Ciasto jogurtowe ze śliwkami
lip 2024
W sadach zaczynają dojrzewać śliwki, czas wiec na potrawy z tymi przepysznymi owocami. Dziś proponujemy ciasto jogurtowe ze śliwkami. Zamiast śliwek można oczywiście zastosować inne owoce, ale nam najbardziej przypadła do gustu ta wersja.
Potrzebne więc będą:
Na ciasto:
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 1 szklanka drobnego cukru
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 50 g roztopionego masła
oraz
• ok. pół kilograma wydrążonych śliwek (podzielonych na połówki)
• cynamon
Kruszonka
• 4 łyżki mąki
• 4 łyżki masła
• 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie włożyć do lodówki lub zamrażalnika
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki w jednolitą masę.
• Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blach, na wierzch ułożyć dość ścisło obok siebie połówki śliwek (skórką na ciasto). Posypać cynamonem a następnie kruszonką.
• Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec przez około 45 - 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem (nie jest to konieczne, gdyż ciasto jest dość słodkie).
Śliwki to doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia.
------------------------------------------
Jeśli korzystacie z ciekawego przepisu na ciasto czy potrawę ze śliwkami, czy inna potrawę "sezonową" - zachęcamy do podzielenia się z naszymi Czytelnikami.
Przepis i zdjęcia przyślijcie na kontakt@podlasie24.pl
0 komentarze