Patronat medialny

10. edycja Turnieju Smaków w Nowej Suchej

Region Pon. 26.06.2023 16:41:20
26
cze 2023

W niedzielę, 25 czerwca w skansenie w Nowej Suchej k. Grębkowa, odbył się 10. Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim „O kielich Wojciecha Wielądko”, największy w regionie kiermasz potraw kuchni mazowieckiej, podlaskiej, tatarskiej i litewskiej.

W trakcie Turnieju odbył się kiermasz potraw kuchni regionalnej, rękodzieła artystycznego i ludowego, który składał się z 80 wystawców, były też warsztaty z tkactwa, robienia kwiatów z bibuły, zielarskie, wypiekania podpłomyków i mielenia żarnami.

Nie zabrakło atrakcji muzycznych. Na scenie wystąpili: ZPiT „Sokołowianie”, Zespół Ludowy „Cegłowianie”, Zespół Ludowy „Staśkowiacy”, Zespół Ludowy „Miedzenianki” i Rodzina Fedorowych.

Gwiazdą tegorocznego Turnieju była Kapela góralska CIUPAGA, której muzyka opiera się na utworach folkowych inspirowanych klimatami bałkańskimi, węgierskimi i rumuńskimi.

Gościem specjalnym tegorocznej, jubileuszowej 10-tej edycji był finalista MasterChef Polska, videobloger kulinarny i autor książek kucharskich Tomasz Strzelczyk.
Jak co roku w ramach Turnieju Smaków odbyły się konkursy kulinarne na „Najlepszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” oraz „Na najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego „Gościniec z podróży”. Podczas Turnieju odbył się także konkurs kulinarny Bitwa Regionów oraz konkurs na najładniejsze stoisko.

Zarząd LOT WGL odznaczył tytułem „Perła na Wielkim Gościńcu Litewskim” cztery instytucje i jeden zespół, wyróżniające się działalnością na rzecz propagowania regionalnego dziedzictwa kulturowego: Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, Muzeum Wsi w Wasilkowie, Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, Muzeum Konstantego Laszczki w Dobrem oraz Zespół Pieśni i Tańca „Sokołowianie” Zespół Reprezentacyjny Miasta Sokołów Podlaski.
Jury w składzie:

• Maria Koc – senator RP, etnograf, wiceprezes Lokalnej Organizacji Turystycznej WGL
• Monika Krawczyk – blogerka i dziennikarka turystyczna
• Agata Celińska – przedstawicielka Restauracji Podlaskiej Chabry&Maki w Sokołowie Podlaskim
• Roman Postek, historyk sztuki, popularyzator dziedzictwa kulturowego regionu, prezes zarządu LOT WGL
• Tomasz Strzelczyk – videobloger kulinarny, autor książek kucharskich
wyłoniło  zwycięzców:

Do konkursu na „Najlepszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” zgłoszono 29 potraw.

Komisja konkursowa przyznała:

• 1. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – KGW w Korytnicy za babę ziemniaczaną z sosem kurkowym
• 2. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko ex equo: KGW w Trawach (za botwinkę z dodatkami) oraz KGW w Miedznie (za parowańce jagodami)
• 3. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko ex equo: KGW w Czaplach (za pierogi z dudkami i okrasą) oraz KGW „Stokrotka” z Kozołup (za żur z własnoręcznie wykonaną białą kiełbasą)
• wyróżnienia: Joanna Dróżdż, KGW „Zofianka” z Żeleźnik, KGW w Oszczerzach, Stowarzyszenie „Liwianka”, KGW „Daćbożanie”, Anna Żaboklicka

Do konkursu „Gościniec z podróży” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży Szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 17 kulinarnych upominków. W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:

• 1. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko: Anna Żaboklicka za serowy zawrót głowy
• 2. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko: KGW „DobreBabki” w Modecinie za wiszącą babkę
• 3. miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko: KGW „Jaczewianki” w Jaczewie za nadliwieckie specjały
• wyróżnienia: Jadwiga Gontarz oraz Joanna Dróżdż.

Organizatorem 10. Turnieju Smaków była Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski, Muzeum WGL „Stacja Sokołów” oraz Sokołowski Ośrodek Kultury.

Patronat medialnym nad wydarzeniem objęło Katolickie Radio Podlasie oraz portal informacyjny Podlasie24.pl.


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Paweł Kryszczuk

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.