R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy wigilijne - przepisy czytelników
2017-12-22 09:41:29 Artykuł czytany 1971 razy


Dzisiaj prezentujemy Państwu kilka tradycyjnych przepisów, które wzbogacą wigilijny stół. Znajdą tu też Państwo kilka potraw, mniej znanych, które naprawdę warto przygotować na wigilijną wieczerzę.


Pieczona ryba faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Można użyć do tego przepisu ulubionej ryby, np. karpia, dorsza lub pstrąga.

Składniki, 2 porcje:
• 2 całe ryby (dorsz, dorada, pstrąg lub karp)*
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 cytryna lub limonka
• 2 łyżki masła
• 2 gałązki natki pietruszki
• 1/2 szklanki białego wina

Farsz z kaszy gryczanej i suszonych grzybów:
• 1/2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików
• 50 g (1/2 woreczka) kaszy gryczanej, ugotowanej
• 2 łyżki masła
• 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 4 gałązki natki pietruszki
• 2 łyżki tartego Parmezanu, lub po prostu żółtego sera (niekoniecznie)
• 1 małe jajko

* w przypadku większych ryb (np. karpia), ilość nadzienia trzeba odpowiednio zwiększyć

Przygotowanie:
Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów: Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki, Parmezan oraz jajko. Farsz wymieszać, doprawić ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Rozciąć rybie brzuchy, łyżeczką wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać. Na jednym boku zrobić kilka nacięć nożem "na krzyż". Ryby skropić sokiem z połowy cytryny lub limonki, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem (może pozostać trochę nadzienia).

Ryby ułożyć w naczyniu lub naczyniach żaroodpornych ponacinanym bokiem do góry. Ułożyć wiórki z 2 łyżek masła, obok ryby położyć drugą połowę cytryny lub limonki (przekrojoną jeszcze na pół) oraz wcisnąć 2 gałązki natki pietruszki. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie upieczona w środku.

Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.


Kulebiak

Składniki:
Ciasto:
- ½  kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka i jedno żółtko
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- ½  kg kiszonej kapusty
- 1/4 -1/2 kg pieczarek
- 50-100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, cukier (do farszu, żeby był bardziej wyraźny)

Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Wystudzony farsz drobno posiekać lub zmiksować (można użyć blendera).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować je gotowym farszem i zwinąć wzdłuż długiego boku jak roladę/makowca. Gotowe kulebiaki umieścić w keksówce lub obok siebie na zwykłej blaszce, posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Piec około godziny w 150 stopniach. Smacznego :)


Sałatka jarzynowa z rybą i kminkiem

Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
1 cebula
3 średnie ogórki konserwowe
4 jajka
ok. 7 łyżek majonezu
sól
pieprz
1 filet ryby np. mintaj
mąka pszenna
olej
kminek

Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę i zielony groszek osączyć z zalewy. Cebule i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z ryby oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsypać mąką pszenną i zrumienić na oleju. Ostudzić i pokroić w dużą kostkę.

Do miski przełożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kukurydzę, zielony groszek, cebulę, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do czystej miski. Na wierzch sałatki położyć kawałki ryby i posypać kminkiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Smacznego.


Rolmopsy z piklami

SKŁADNIKI:
•    1 opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
•    1 konserwowa papryka
•    6 miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
•    4 korniszony
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    2 żółtka ugotowane na twardo
•    sól
•    pieprz
•    natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i korniszony osączyć z zalewy, pokroić w słupki kolby kukurydzy pozostawić w całości lub przekroić na pół. Majonez utrzeć z żółtkami na jednolitą pastę, filety śledziowe przekroić wzdłuż na połówki, posmarować pastą majonezową, na każdym położyć przygotowane pikle, zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczką jeśli potrzeba.


Kotlety rybne

Alternatywa dla smażonego karpia.

SKŁADNIKI:
•    6 średniej wielkości filetów z mintaja
•    4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
•    2 jajka
•    duża garść posiekanego koperku
•    szczypta pieprzu cytrynowego
•    1 płaska łyżeczka przyprawy do ryb
•    szczypta pieprzu ziołowego
•    olej do smażenia
•    ok.1/2 szklanki mąki pszennej
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    bułka tarta do panierowania
 
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opłukać i osączyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mintaja usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np. widelcem. Wyrobić masę z ryby, ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym, ziołowym, przyprawą do ryb i ew. solą, wsypać koperek. Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Świetnie smakują podane na ryżu z białym sosem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ogórkami curry.


Kompot wigilijny

SKŁADNIKI:
•    200g suszonych śliwek
•    150 g suszonych fig
•    150 g suszonych jabłek
•    150g suszonych gruszek
•    150 g suszonych moreli
•    100g cukru
•    1 mała cytryna
•    5 goździków
•    2 łyżki miodu
 
PRZYGOTOWANIE:
Z cytryny obierz delikatnie żółtą skórkę. Owoce zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Do garnka dodaj cukier, goździki i skórkę z cytryny, uzupełnij wodę do około 3 l i gotuj kompot około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, ewentualnie całość dosłódź do smaku i odstaw do wystygnięcia.


Karp w galarecie

SKŁADNIKI:
•    włoszczyzna
•    głowa karpia i kawałki filetów
•    sól, biały pieprz do smaku
•    kilka plastrów żółtego sera
•    natka z pietruszki
•    żelatyna
•    cytryna

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ścieramy w łezkę. Rybę zalewamy wodą, dodajemy warzywa, solimy i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy rybę. Wywar przecedzamy , odmierzamy jego ilość i zaprawiamy go żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy go ostatecznie solą i pieprzem - galaretka powinna być pikantna. Z plastrów sera wycinamy gwiazdki. Układamy je na dnie salaterek, układamy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości. Układamy ją w salaterkach. Zalewamy salaterki galaretą. Po ostudzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk i podajemy ją z cząstkami cytryny.


Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto
Podobnie jak bez barszczu kolacja wigilijna nie może obyć się bez wigilijnych pierogów.
Sposobów na ciasto na pierogi jest kilka - można mieszać mąkę z wodą lub mlekiem, dodać jajko lub nie dodawać, można dodać trochę tłuszczu lub nie. Można spotkać się też z wersją: kefir zamiast mleka. Dzięki jajku ciasto jest twardsze, dzięki mleku bardziej puszyste itd, itp. Na Wigilię proponuję wersję minimalistyczną, czyli mąka, woda, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko - takie ciasto pierogowe dobrze się klei i nie rozpada.

Ciasto pierogowe
Składniki:
1 kg mąki,
ok. 3 szklanek wody,
1 spora szczypta soli
ewentualnie 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).

Po wyrobieniu i odłożeniu ciasta możemy się zająć wyrobem farszu. Kolejna uwaga: ciasto nie powinno leżeć dłużej niż godzinę bo przysycha, a niektóre farsze wymagają więcej czasu np. kapusta powinna się długo dusić więc lepiej farsz przygotować zanim przystąpimy do zagniatania ciasta.

Jak lepić pierogi?
Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm. Zbyt cienkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

Gotowanie pierogów
Najłatwiejsza chyba czynność: surowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (jeśli są delikatne to wkładajmy je na łyżce aby się nie rozpadły). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2,3 minut, po czy wyjmujemy łyżką durszlakową i układamy w jednej warstwie żeby się nie posklejały.

Farsz
Składniki:
•    50 dkg kapusty kiszonej
•    10-15 dkg grzybów suszonych
•    2 średniej wielkości cebule
•    sól, pieprz
•    olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy (będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie, żeby nam piasek nie zgrzytał w zębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy je przez 10-15 minut, następnie drobno siekamy.
Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na oleju na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy - doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa, możemy dolać trochę wody i dalej dusić.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoGrudzień 2018w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.12

Targi Rękodzieła Artystycznego w Siedlcach

więcej »

SIEMIATYCZE, 01.12

Ciechanowiec: 38. Konkurs Gry na Instrumentach Pasterskich im. Kazimierza Uszyńskiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.12 16:00

Bezalkoholowy Bal Andrzejkowy w Bialej Podlaskiej

więcej »
2

SOKOŁÓW, 02.12

O El Greco. Spotkanie z Izabellą Galicką i Katarzyną Kowalską

więcej »

ŁUKÓW, 02.12

ŁOK: giełda kolekcjonerów

więcej »

SIEMIATYCZE, 02.12

Ciechanowiec: 38. Konkurs Gry na Instrumentach Pasterskich im. Kazimierza Uszyńskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.12

Targi Rękodzieła Artystycznego w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.12 11:00

Spotkanie autorskie Marka Maliszewskiego i Adama Palucha

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.12 12:00

Gwiazdka Mikołaja, czyli Mikołaj dla wszystkich

więcej »

SIEMIATYCZE, 02.12 13:00

Mielnickie morsy zaczynają sezon

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.12 17:00

Spotkanie z Leszkiem Żebrowskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.12 18:00

Siedlce: Koncert Mariusza Adamczaka & STELLAIRE

więcej »
3

MIASTO SIEDLCE, 03.12

Co nam zagraża w cyberprzestrzeni?/AKTUALIZACJA

więcej »
4

MIASTO SIEDLCE, 04.12

„Stanisław Pigoń – bp Ignacy Świrski” – wykład w MBP

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 04.12

Biała Podlaska: Otwarcie lodowiska

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.12

Siedlce: Akcja Honorowego Krwiodawstwa służb mundurowych

więcej »

RADZYŃ, 04.12

Uczniowie radzyńskiej Szkoły Muzycznej zagrają dla Niepodległej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.12 17:00

„Stanisław Pigoń - bp Ignacy Świrski. Wilno - Siedlce - akademickie przyjaźnie”

więcej »

RADZYŃ, 04.12 17:00

Radzyń: Opowiedzą o pielgrzymce do Santiago De Compostela

więcej »
5

MIASTO SIEDLCE, 05.12

KPS zagra z wiceliderem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.12 11:00

Wykład Jędrzeja Majki dla słuchaczy SUTW

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.12 14:00

Wykład Jędrzeja Majki dla słuchaczy SUTW

więcej »
6

MIASTO SIEDLCE, 06.12

Siedlce: Disco Lodowisko

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.12

Mikołajkowe kino w Mielniku

więcej »

ŁUKÓW, 06.12

Mikołajki w Kinie Łuków

więcej »

ŁUKÓW, 06.12 13:30

Łuków: zaproszenie do „Świątecznej Krainy”

więcej »

LUBARTÓW, 06.12 17:00

Mikołajki teatralne

więcej »

DROHICZYN, 06.12 17:00

Mikołajki w Drohiczynie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.12 18:00

Wieczór poetycki Pauliny Filimon

więcej »
7

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 07.12

Biała Podlaska: Spotkanie z Marią Szyszkowską

więcej »

LUBARTÓW, 07.12 11:00

Młodzieżowy Koncert Mikołajkowy

więcej »
8

MIASTO SIEDLCE, 08.12

Siatkarze zagrają dla Gabrysi

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.12

Katedra siedlecka: Uroczyste zakończenie Jubileuszu 200-lecia Diecezji

więcej »

ŁOSICE, 08.12

Jarmark Bożonarodzeniowy w Łosicach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.12

Pobiegną dla Gabrysi

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.12

Koncert na zakończenie jubileuszu diecezji siedleckiej

więcej »

ŁOSICE, 08.12

V Łosicki Jarmark Bożonarodzeniowy

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.12

CHARYTATYWNY BIEG MIKOŁAJÓW oraz ŚNIEŻYNEK

więcej »

DROHICZYN, 08.12 10:00

Turnieje Tańców Polskich Drohiczyn 2018

więcej »

GARWOLIN, 08.12 11:00

Piłkarski weekend w Garwolinie. Turniej im. Jana Piesiewicza

więcej »

SIEMIATYCZE, 08.12 14:00

Świąteczne warsztaty w Ciechanowcu

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.12

Mikołajkowy Charytatywny Turniej Halowej Piłki Nożnej

więcej »

WŁODAWA, 09.12

XX Powiatowy Przegląd Widowisk Obrzędowych w Hańsku

więcej »

ŁOSICE, 09.12

Jarmark Bożonarodzeniowy w Łosicach

więcej »

DROHICZYN, 09.12

Muniek i Przyjaciele – koncert w Drohiczynie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.12

Mikołajki w kinie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 09.12

Międzyrzec Podlaski: Początek sezonu morsowania

więcej »

ŁOSICE, 09.12

V Łosicki Jarmark Bożonarodzeniowy

więcej »

ŁUKÓW, 09.12 14:00

Łuków: niedziela z Mikołajami

więcej »
10

ŁUKÓW, 10.12

Łuków: pensja starosty i komisje Rady Powiatu

więcej »
11

MIASTO SIEDLCE, 11.12 18:00

Zimowo-świąteczny koncert Studia Piosenki Singers i Zespołu Wokalnego Sweet Angels

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.12

Łuków: Msza Święta z modlitwą o uzdrowienie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.12 11:00

Piosenki Bułata Okudżawy - koncert Dominiki Żukowskiej i Andrzeja Koryckiego dla słuchaczy SUTW

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.12

Nasza klasa w PRL-u II - spektakl Alternatywnego Teatru Tańca LUZ

więcej »

SOKOŁÓW, 13.12

„Ekwador i Galapagos” na SUTW

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.12

38 spotkanie VITOexTrEAM z Andrzejem Mellerem

więcej »

GARWOLIN, 13.12 17:30

Garwolin: w rocznicę stanu wojennego

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.12

Gala zakończenia VII Ogólnopolskiego Festiwalu Teatrów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.12

38 spotkanie VITOexTrEAM z Andrzejem Mellerem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.12

Gitariada 2018

więcej »

ŁUKÓW, 14.12 17:00

Gmina Łuków: Koncert Kolęd i Pastorałek

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 14.12 18:00

X Doroczna Wystawa Fotografii Fotoklubu Podlaskiego

więcej »

POWIAT BIALSKI, 14.12 21:00

Nocne Czuwanie Młodych w Kodniu

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.12

Mikołajkowy Turniej Siatkarskich Trójek

więcej »

SIEMIATYCZE, 15.12

Mikołajkowy Charytatywny Maraton dla Agatki

więcej »

LUBARTÓW, 15.12

Koncert świąteczny Nataszy Bazarewicz

więcej »

ŁUKÓW, 15.12 10:00

Gmina Łuków: Mikołajkowy Turniej Zapaśniczy

więcej »

DROHICZYN, 15.12 10:00

Bożonarodzeniowy Turniej Piłki Nożnej w wydaniu halowym w Drohiczynie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.12 11:00

Dzień Skupienia osób życia konsekrowanego

więcej »

ŁUKÓW, 15.12 11:00

Charytatywny Turniej Siatkówki w łukowskiej „Dwójce”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.12 15:00

Moto - Wigilia w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 15.12 18:00

Łuków: Koncert Kolęd i Słodkich Serc

więcej »
16

POWIAT BIALSKI, 16.12

Jarmark Bożonarodzeniowy w Terespolu

więcej »

PARCZEW, 16.12

Podopieczni WTZ z Parczewa organizują bożonarodzeniowy kiermasz

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.12

Koncert w MOK: Piosenka poetycka klasycznie i świątecznie

więcej »

WĘGRÓW, 16.12

Wigilia Miejska i Jarmark Bożonarodzeniowy w Węgrowie

więcej »

RADZYŃ, 16.12

Radzyń: Zbierają fundusze na dostosowanie budynku do potrzeb niepełnosprawnych

więcej »

SOKOŁÓW, 16.12

18. Jarmark Bożonarodzeniowy w Sokołowie Podlaskim

więcej »

ŁUKÓW, 16.12 10:00

Łuków: przed nami Bożonarodzeniowy Jarmark

więcej »

RADZYŃ, 16.12 13:00

„Zauważ drugiego człowieka” w Ulanie-Majoracie

więcej »

ŁUKÓW, 16.12 17:00

Łuków: Msza Święta dla rodziców, którzy utracili swoje dziecko

więcej »
17

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 17.12 - 19.12

Rekolekcje Akademickie w Białej Podlaskiej

więcej »

ŁUKÓW, 17.12 16:00

Spotkania w Łukowie i Starych Okninach w sprawie modernizacji DK-63

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.12 19:00

„Polskie DNA – wolność tańcem malowana” - interdyscyplinarne widowisko taneczne Alternatywnego Teatru Tańca LUZ

więcej »
18

SOKOŁÓW, 18.12

XVIII Powiatowe Prezentacje Gry na Ligawkach

więcej »

MIĘDZYRZEC, 18.12

Gala Kultury Powiatu Bialskiego

więcej »
19

SOKOŁÓW, 19.12

Spotkanie opłatkowe sokołowskich seniorów

więcej »

GARWOLIN, 19.12 18:30

Kolędowo w Miętnem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.12 19:00

Koncert kolęd w wykonaniu zespołu Niekompletni

więcej »
20

MIŃSK MAZ., 20.12

Wystawa obrazów z filmu „Twój Vincent” w mińskiej bibliotece

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.12

Burmistrz Mińska Mazowieckiego zaprasza na spotkanie wigilijne

więcej »

ŁUKÓW, 20.12 16:00

Spotkania w Łukowie i Starych Okninach w sprawie modernizacji DK-63

więcej »

LUBARTÓW, 20.12 17:00

Wigilia dla mieszkańców Lubartowa

więcej »
21 22 23

MIŃSK MAZ., 23.12

Kolędowanie pod chmurką w Cegłowie

więcej »

RADZYŃ, 23.12 16:00

Komarówka: Pielgrzymi spotkają się przy opłatku

więcej »

MIŃSK MAZ., 23.12 16:00

Wigilia pod chmurką

więcej »
24 25 26 27 28

MIASTO SIEDLCE, 28.12

Siedlce: Marsz Młodzianków

więcej »
29

DROHICZYN, 29.12 18:00

Świąteczny koncert w Drohiczynie

więcej »
30
31
foto

Rejestracja Kół Gospodyń Wiejskich
2018-12-11 07:14:54 Kategoria:

Biuro Powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Siedlcach, podobnie jak inne jednostki Agencji, rozpoczęło rejestrację Kół Gospodyń Wiejskich....

więcej »
foto

Medyczne Szkoły Policealne im. Zbigniewa Religi w...
2018-12-11 07:04:47 Kategoria:

Medyczne Szkoły Policealne im. Zbigniewa Religi w Siedlcach ogłaszają nabór na kierunki: ASYSTENTKA/ HIGIENISTKA STOMATOLOGICZNA, TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH w systemie...

więcej »

Najnowsze Informacje