23. Sokołowski Jarmark Bożonarodzeniowy


gru 2024
Jarmark Bożonarodzeniowy odbył się w Sokołowskim Ośrodku Kultury po raz 23. Dzięki tej tradycji mieszkańcy mogą wejść świąteczny nastrój.
W niedzielę, 22 grudnia mieszkańcy miasta mogli zaopatrzyć się w tradycyjne potrawy, np. pierniki, kiełbasy, pierogi. Były też stoiska z rękodziełem, na których można było znaleźć ozdoby choinkowe, świece, ceramikę, wyroby z drewna.Podczas Jarmarku odbyły się dwa konkursy:
plastyczny „Bożonarodzeniowa Gwiazdka na choinkę” – Komisja konkursowa w składzie:
- Piotr Marciniak – instruktor plastyk, animator Sokołowskiego Ośrodka Kultury,
- Katarzyna Hardej – animator kultury Sokołowskiego Ośrodka Kultury,
- Alicja Kryszczuk – słuchacz Sokołowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku,
po obejrzeniu 16 gwiazd konkursowych postanowiła przyznać następujące nagrody:
1. miejsce dla Oleny Łobanovej za przygotowanie gwiazdy na choinkę z piernika,
1. miejsce dla Zespołu Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie współczesnej, oryginalnej gwiazdy z koralików i drutu,
2. miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Dybowie za przygotowanie gwiazdy z makramy.
Wyróżnienie dla Hanny Drozd za przygotowanie gwiazdy metodą haftu krzyżykowego,
Wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich w Kolonii Hołowienki za przygotowanie tradycyjnej gwiazdy z trawy i drutu.
kulinarny „Pierogi na wigilijnym stole” – Komisja konkursowa w składzie:
- Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji Sokołowskiego Ośrodka Kultury,
- Grażyna Grądzka – przedstawicielka Sokołowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku,
- Romana Kruszewska Orłowska – przedstawicielka Sokołowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku,
po degustacji 12 potraw konkursowych postanowiła przyznać następujące nagrody:
1. miejsce dla Cecylii Kur,
2. miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach,
3. miejsce dla Oleny Łobanowej.
Wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach,
Wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich w Kolonii Hołowienki.
Sokołowski Jarmark Bożonarodzeniowy odbywa się od 23 lat, tradycyjnie w ostatnią niedzielę przed Świętami. Mieszkańcy miasta mogą uzupełnić swoje spiżarnie i doposażyć świąteczny stół w przysmaki z najlepszych składników.
0 komentarze