R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy wigilijne - przepisy czytelników
2018-12-21 08:41:00 Artykuł czytany 3571 razy


Dzisiaj prezentujemy Państwu kilka tradycyjnych przepisów, które wzbogacą wigilijny stół. Znajdą tu też Państwo kilka potraw, mniej znanych, które naprawdę warto przygotować na wigilijną wieczerzę.


Pieczona ryba faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Można użyć do tego przepisu ulubionej ryby, np. karpia, dorsza lub pstrąga.

Składniki, 2 porcje:
• 2 całe ryby (dorsz, dorada, pstrąg lub karp)*
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 cytryna lub limonka
• 2 łyżki masła
• 2 gałązki natki pietruszki
• 1/2 szklanki białego wina

Farsz z kaszy gryczanej i suszonych grzybów:
• 1/2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików
• 50 g (1/2 woreczka) kaszy gryczanej, ugotowanej
• 2 łyżki masła
• 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 4 gałązki natki pietruszki
• 2 łyżki tartego Parmezanu, lub po prostu żółtego sera (niekoniecznie)
• 1 małe jajko

* w przypadku większych ryb (np. karpia), ilość nadzienia trzeba odpowiednio zwiększyć

Przygotowanie:
Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów: Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki, Parmezan oraz jajko. Farsz wymieszać, doprawić ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Rozciąć rybie brzuchy, łyżeczką wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać. Na jednym boku zrobić kilka nacięć nożem "na krzyż". Ryby skropić sokiem z połowy cytryny lub limonki, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem (może pozostać trochę nadzienia).

Ryby ułożyć w naczyniu lub naczyniach żaroodpornych ponacinanym bokiem do góry. Ułożyć wiórki z 2 łyżek masła, obok ryby położyć drugą połowę cytryny lub limonki (przekrojoną jeszcze na pół) oraz wcisnąć 2 gałązki natki pietruszki. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie upieczona w środku.

Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.


Kulebiak

Składniki:
Ciasto:
- ½  kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka i jedno żółtko
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- ½  kg kiszonej kapusty
- 1/4 -1/2 kg pieczarek
- 50-100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, cukier (do farszu, żeby był bardziej wyraźny)

Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Wystudzony farsz drobno posiekać lub zmiksować (można użyć blendera).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować je gotowym farszem i zwinąć wzdłuż długiego boku jak roladę/makowca. Gotowe kulebiaki umieścić w keksówce lub obok siebie na zwykłej blaszce, posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Piec około godziny w 150 stopniach. Smacznego :)


Sałatka jarzynowa z rybą i kminkiem

Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
1 cebula
3 średnie ogórki konserwowe
4 jajka
ok. 7 łyżek majonezu
sól
pieprz
1 filet ryby np. mintaj
mąka pszenna
olej
kminek

Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę i zielony groszek osączyć z zalewy. Cebule i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z ryby oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsypać mąką pszenną i zrumienić na oleju. Ostudzić i pokroić w dużą kostkę.

Do miski przełożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kukurydzę, zielony groszek, cebulę, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do czystej miski. Na wierzch sałatki położyć kawałki ryby i posypać kminkiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Smacznego.


Rolmopsy z piklami

SKŁADNIKI:
•    1 opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
•    1 konserwowa papryka
•    6 miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
•    4 korniszony
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    2 żółtka ugotowane na twardo
•    sól
•    pieprz
•    natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i korniszony osączyć z zalewy, pokroić w słupki kolby kukurydzy pozostawić w całości lub przekroić na pół. Majonez utrzeć z żółtkami na jednolitą pastę, filety śledziowe przekroić wzdłuż na połówki, posmarować pastą majonezową, na każdym położyć przygotowane pikle, zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczką jeśli potrzeba.


Kotlety rybne

Alternatywa dla smażonego karpia.

SKŁADNIKI:
•    6 średniej wielkości filetów z mintaja
•    4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
•    2 jajka
•    duża garść posiekanego koperku
•    szczypta pieprzu cytrynowego
•    1 płaska łyżeczka przyprawy do ryb
•    szczypta pieprzu ziołowego
•    olej do smażenia
•    ok.1/2 szklanki mąki pszennej
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    bułka tarta do panierowania
 
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opłukać i osączyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mintaja usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np. widelcem. Wyrobić masę z ryby, ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym, ziołowym, przyprawą do ryb i ew. solą, wsypać koperek. Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Świetnie smakują podane na ryżu z białym sosem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ogórkami curry.


Kompot wigilijny

SKŁADNIKI:
•    200g suszonych śliwek
•    150 g suszonych fig
•    150 g suszonych jabłek
•    150g suszonych gruszek
•    150 g suszonych moreli
•    100g cukru
•    1 mała cytryna
•    5 goździków
•    2 łyżki miodu
 
PRZYGOTOWANIE:
Z cytryny obierz delikatnie żółtą skórkę. Owoce zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Do garnka dodaj cukier, goździki i skórkę z cytryny, uzupełnij wodę do około 3 l i gotuj kompot około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, ewentualnie całość dosłódź do smaku i odstaw do wystygnięcia.


Karp w galarecie

SKŁADNIKI:
•    włoszczyzna
•    głowa karpia i kawałki filetów
•    sól, biały pieprz do smaku
•    kilka plastrów żółtego sera
•    natka z pietruszki
•    żelatyna
•    cytryna

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ścieramy w łezkę. Rybę zalewamy wodą, dodajemy warzywa, solimy i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy rybę. Wywar przecedzamy , odmierzamy jego ilość i zaprawiamy go żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy go ostatecznie solą i pieprzem - galaretka powinna być pikantna. Z plastrów sera wycinamy gwiazdki. Układamy je na dnie salaterek, układamy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości. Układamy ją w salaterkach. Zalewamy salaterki galaretą. Po ostudzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk i podajemy ją z cząstkami cytryny.


Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto
Podobnie jak bez barszczu kolacja wigilijna nie może obyć się bez wigilijnych pierogów.
Sposobów na ciasto na pierogi jest kilka - można mieszać mąkę z wodą lub mlekiem, dodać jajko lub nie dodawać, można dodać trochę tłuszczu lub nie. Można spotkać się też z wersją: kefir zamiast mleka. Dzięki jajku ciasto jest twardsze, dzięki mleku bardziej puszyste itd, itp. Na Wigilię proponuję wersję minimalistyczną, czyli mąka, woda, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko - takie ciasto pierogowe dobrze się klei i nie rozpada.

Ciasto pierogowe
Składniki:
1 kg mąki,
ok. 3 szklanek wody,
1 spora szczypta soli
ewentualnie 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).

Po wyrobieniu i odłożeniu ciasta możemy się zająć wyrobem farszu. Kolejna uwaga: ciasto nie powinno leżeć dłużej niż godzinę bo przysycha, a niektóre farsze wymagają więcej czasu np. kapusta powinna się długo dusić więc lepiej farsz przygotować zanim przystąpimy do zagniatania ciasta.

Jak lepić pierogi?
Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm. Zbyt cienkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

Gotowanie pierogów
Najłatwiejsza chyba czynność: surowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (jeśli są delikatne to wkładajmy je na łyżce aby się nie rozpadły). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2,3 minut, po czy wyjmujemy łyżką durszlakową i układamy w jednej warstwie żeby się nie posklejały.

Farsz
Składniki:
•    50 dkg kapusty kiszonej
•    10-15 dkg grzybów suszonych
•    2 średniej wielkości cebule
•    sól, pieprz
•    olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy (będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie, żeby nam piasek nie zgrzytał w zębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy je przez 10-15 minut, następnie drobno siekamy.
Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na oleju na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy - doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa, możemy dolać trochę wody i dalej dusić.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.04

9. Dyktando Siedleckie już 1 kwietnia

więcej »

MIĘDZYRZEC, 01.04

Z podwórka na stadion – finał w Międzyrzecu

więcej »

SIEMIATYCZE, 01.04 15:00

Audycja Muzyczna dla uczniów Szkoły Muzycznej i nie tylko

więcej »
2

MIASTO SIEDLCE, 02.04

Filmowe rekolekcje w NoveKino Siedlce

więcej »
3

MIASTO SIEDLCE, 03.04 10:00

Siedlce: Obchody Światowego Dnia Wiedzy na Temat Autyzmu

więcej »
4

MIASTO SIEDLCE, 04.04

Siedlce: Dni Otwarte w ZSP nr 1

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.04

Spotkania z Muzyką. Małe Filharmonie. Tryptyk polski i Dźwięki, szepty, zgrzyty

więcej »

RADZYŃ, 04.04 10:00

W Czemiernikach będą świętować rocznicę nadania praw miasta

więcej »

SOKOŁÓW, 04.04 18:00

„Opowiemy Ci o Japonii”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.04 19:00

„Ach!” - Koncert Katarzyny Groniec w Siedlcach

więcej »
5

MIĘDZYRZEC, 05.04

III Zwykła Niezwykła Droga Krzyżowa w Międzyrzecu Podlaskim

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 05.04

Wernisaż wystawy Władysława Szczepańskiego

więcej »

ŁUKÓW, 05.04

ŁOK: najpiękniejsza kartka wielkanocna wybrana

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 05.04

Ślad - Grzegorza Mroczkowskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.04

Siedlce: Dni Otwarte w ZSP nr 1

więcej »

PARCZEW, 05.04

Ekstremalna Droga Krzyżowa: Parczew - Ostrów Lubelski

więcej »

POWIAT BIALSKI, 05.04

II Międzynarodowe Targi Pracy i Edukacji w Terespolu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 05.04

Międzynarodowe Targi Pracy i Edukacji w Terespolu

więcej »

LUBARTÓW, 05.04 10:00

Posadź swoje drzewo

więcej »

SOKOŁÓW, 05.04 18:00

Krzysztof Zanussi w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIŃSK MAZ., 05.04 20:00

Mińsk Mazowiecki: Ekstremalna Droga Krzyżowa

więcej »
6

RADZYŃ, 06.04

Jubileusz 20 - lecia Teatru Straszydełka

więcej »

WĘGRÓW, 06.04

Aktywni Węgrów pobiegną dla Stasia

więcej »

ŁUKÓW, 06.04

Święto piłki siatkowej w Stoczku Łukowskim

więcej »

RADZYŃ, 06.04

52 wystawców na Radzyńskim Kiermaszu Wielkanocnym

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04

Dzień Skupienia w parafii św. Maksymiliana Marii Kolbego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 06.04

Biała Podlaska: 6 kwietnia - Sprzątanie miasta

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04

Siedlce: Zawody o Puchar Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 7 w Gimnastyce Sportowej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04

Gdzie jesteś… Ewo?

więcej »

LUBARTÓW, 06.04 10:00

Posadź swoje drzewo

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.04 19:00

„Gdzie jesteś… Ewo?” - spektakl Alternatywnego Teatru Tańca LUZ

więcej »
7

ŁUKÓW, 07.04

Kreatywne Kobiety z Łukowa zapraszają na targi

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Minuty i sekundy. Smykofonia na Mazowszu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Siedlce: Rekolekcje Akademickie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Quest „Siedlecka droga do niepodległości” - nowa gra miejska w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

Wiosna na polu i w ogrodzie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.04

XV Konkurs Recytatorski dla Gimnazjalistów Między Wierszami

więcej »

ŁUKÓW, 07.04

Święto piłki siatkowej w Stoczku Łukowskim

więcej »

SOKOŁÓW, 07.04 15:00

Smykofonia: „Minuty i sekundy”

więcej »
8

ŁUKÓW, 08.04

Z Bogiem wszystko jest możliwe

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 08.04 12:00

188. rocznica Bitwy pod Iganiami

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.04 19:00

„Ta cisza to ja...” już 8 kwietnia na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.04

Koncert wiosenny w MOK - u

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.04

Mammobus w Siedlcach

więcej »
10

POWIAT BIALSKI, 10.04

VI Gminny Przegląd Tradycji Wielkanocnych w Janowie Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.04 11:00

„Wojciech Młynarski, czyli róbmy swoje” - wykład Igora Pogorzelskiego dla słuchaczy SUTW

więcej »
11

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 11.04

Warsztaty rękodzieła dla młodzieży i dorosłych

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.04

II Miejski Konkurs Kaligraficzny „Sztuka pisania”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.04 10:00

64. Ogólnopolski Konkurs Recytatorski

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.04 11:00

Powitanie wiosny przez słuchaczy SUTW

więcej »
12

POWIAT BIALSKI, 12.04

Nocna Droga Krzyżowa w Tucznej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.04

Siedlce: Ekstremalna Droga Krzyżowa

więcej »

GARWOLIN, 12.04

Sulbiny: Ekstremalna Droga Krzyżowa

więcej »

GARWOLIN, 12.04

Z Łaskarzewa też pójdą w EKD

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.04

VIII Kiermasz Wielkanocny w Janowie Podlaskim

więcej »

MIĘDZYRZEC, 12.04

Ekstremalna Droga Krzyżowa (rejon Międzyrzec Podlaski)

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.04

Siedleckie Targi Pracy po raz XVI

więcej »

SIEMIATYCZE, 12.04

6. Drohiczyńska Nocna Droga Krzyżowa dla Mężczyzn

więcej »

ŁUKÓW, 12.04

Ekstremalna Droga Krzyżowa w Łukowie

więcej »

RYKI, 12.04 18:00

Dęblin: Ekstremalna Droga Krzyżowa

więcej »

LUBARTÓW, 12.04 18:30

Wernisaż i koncert w Kocku

więcej »

ŁUKÓW, 12.04 20:45

Kino Łuków na weekend

więcej »

GARWOLIN, 12.04 21:00

Żelechów: Ekstremalna Droga Krzyżowa /zapowiedź/

więcej »
13

POWIAT BIALSKI, 13.04

Wielkopostne czuwanie w Sławatyczach

więcej »

ŁOSICE, 13.04

Jarmarkowa sobota w Łosicach

więcej »

SIEMIATYCZE, 13.04

W Siemiatyczach będzie Kiermasz Wielkanocny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.04

Piknik Ekologiczny nad Zalewem „Muchawka”

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 13.04

Jarmark Wielkanocny w Białej Podlaskiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.04 10:00

Dzień skupienia członków Ruchu Rodzin Nazaretańskich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.04 13:00

Stanisław Michalkiewicz w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.04 18:00

Barfly Akustik & B6 - Siedlecka Fala Dźwięku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.04 18:00

Koncert Barfly Akustik i B6

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.04

WITEK MUZYK ULICY wystąpi w Siedlcach

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.04

Spektakl - Jasne Światło w Kodniu

więcej »

ŁUKÓW, 14.04

Gmina Łuków: Jarmark Wielkanocny już w niedzielę

więcej »

MIĘDZYRZEC, 14.04

Przemyślenia Wielkanocne w Rzeczycy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.04

Siedlce: Miejska Droga Krzyżowa

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.04

Turniej Tenisa Stołowego o Puchar Wójta Gminy Tuczna

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 14.04 11:00

Biała Podlaska: „Święta, święta”

więcej »

ŁUKÓW, 14.04 17:00

Pokutna Droga Krzyżowa w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.04 17:00

Niedziela Haendel(owa) z Kwartetem Smyczkowym Aleksandria

więcej »

WĘGRÓW, 14.04 17:00

„MYŚLEĆ SERCEM - Papieskie inspiracje”

więcej »
15

ŁUKÓW, 15.04

Program Ograniczania Niskiej Emisji dla Łukowa

więcej »

ŁUKÓW, 15.04

Łuków: konsultacje w sprawie miejskiej komunikacji

więcej »
16

GARWOLIN, 16.04

Garwolin: Koncert „Wiara nadzieja miłość” w wykonaniu młodzieży

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.04

Druga edycja warsztatów biblijnych

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.04 19:00

„Homesick | Sick Home” - spektakl taneczny Bartka Woszczyńskiego

więcej »
17

GARWOLIN, 17.04

Bus „Nowej Piątki” przyjedzie do Borowia

więcej »

SIEMIATYCZE, 17.04

Droga krzyżowa ulicami Siemiatycz

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.04 10:00

Sadzenie lasu

więcej »

MIŃSK MAZ., 17.04 18:30

Spotkanie w bibliotece z Krzysztofem Zanussim

więcej »
18

ŁUKÓW, 18.04

ŁOK: Eliminacje do Małego Konkursu Recytatorskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.04 10:00

Msza Święta Krzyżma w siedleckiej katedrze

więcej »
19 20 21
22 23

MIASTO SIEDLCE, 23.04

Finał Ligi Ministranckiej

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.04

Lifting - Monodram Jolanty Żółkowskiej dla słuchaczy SUTW

więcej »

WŁODAWA, 24.04

Spotkanie z ornitologiem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.04 17:00

Koncert „Poznajemy instrumenty”

więcej »
25

Nasze klimaty, 25.04

I Mazowiecki Kongres Kół Gospodyń Wiejskich

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.04

XXIV Miejski Festiwal Twórczości Dziecięcej i Młodzieżowej Siedlce 2019. Kategoria – TEATR

więcej »

ŁUKÓW, 25.04

Zapisy na Biegi 3-Majowe już trwają

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 25.04 10:00

Debata rolnicza w Białej Podlaskiej

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.04 17:00

Kwiatki ze szmatki – kolejne nietypowe zaproszenie siemiatyckiej biblioteki

więcej »

ŁOSICE, 25.04 17:00

Prezydent Andrzej Duda odwiedzi Łosice

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.04 18:00

„Lalki” - wernisaż wystawy fotografii Włodka Pawłowa

więcej »
26

ŁUKÓW, 26.04

ŁOK: wystawa Marcina Ziółkowskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 26.04

Spotkanie z historykiem Arturem Rogalskim

więcej »

MIĘDZYRZEC, 26.04 12:00

Konsultacje w sprawie Koncepcji Programowej budowy drogi ekspresowej S19 Białystok – Lubartów

więcej »
27

MIĘDZYRZEC, 27.04

Bieg z jajem i zawody strongman

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.04

Pejzaże Muzyki Polskiej - Koncert z okazji 35-lecia Grupy Muzycznej LIMBOS

więcej »

SOKOŁÓW, 27.04 10:00

Sokołów Podlaski: 25 lat Caritas Diecezji Drohiczyńskiej

więcej »

RADZYŃ, 27.04 10:00

Ruszyły zapisy na Castorian Extreme Race w Czemiernikach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.04 19:00

Marcin Styczeń wystąpi w Siedlcach

więcej »
28

WĘGRÓW, 28.04

Międzynarodowy Dzień Tańca w Węgrowie

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 28.04

Koncert charytatywny dla Filipka

więcej »

WŁODAWA, 28.04

XX Powiatowy Przegląd Teatrów Dziecięcych i Młodzieżowych w Hańsku

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.04

Trwają zapisy na V Siedlecki Marsz Charytatywny Nordic Walking

więcej »

SIEMIATYCZE, 28.04 10:00

Jarmark św. Wojciecha w Muzeum w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 28.04 11:00

Lech Wałęsa w Białej Podlaskiej /zapowiedź/

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 28.04 12:00

Wystawa rzeźby Jakuba Łęckiego i grafiki Piotra Szulkowskiego w nowych przestrzeniach ekspozycyjnych Pałacu w Korczewie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.04 17:00

Koncert Jubileuszowy Zespołu Artystycznego „Seniorynki”

więcej »

GARWOLIN, 28.04 17:00

Maciejowice: rozpoczęcie sezonu turystycznego

więcej »
29

SOKOŁÓW, 29.04 17:00

Koncert z okazji Dnia Tańca

więcej »
30

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 30.04

Godzina dla Ziemi WWF. W Białej Podlaskiej gasimy światła!

więcej »
foto

Rozpocznij pracę w firmie Addit
2019-04-18 17:37:45 Kategoria:

Jako firma Addit jesteśmy jednym z największych producentów elementów i maszyn z blach w Europie. Na rynku istniejemy od 25 lat. Nasz zespól składa się z 700 osób....

więcej »
foto

Jakie jest nowoczesne biuro? Trendy w aranżacji biura w...
2019-04-17 11:30:58 Kategoria:

Polscy pracodawcy przykładają coraz większą wagę do tego, jak wyposażenie biura wpływa na efektywność pracy zatrudnionych w nim osób. Wykorzystują liczne badania...

więcej »

Najnowsze Informacje