej »

POWIAT BIALSKI, 28.05 15:00

Dzień Dziecka w Terespolu /ZAPROSZENIE/

więcej »

RADZYŃ, 28.05 15:00

Moc atrakcji dla najmłodszych. Gminny Dzień Dziecka w Głównem

więcej »
29

MIASTO SIEDLCE, 29.05 - 31.05

Wolontariat informatyczny Ekonomika

więcej »
30

ŁUKÓW, 30.05 - 31.05

Matka Boża Fatimska na Ziemi Łukowskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 30.05 10:00

Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas Diecezji Siedleckiej

więcej »
31

MIASTO SIEDLCE, 31.05 19:00

„Nasza Klasa w PRL-u II”

więcej »

Najnowsze Informacje