Placki z kaszy pęczak z sosem pieczarkowym
sty 2021
Tym razem pomysł na bezmięsny obiad z wykorzystaniem zdrowej kaszy pęczak.
Placki z kaszy pęczak z sosem pieczarkowymSkładniki na placki
200 - 250 g kaszy pęczak
2 jajka
100 g tartego żółtego sera (podlaski, gouda lub inny)
1-2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
sól, pieprz czarny mielony, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy
200 - 250 g pieczarek
1 mała cebula
1 szklanka gorącej przegotowanej wody
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
sól pieprz czarny, ewentualnie koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie placków
Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Do sporej miski przekładamy ugotowaną kaszę, jajka, mąkę i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy tarty żółty ser i ponownie dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (około 2-3 łyżki) i łyżką kładziemy placki na patelni. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowanie sosu
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulkę i smażymy dosłownie minutę, tak aby się lekko zeszkliła. Dodajemy pokrojone pieczarki, solimy. Patelnię można przykryć pokrywką. Pieczarki z cebulką dusimy do momentu aż grzyby puszczą sok i zmniejszą swoją objętość. Później dusimy bez pokrywki jeszcze kilka minut, podlewamy przegotowaną ciepłą wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy łyżkę mąki. Mieszaninę mleka i mąki wlewamy do wrzącej wody z pieczarkami, mieszamy do momentu aż sos się zagotuje i nieco zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem, można też dodać siekany koperek lub natkę pietruszki.
Kotlety z kaszy pęczak polewamy sosem.
SMACZNEGO!
0 komentarze