Placki z cukinii

Kulinaria Wt. 25.07.2023 18:49:13
25
lip 2023

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Zawiera wiele witamin i minerałów przez co często jest zalecana w różnego rodzaju dietach. W Polsce cukinia dojrzewa w okresie letnim i to właśnie wtedy wiele osób zastanawia się co dobrego można przyrządzić z tego warzywa. My polecamy łatwe w przygotowaniu placki z cukinii.

Umytą cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywo najlepiej odstawić na jakiś czas aby puściło soki. Nadmiar płynu, który się wytrąci należy wylać. Dobrze jest również ręcznie odcisnąć sok, ponieważ w trakcie mieszania wciąż będzie się wytrącał.

Do odciśniętej cukinii dodajemy sól i pieprz. Opcjonalnie można dorzucić inne przyprawy w zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy. Mąkę należy dodawać do momentu aż powstała masa zrobi się gęsta.

Następnie na patelnię wlewamy olej tak, by pokrył dokładnie całe jej dno. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy masę i nadajemy kształt. Placek smażymy na małym ogniu pod pokrywką. Przekręcamy wtedy, gdy swobodnie będzie można go oderwać od patelni. W trakcie smażenia trzeba również kontrolować ilość oleju i co jakiś czas go uzupełniać.

Usmażone placki należy ułożyć na ręczniku papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana lub jogurt naturalny.












Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Aneta Czarnocka

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.