Ciasto czekoladowo - dyniowe

Kulinaria Wt. 26.01.2021 11:46:21
26
sty 2021

Wilgotne, mocno czekoladowe - idealne do kawy. Dzisiaj przepis na czekoladowo - dyniowe ciasto, które pokochają wasze domowe łasuchy.

Ciasto czekoladowo - dyniowe
Składniki
1,5 szklanki mąki (może być zwykła pszenna lub pół na pół pszenna razowa i tortowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji waniliowej
2 jajka
1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka pure z dyni (*przepis na pure z dyni pod przepisem na ciasto)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i kakao) w drugiem mokre składniki ( olej, jogurt, jajka i pure z dyni). Do wymieszania składników nie musimy używać miksera, wystarczy ręczna trzepaczka i łyżka.
Do miski z wymieszanymi mokrymi składnikami dodajemy połączone ze sobą suche składniki - wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Czekoladę łamiemy na dość drobne kawałki lub siekamy przy użyciu noża. Czekoladę dodajemy do naszego ciasta i dokładnie mieszamy.
Blaszkę (keksówkę) lub średniej wielkości tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 60 minut. Ciasto najlepiej smakuje kiedy dobrze ostygnie, jest wtedy wilgotne i ma wyczuwalny mocno czekoladowy smak.
____________________
Pure z dyni
1 niewielka dynia (ok 1 kg)
Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160- 180 st C. Dynię pieczemy 30- 45 minut. Należy widelcem sprawdzić czy dynia jest już miękka.
Upieczoną dynię należy nieco ostudzić, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie przy użyciu blendera przygotować pure.
Można przygotować większą porcję dyniowego pure. Warto upiec 2-3 małe dynie lub jedną dużą. A pure można spokojnie przez kilka dni przechowywać w lodówce. Można również dyniową masę przełożyć do słoiczków i pasteryzować lub podzielić na porcje i zamrozić w woreczkach.
Dyniowego pure można używać zarówno do ciast jak i do przygotowania zupy.

SMACZNEGO!

Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Magda Szewczuk

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.