Kruche ciasto z rabarbarem

Kulinaria Śr. 24.05.2023 14:30:10
24
maj 2023

Maj to miesiąc rabarbaru. Na stołach królują ciasta w tą pyszną aromatyczną łodygą a my przestawiamy szybki i prosty przepis na ciasto kruche z rabarbarem.

Składniki:

• 450 g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 180 g cukru
• 300 g masła (zimnego)
• 2 żółtka (małe jajka)
• 500 g – 800 g rabarbaru
• 3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
• 6 łyżek dżemu truskawkowego
• Cukier waniliowy - opakowanie
• cukier puder

Przygotowanie


• Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami na drobną kruszonkę. Odłożyć do lodówki 1/3 powstałej kruszonki.
• Do reszty dodać żółtka i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
• Następnie ciastem wykleić dno formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.
• Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.
• W tym czasie rabarbar umyć (nie obierać), osuszyć i pokroić na 1/2 cm plasterki. Wymieszać z mąką (skrobią) ziemniaczaną a następnie z dżemem i wyłożyć na podpieczony spód.
• Posypać kruszonką z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub nieco dłużej na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego



0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.