Pyzy - przepis Pauliny

Kulinaria Wt. 19.01.2021 11:29:21
19
sty 2021

Przepis na pyzy przesłała Paulina.

Pyzy
SKŁADNIKI:
- ziemniaki ugotowane 7 szt.
- ziemniaki surowe 7 szt.
- mąka 5-6 łyżek
- pasztetowa drobiowa 300 g.
- sól 1/2 łyżeczki
- kiełbasa śląska lub ulubiona 1-2 pętko
- cebula 1 szt.
- olej do smażenia
- masło 1 łyżka
METODA:

1. Ziemniaki ugotowane powinny być bardzo dobrze ostygnięte.
Przecisnąć je przez praskę. Do oddzielnej miski ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć na lnianą, czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć nadmiar wody, aż ziemniaki będą zbite. Dodać do ugotowanych ziemniaków. Dodać też sól i mąkę i zagnieść ciasto ( jeżeli zajdzie potrzeba można dosypać trochę mąki - ja tylko oprószyłam ręce ).
2. Masę podzielić na 4 wałki. Każdy pokroić na niewielkiej grubości plastry.
3. Pasztetową pokroić w kostkę. Z masy uformować kulkę, lekko rozpłaszczyć wilgotną dłonią i na środku ułożyć pasztetową. Uformować kulkę. Przygotowane kulki wrzucić do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze do 2-3 minut.
4. Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej. Dodać masło i poczekać,aż się rozpuści. Wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. Gotowe pyzy polać cebulą i kiełbasą.
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Magda Szewczuk

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.