KGW z Tyśmienicy reprezentuje województwo lubelskie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym
paź 2024
Koło Gospodyń Wiejskich z Tyśmienicy liczy piętnaście kobiet. Biorą one udział zarówno w życiu społeczności lokalnej aktywizując ją, jak również angażują się w działania związane z promocją swojego regionu i z dumą reprezentują powiat parczewski, nie tylko na szczeblu wojewódzkim, ale także ogólnopolskim. W czwartek, 24 października, panie uczestniczyły w nagraniu filmu do konkursu kulinarnego realizowanego w ramach projektu „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – II edycja”.
Projekt kulinarny realizowany jest przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi i ma na celu połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tych dań realizowanymi przez Szefów Kuchni młodego pokolenia. W ramach ogólnopolskiego konkursu zostało wytypowanych 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które mają za zadanie, pod okiem kamer, wykonać dania z mięsa drobiowego, natomiast Szef Kuchni przygotowuje to samo danie w nowoczesnej odsłonie.- Szukałyśmy przepisu, który będzie związany z województwem lubelskim. Nasza potrawa jest wpisana w kulinaria województwa lubelskiego, dlatego jest to forszmak lubelski oraz kaczka w miodzie z przyprawami. Przepisy sięgają aż osiemnastego wieku – informuje Anna Suszczyk – Bójczuk z KGW w Tyśmienicy.
Efektem tej współpracy będzie książka kucharska zawierająca przepisy wszystkich dań przygotowanych w ramach konkursu. Ponadto na filmy konkursowe zamieszczone na kanale Stowarzyszenie Innowatorów Wsi w serwisie YouTube, głosują widzowie i to oni zadecydują, które Koło Gospodyń Wiejskich zdobędzie główną nagrodę o wartości 6 tys. złotych.
0 komentarze